TERRORPLANLEGGING: Shawan Sadek og Mikael Davud ble funnet skyldig i terrorplanlegging i 2012 . David Jackobsen ble frikjent. FOTO: Scanpix
TERRORPLANLEGGING: Shawan Sadek og Mikael Davud ble funnet skyldig i terrorplanlegging i 2012 . David Jackobsen ble frikjent. FOTO: Scanpix

Jihadist-terror som ble avverget i siste liten

Over 49 planlagte terrorangrep fra jihadister i Europa har blitt stoppet siden 2008.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag innkalte justisminister Anders Anundsen sammen med PST og politiet til pressekonferanse om en konkret, men uspesifisert terrortrussel mot Norge

PST-sjef Benedicte Bjørnland kunne ikke gå nærmere inn på hvor eller hva trusselen er rettet mot. Heller ikke når et eventuelt terrorangrep skal finne sted er tydelig for PST.

Konkrete terrorplaner stoppet

En rekke europeiske land og byer har tidligere opplevd liknende terrortrusler, og i mange tilfeller har etterretning ført til at planlagte konkrete terrorangrep har blitt stoppet.

Har du tips i forbindelse med terrortrusselen? Kontakt våre journalister her.

Forsker Petter Nesser ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) har studert alle planlagte terrorangrep i Europa fra ekstreme islamister fra 1994 til 2013. TV 2 har sett nærmere på de tilfellene som har blitt avverget fra 2008 til 2013. I tillegg har vi samlet info om hendelser i 2014 fra ander kilder.

TRUSLER: Soldater fra Islamic State (IS, tidligere ISIS) patruljerer områder i Syria. PST har opplysninger om flere titalls nordmenn som har reist ned og som potensielt utgjør en fare for Norge.
TRUSLER: Soldater fra Islamic State (IS, tidligere ISIS) patruljerer områder i Syria. PST har opplysninger om flere titalls nordmenn som har reist ned og som potensielt utgjør en fare for Norge.

Her er en liste over de mest alvorlige og avvergede terrorangrepene FFI har registrert i en doktorgradavhandling som har tatt for seg tidsrommet 2008 til 2013, samt tilfeller fra 2014. I tilfellene under har etterretningstjenester og lands myndigheter funnet klare bevis for planlegging av eller tilknytning til terror og kjente terrorgrupper:

2008:

Februar - dansk politi pågrep flere personer med muslimsk bakgrunn mistenkt for å ha planlagt å drepe én av tegnerne bak Muhammed-karikaturen. To personer fra Tunisia og en dansk statsborger bler arrestert, men senere løslatt på grunn av manglende bevis.

September - Fransk politi arresterte fem personer fra Nord-Afrika i byen Rennes. Politiet mente de mistenkte utgjorde en terroristcelle. 

2009:

Mai - to islamister arrestert av italiensk politi mistenkt for å planlegge terrorangrep i Frankrike og Storbritannia samt Charles de Gaulle flyplass i Paris. De to arresterte hadde tidligere drevet omfattende smugling av syrere og palestinere til Italia, trolig for å utføre terrorhandlinger i Europa.

Oktober - en 32 år gammel fransk-algerisk atomfysiker ble pågrepet etter å ha planlagt terror mot franske selskaper og militære mål med personer fra al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM - al-Qaidas nord-afrikanske fløy). Saken vakte oppsikt fordi kvinnen (32) jobbet ved et forskningsenter for kjernefysikk, tilknyttet det velkjente CERN. Dermed fryktet franske myndigheter at kvinnen hadde tilegnet seg unik informasjon om kjernefysikk som kunne misbrukes til terror.

2010:

Januar - en dansk-somalier navngitt som Muhammed Geele brøt seg inn hos karikaturtegneren Kurt Westergaard i Danmark og forsøkte å drepe ham med en kniv og en øks. Tegneren gjemte seg i et spesialbygget tilfluktsrom og politiet kom han til unnsetning. Geele var tilknyttet terrorgruppen al-Shabaab, men det var ingen indikasjoner på at han aksjonerte på direkte orde fra gruppen. Episoden er en av mange trusselrelaterte hendelser mot tegneren samt Jyllandsposten etter Muhammed-tegningen som ble publisert i 2005. 

Juni - 31 år gamle David Jackobsen og 39 år gamle Mikael Davud blir pågrepet i Oslo mistenkt for terrorplanlegging mot Jyllands-Posten og karikaturtegneren Kurt Westergaard. Samtidig ble 37 år gamle Sawad Sadek Bujak pågrepet på ferie i Tyskland. Etter ankesaken i Borgarting lagmannsrett ble den antatte lederen av gruppen, Davud, dømt til åtte års fengsel for terrorplanlegging. Bujak ble fikk en noe mildere straff på tre år fordi han tilsto terrorplanene i avhør. Jackobsen ble frikjent for planlegging av terror, men dømt til fire måneders fengsel for å ha kjøpt ingredienser til å lage en bombe.

Oktober - svensk politi fikk tips om et mulig bombeangrep i Gøteborg sentrum og mulig trussel mot den svenske etteretningstjenesten Säpo. Store deler av Gøteborg sentrum ble stengt ned. Fire personer, alle opprinnelig fra Syria, ble pågrepet men senere løslatt. 

Desember - fem menn ble pågrepet i Sverige og Danmark mistenkt for planlegging av «Mumbai-angrep», som refererer til det grusomme serie-terrorangrepet i Mumbai hvor 164 personer ble drept. Dansk politi mener planen var å storme Jyllandspostens lokaler og drepe så mange som mulig. Tre av de pågrepne var svenske statsborgere.

