FØDT I GRØNT: Favorittfargen til Peter Sagan er, kanskje ikke overraskende, grønn. I Touren nærmest abonnerer han på den grønne trøyen.
FØDT I GRØNT: Favorittfargen til Peter Sagan er, kanskje ikke overraskende, grønn. I Touren nærmest abonnerer han på den grønne trøyen.

I dag kan Sagan vinne den grønne trøyen

I så fall gjør han noe som bare Erik Zabel har gjort før ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Så overlegen har Peter Sagan vært at enkelte undrer seg over hvorfor den grønne trøyen i det hele tatt er en konkurranse. 

«Wolverine», som han vil kalles, kom til Tour de France med ett mål for øyet og vinner trøyen om det ikke skulle skjære seg fullstendig på de siste fire etappene.

Tre på rad
Før den 18. etappen har han en ledelse på hele 175 poeng ned til Bryan Coquard på andreplass. På de resterende etappene skal det deles ut 190 poeng i kampen om poengtrøyen.

Det betyr at Cannondale-stjernen kan sikre seg det grønne tekstilet allerede på torsdagens etappe. Vinner slovaken den innlagte spurten etter 61 kilometer og tar 20 poeng og Coquard ikke mer enn fire, har altså Sagan skaffet seg et forsprang som ikke kan tas igjen - så fremt han ikke bryter Touren, selvsagt. 

Skulle han lykkes i det, vil han ta sin tredje grønne trøye på rad. Når man tenker på at gutten ikke er mer enn 24 år, er det smått utrolig. For å sette prestasjon hans i den historiske konteksten den fortjener, blir han i så fall bare den andre syklisten i historien som har lykkes i å ta tre poengtrøyer på rad. 

Mannen som enn så lenge har den rekorden alene er Erik Zabel. Tyskeren tok seks (!) poengtrøyer på rad mellom 1996 og 2001, så Sagan har med andre ord fortsatt mye å strekke seg etter i årene som kommer.

58 av 63 dager i grønt
Det har sannelig også konkurrentene hans om de skal klare å slå fargeklatten i årene som kommer. 

Sagan deltar i år for tredje gang, og har altså så godt som vunnet sin tredje grønne trøye. Han har også vært fullstendig overlegen. Hittil i år er det bare etter én etappe, den første, at han ikke ledet poengkonkurransen. I fjor og året før var det bare to. Totalt har han da altså hatt den grønne trøyen i 58 av 63 etapper i sin Tour-karrière. 

Mer overlegent kan det nesten ikke bli.

I selve spurtene har han dog vært langt fra overlegen. 24-åringen har fremdeles til gode å vinne en eneste etappe i årets ritt, og kan fort ende opp med å vinne poengtrøyen uten å gå til topps på en eneste etappe. 

Det har flere gjort før ham - vår egen Thor Hushovd i 2005, Zabel to ganger og Sean Kelly i 1989, for å nevne noen.