PST ber folk være skeptiske til terrorrykter på sosiale medier

Politiets Sikkerhetstjeneste ber folk lytte til informasjonen fra myndighetene. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at terrortrusselen mot Norge ble kjent torsdag morgen har ryktene rundt et mulig angrep spredd seg i sosiale medier. 

Det er flere meldinger som det hevdes at stammer fra familiemedlemmer som jobber i PST. 

PST sier at folk må være kritiske til det som sprer seg på sosiale medier, og at dette ikke er informasjon som stammer fra dem. 

I meldingen som sprer seg både på Facebook og tekstmeldinger blir det sagt at trusselen mot Norge er større enn det myndighetene opplyser, og det nevnes spesifikke mål på Østlandet. 

– Vi oppfordrer folk til å følge med på det som kommer fra myndighetene. Vi kommer umiddelbart til å gå ut med informasjon som vi får verifisert, og som vi mener er viktig, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård på en pressekonferanse fredag ettermiddag. 

Han sier det er en utfordring når falske rykter sprer seg, men understreker at politiet vil bruke andre kanaler enn sms for å informere befolkningen om fare, dersom det blir nødvendig.

– Det som kommer fra PST og politiet skal være lett å skille fra rykter, det skal vi sørge for.

– Kommer dere til å bruke sms for å varsle eller kan man se bort fra sms'er man får?

– Det kan man se bort fra.

Sjekker ut alle tips

Oslo politidistrikt er også klar over ryktene som spres på sosiale medier. 

– Vi vet ikke noe konkret om informasjonen som er spredt på sosiale medier. Vi tar oss av alle innkommende tips og forventer at det vil komme mer informasjon på lik linje med ryktene på sosiale medier. Vi tar de samme vurderingene av denne informasjonen som vi normalt gjør – at vi sjekker ut tipsene, sier Tor Grøttum, operasjonsleder i Oslo politidistrikt. 

Han ønsker ikke å kommentere detaljene rundt informasjonen som er spredt. 

Politiet i Oslo har fått en del tips etter meldingen om terrortrussel kom. 

– Vi er vant til at befolkningen henvender seg til patruljene våre på gaten, men i forbindelse med terrortrusselen har ikke våre ansatte, så vidt jeg vet, blitt informert om å forholde seg annerledes eller si noe spesielt til folk som treffer politiet i bybildet, sier Grøttum. 

Høy beredskap i hele landet

Politidirektoratet (POD) ble gjort oppmerksomme på ryktene etter informasjon fra PST fredag morgen. 

– Det er PST som uttaler seg om dette, sier Kåre M. Hansen i Politidirektoratets kommunikasjonsavdeling.

Fredag morgen opplyser Oslo politidistrikt at det fortsatt er høy beredskap i hovedstaden. Politiet fortsetter de samme tiltakene som i går, og det vil være både sivile og uniformerte politienheter rundt i byen. 

SE FULL OVERSIKT OVER BEREDSKAPEN I DITT DISTRIKT

Politiet sier de ikke har opplysninger mot konkrete objekter, arrangementer eller personer, og oppfordrer folk til å bruke byen som normalt.