2011: 

April - tysk politi avslørte et omfattende terrorangrep fra en al-Qaida-tilknyttet celle i Tyskland. Gruppen hadde fått i oppgave av al-Qaida-toppen Younis al-Mauritani å gjennomføre et bombeangrep rettet mot uskyldige mennesker. I mai samme år forsøkte en av terroristene som hadde unnsluppet å gjennomføre et angrep på egenhånd etter instruksjoner fra al-Qaida-toppen Anwar al-Awliki. Terror-toppen som den danske hemmelige agenten og tidligere islamisten, Morten Storm, hjalp CIA med å avsløre i 2012.

September - PST avslørte drapsplaner mot karikaturtegneren Kurt Westergaard i Oslo. Westergaard skulle delta på lanseringen av en bok på Litteraturhuset i Oslo, men dro uventet hjem på grunn av sykdom. Den egentlige årsaken var at både PST og den danske sikkerhetstjenesten PET avslørte konkrete attentatplaner. En mann i 30-årene ble pågrepet. 

2012: 

April - Fem men i alderen 21-30 år ble pågrepet i den engelske byen Luton mistenkt for planlegging av terrorangrep i Storbritannia. Lederen av gruppen hadde ifølge britiske medier  tilknytning til al-Qaida og nestlederen av gruppen skal flere ganger ha vært i Pakistan og ledet opptrening av jihadister der. Britisk politi avslørte flere al-Qaida-relaterte artikler samt manualer på «hvordan utføre et angrep alene».

Desember - «Norsk» al-Qaida-medlem skulle utføre terror i Europa. Ifølge e-poster TV 2 fikk tilgang til viste at al-Qaida ville at mannen som går under dekknavnet Ikrimah Al Muhajir skulle trenes opp til å gjennomføre terrorangrep i Europa. Muhajir bodde i Norge i flere år. Opplysningene stammer fra danske Morten Storm

2013:

Juni - Tysk antiterror-politi stormet tre forskjellige adresser for å avverge tunisiske islamister i å gjennomføre et attentat med radiostyrte fly påmontert eksplosiver.

Oktober - Den britiske etterretningstjenesten MI5 arresterte fire personer som angivelig planla en lignende terroraksjon som i Mumbai-angrepet i 2008. Minst 164 personer mistet livet da en gruppe væpnede menn gikk til angrep på blant annet jernbanestasjonen og flere luksushoteller i den indiske storbyen.

2014: 

Februar - Fransk politi fant våpen og tre brusbokser fylt med sprengstoff, spiker og bolter i leiligheten til hjemvendt fransk jihadist. Den 23 år gamle mannen hadde kriget for radikale islamister i Syria like før politiet gikk til aksjon. Politiet understreket at det ikke forelå en konkret terrortrussel, men utførte aksjonen på grunn av sikkerhetsrisikoen.

Juni - Politiet i Kosovo arresterte tre personer som skal ha tilknytning til ISIS. Kommunikasjon mellom de tre skal ha blitt overvåket og ifølge politiet skal de ha planlagt et selvmordsangrep mot store menneskemasser.

Juli - Tre personer mistenkt for å rekruttere krigere til den Syriske borgerkrigen i tillegg til å planlegge angrep i Frankrike. To av de pågrepne hadde tilbragt tre måneder i Syria.

Har du et tips i forbindelse med denne saken? Kontakt våre journalister her.

Tilknytning til ekstrem islamistisk gruppe

PST mottok nylig informasjon om at personer med tilknytning til en ekstrem islamistisk gruppe i Syria kan ha til hensikt å gjennomføre en terrorhandling i Norge. Det er ikke kjent hvilke nasjonaliteter disse har.

Trusselen gjør at politidistriktene i hele landet er i høy beredskap og bevæpnet politi vil være synlig for reisende på flyplasser og togstasjoner, også patruljerende i gatene i de største byene. 

Forfatter av boken «Norsk jihad», Lars Akerhaug, mener terrortrusselen mot Norge ikke er overraskende.

– Det er alvorlig, men dessverre ikke overraskende. Terrortrusselen er jo ikke noe nytt, vi har hatt nordmenn i Syria lenge og vi vet at det er terrorgrupper i Syria. Det er til og med tidligere Al-Qaida-ledere der, sier han til TV 2. 

– De vet hvordan man lager bomber

Akerhaug mener trusselen ikke nødvendigvis kommer fra eller involverer et norsk radikalt miljø. PST bekrefter at trusselen kommer fra personer med tilknytning til en ekstrem islamistisk gruppe i Syria, men kan ikke bekrefte eller avkrefte om nordmenn står bak. 

Forfatteren av boken «Norsk jihad» sier nordmenn og andre fremmedkrigere får trening fra erfarne jihadister i Syria.

– Man har jo da befunnet seg i et konflikområde og i Syria er det jo personer som har kjempet hellig krig i tiår. Som har erfaring fra kriger i Afghanistan, Tsjetsjenia og Irak og som også har gjennomført eller forsøkt å gjennomføre terroraksjoner tidligere.

– De vet hvordan man lager bomber, de vet hvordan man instruerer selvmordsbombere, så de kan gi opplæring i terror og da er det selvfølgelig veldig bekymringsfullt hvis ekstremister i Syria nå planlegger terror her i Norge, sier Akerhaug.