I en gradert trusselvurdering Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har utarbeidet, er høytiden Id, avslutningen på fastemåneden ramadan, spesifikt nevnt som dagen der et mulig terrorangrep mot Norge kan skje.

Religion legitimerer ikke terror:

Det bekrefter flere uavhengige kilder TV 2 har snakket med. Id faller i år på mandag 28. juli. 

Terrorekspert Helge Lurås er direktør ved Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA)
Terrorekspert Helge Lurås er direktør ved Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA)

PST vil hverken bekrefte eller avkrefte TV 2s opplysninger.

Har du tips i saken? Ta kontakt med TV 2s journalister her.

Råd fra politiet

På bakgrunn av trusselvurdering fra Politiets sikkerhetstjeneste vil politiet fortløpende vurdere råd til befolkningen. Rådene vil bli oppdatert så snart politiet får informasjon som tilsier det.

  • Informasjon som politiet har inneholder ikke trusler mot konkrete objekter, arrangementer eller personer. På nåværende tidspunkt er det derfor ingen grunn til å anbefale folk å ta spesielle forholdsregler.
  • Vi ber likevel folk være årvåkne. Ser du noe mistenkelig, ring politiet på telefon 02800. Ved akutte hendelser, ring 112.
  • Når det gjelder arrangementer, så er politiet lokalt i dialog med en rekke arrangører og objekteiere blant annet med tanke på vakthold. Dette er vurderinger som gjøres av lokalt politi i samarbeid med arrangør.

Fleksible terrorister

Terrorekspert Helge Lurås sier eventuelle terrorister ikke nødvendigvis velger en spesifikk dag. 

– Vi må også ta høyde for at terroristene er fleksible og kan endre planene. De må ikke absolutt gjøre dette på mandag. Det de ønsker er å få effekt på det norske storsamfunnet, ikke det muslimske samfunnet. Da har det liten betydning om det skjer under en høytid eller ikke.

Hva sier det om informasjonen til PST når man har en så konkret dato?

– Det er det vanskelig å være konkret og sikker på. Vi må ta høyde for feilinformasjon. Det er ikke noen enkel jobb som PST har for øyeblikket. De må skille støy fra realiteter i informasjonsmengdene som finnes. Hvis informasjonen er så konkret, hvorfor har vi ikke sett noen arrestasjoner? Hvorfor har vi ikke sett noen etterlysninger?

Reist fra Syria

 Tidligere i dag sa fagdirektør i PSTs analyseavdeling Jon Fitje Hoffmann til TV 2, at de jobbet utifra opplysninger om at en gruppe personer har reist fra Syria, med målsetting om å gjennomføre et terrorangrep i Vesten, og Norge er nevnt konkret.

– Så har vi gjort det vi kan for å avklare og verifisere disse opplysningene. Det arbeidet har så langt ført til at vi mener troverdigheten i disse opplysningene er styrket, sier Hoffmann til TV 2.

PST mottok nylig informasjon om at personer med tilknytning til en ekstrem islamistisk gruppe i Syria kan ha til hensikt å gjennomføre en terrorhandling i Norge. Det er ikke kjent hvilke nasjonaliteter disse har.

Høy beredskap

Politidirektør Odd Reidar Humlegård forteller TV 2 at beredskapen er høyere enn tidligere etter at det ble kjent at det foreligger en konkret terrortrussel mot Norge. Fredag skal det avklares om beredskapen skal heves ytterligere.

– Vi vil ha det nivået vi har nå så lenge det er nødvendig, og er det nødvendig å heve det, så vil vi gjøre det, sier Humlegård.

Dersom beredskapen heves, vil politiet informere om mulige tiltak som vil være synlige for publikum, slik at folk skal være forberedt på det og vite hva som skjer.

Saken oppdateres

  • Tlf/SMS/MMS: 02255
  • Fra utlandet: +47 915 02255
  • E-post: tips@tv2.no