Nibali lekte med rivalene på den siste fjelletappen 

– Det er helt enormt. Haien er rå! Han spiser dem!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vincenzo Nibali har vært den udiskutabelt sterkeste i årets Tour de France.

Torsdag viste han nok en gang, om det trengtes, at han fortjener å vinne verdens største sykkelritt med sin mektigste maktdemonstrasjon til nå. Italieneren angrep hele 11 kilometer fra toppen av etappens siste stigning og så seg ikke tilbake.

– Haien er rå! Han spiser dem!
På toppen av Hautacam og på slutten av den siste fjelletappen i årets ritt kunne han strekke armene i været for sin fjerde etappeseier og det som blir hans første sammenlagtseier i Touren med mindre han skulle bli syk eller gå på en sprekk av dimensjoner på lørdagens tempoetappe.

Det tok hele ett minutt og ti sekunder før nestemann, Thibaut Pinot, kom i mål. Tredjeplassen, og klatretrøyen med den, tok Rafal Majka.

– For en maktdemonstrasjon av den gule trøyen. Det er helt enormt. Haien er rå! Han spiser dem, kommenterte Johan Kaggestad om mannen som er kjent som «Haien fra Messina». 

Før de siste tre etappene leder nå Nibali med over syv minutter.

– Det er en virkelig god ledelse. Den er betydelig, så jeg kan slappe av før de neste etappene. Hva skal jeg si? La oss prøve å få en rolig etappe i morgen, men det blir nok vanskelig. Og så har vi tempoetappen som må gjennomføres på en bra måte, sa mannen i den gule trøyen beskjedent etter etappen.

Valverde-sprekk og Majka-triumf
Alejandro Valverde ble dagens store taper. Spanjolen mistet kontakten med gruppen bak Nibali halvveis på vei opp Hautacam og kom i mål hele 1.59 bak italieneren. 

Med det falt Movistar-veteranen fra andre - til fjerdeplass i sammendraget. 

Pinot tok andreplass på etappen og ligger nå også på andreplass sammenlagt, mens landsmann Jean-Christophe Péraud nå er på tredje.

Valverde har likevel langt fra gitt opp å ta en plass på pallen i Paris.

– På tempoetappen kan alt skje. Det er fullt mulig å ta en pallplass. Det er bare 15 sekunder opp til Pinot, og Péraud ligger to sekunder foran meg. Jeg er veldig nær. Jeg hadde et lite forsprang, men nå er jeg bak, sa han til pressen etter etappen.

Tre etapper gjenstår før årets ritt er historie. En flat etappe på fredag, en lang tempo på lørdag, og den tradisjonelle avslutningen i Paris på søndag.

En som kommer til å stå på pallen i Paris, er Majka. I og med at Nibali vant, måtte polakken bli dårligst nummer seks på etappen for å sikre seg klatretrøyen. Med sin tredjeplass fikset han det enkelt som bare det i sin Tour-debut.

– Nå er jeg veldig glad. Jeg har klatretrøyen i Tour de France. Det er min første Tour og jeg har trøyen, i tillegg til to etappeseire. Lagkameratene har gjort en fantastisk jobb for meg, så jeg er veldig fornøyd, sa han til TV 2 etter etappen.

Alexander Kristoff kom trygt i mål godt innenfor tidsfristen i en gruppe sammen med Marcel Kittel. Nordmannen kom inn på 158. plass, drøye 32 minutter etter Nibali.

Slik gikk det til
Ny dag i Pyreneene, nytt monsterbrudd.

Hele 20 mann kom seg av gårde tidlig på etappen, og igjen var det flust av sterke klatrere i gruppen: Nieve, Movistar-duo Ion Izagirre og Jesús Herrada, Jan Bakelants (Omega Pharma - Quick-Step), tidligere etappevinner Blel Kadri, Tiago Machado (NetApp-Endura), Sylvain Chavanel (IAM) og den evig aggressive Alessandro de Marchi (Cannondale). Og så Thomas Voeckler, da, selvsagt.

Gruppen i tet fikk fort flere minutter ned til hovedfeltet, og med 100 kilometer igjen hadde de tre og et halv minutt å gå på. 

To tredjekategoriserte stigninger skulle forseres før de virkelige fjellene stod for tur. Bartosz Huzarski (NetApp-Endura) tok maks poeng på den første, Lars Boom (Belkin) på den andre. All den tid Joaquím Rodríguez ikke var i bruddet, tok Rafal Majka et stadig sikrere grep om klatretrøyen. 

På dagens innlagte spurt var bruddmedlem, og Peter Sagans nærmeste utfordrer i kampen om den grønne trøyen, Bryan Coquard først over. Reprisene viste i etterkant at franskmannen mistet radioen sin i spurten.

Se hendelsen til høyre!

Valverde-angrep
I bunnen av Tourmalet, dagens første utenforkategoriserte stigning, hadde bruddet fire minutter ned til feltet. Da bestemte Nieve og Kadri seg for å lette på baken. 

Duoen viste fort at de var de sterkeste og opparbeidet seg en solid luke til resten. På toppen, hvor Kadri var først over, hadde de en luke på nesten to minutter til resten av utbryterne, mens feltet lå hele fire og et halv minutt bak.

På vei ned fra Tourmalet bestemte Valverde seg for å gjøre et forsøk. Rett etter toppen angrep han feltet, og etter noen kilometer fikk han også besøk av Izagirre og Herrada. Begge var i dagens brudd, og bestemte seg for å vente på sin kaptein da han trengte assistanse. Movistar-trioen ga full gass i et forsøk på å skaffe seg et forsprang i bunnen av Hautacam, men måtte innse nederlaget like før da de ble kjørt inn av et våkent Astana-lag.

I front stakk Nieve fra Kadri og gikk solo, men bak kom favorittgruppen nærmere og nærmere.

Nibali glefset til
Med litt over ti kilometer igjen gikk Chris Horner på offensiven fra det som var igjen av hovedfeltet og fikk følge av Nibali - hvem andre? Ingen andre gjorde et forsøk på å slå følge med sammenlagtlederen, og det var kanskje like lurt.

Astana-rytteren forlot nemlig Horner, tok igjen og passerte Nieve i teten, og lå mutters alene i tet med åtte kilometer igjen til toppen. Så enkelt som bare det. Hvis noen fortsatt lurte på hvem som var den sterkeste i årets ritt, hadde de nå fått sitt klare svar.

Bak ham lettet etterhvert Majka på seg for å sikre klatretrøyen og for å ta opp jakten på italieneren. Det klarte han dog aldri, og med rett i overkant av to kilometer igjen ble han kjørt inn av Pinot, Péraud og van Garderen. Fraværende fra den gruppen var Valverde og Bardet, som noen kilometer i forveien måtte slippe da Pinot økte tempoet.

I mål var Nibali godt over minuttet foran Pinot og Majka. Sistnevnte måtte bli dårligst nummer seks for å sikre seg polkadottene, og klarte altså det med bravur.