Slik forholder Norway Cup seg til terrortrusselen

Politiet vurderer fortløpende hvilke tiltak som skal gjennomføres etter trusselmeldingen mot Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag gikk PST ut med informasjon om at de frykter terrorangrep mot Norge i løpet av få dager.

Trusselen er konkret, men uspesifisert. Det er altså ingen informasjon om hvem, hvordan, hvilket mål eller på hvilken måte et slikt angrep er planlagt gjennomført.

Til helgen arrangeres den internasjonale fotballturneringen Norway Cup i hovedstaden, der tusenvis av barn samler seg hvert år.

Ifølge Norway Cup planlegger de som normalt inntil annen informasjon foreligger.

– Jeg har ingen kommentarer til det, jeg vet ikke noe om det og kan ikke spekulere i det. At Norway Cup blir nevnt er helt naturlig, men vi fortsetter å planlegge som normalt, sier Frode Kyvåg, generalsekretær i Norway Cup, til TV 2.

Usikkert om det blir avlyst

Politiet opplyser at de tar trusselen alvorlig, og vurderer fortløpende hvilke tiltak som skal gjennomføres i forhold til Norway Cup.

– Oslo politidistrikt sitter nå og vurderer hvilke tiltak som skal gjennomføres i Oslo i forhold til dette arrangementet og andre arrangementer. Det er en oppgave som staben i Oslo jobber med, forteller Vidar Refvik, fungerende politidirektør, til TV 2.

Se hele intervjuet i videovinduet øverst i saken.

Stabsjef i Oslo-politiet, Johan Fredriksen sier at det per nå er trygt å gjennomføre arrangementet. 

– Får vi informasjon av annen art vil vi formidle den, og sammen gjøre de grep som er nødvendig, sier Fredriksen. 

– Så du mener det er trygt å sende barn på Norway Cup?

– Ja. Jeg vil fremdeles velge å være beroligende overfor de som tenker på om de vil sende barna sine dit eller ikke, sier Fredriksen. 

Han sier at politiet ikke har fått noen opplysninger som peker i retning av Norway Cup. 

– Vurderer dere å komme med råd om å avlyse enkelte arrangement der det oppholder seg store folkemengder?

– Vi har ikke noen holdepunkter i dag for å anbefale hvordan folk skal forholde seg foreløpig. Kommer det noe nytt skal vi informere, tilføyer Refvik.

Økt beredskap i hele landet

Samtlige politidistrikt i Norge er varslet om situasjonen. Folk er kalt tilbake fra ferie og saken er prioritet i hele landet.

– Folk vil primært merke vår beredskap ved at politiet har økt tilstedeværelse ved grenseoverganger, togstasjoner og internasjonale flyplasser. Vi har også høynet beredskapen i politiet generelt, og styrket ledelsesapparatene i politidistriktene, sier Refvik.

Foreløpig er det ingen spesielle plasser eller steder folk bør unngå å ferdes.

– Det er en uspesifikk trusselvurdering som ligger, og dermed vanskelig å peke på noen spesielle steder. Vi har generelle tiltak, og forebyggende tiltak som er iverksatt, avslutter Refvik.