Stormark om terrortrusselen: – Sannsynlig at det er individer med tilknytning til Norge

Terrorekspert tror ikke planer om terror mot Norge kommer fra toppen i syriske terrororganisasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ventet et terroranslag mot Norge de neste dagene, sa PST på en pressekonferanse torsdag formiddag.

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier at PST har mottatt informasjon om at personer med tilknytning til en ekstrem islamistisk gruppe i Syria kan ha til hensikt å gjennomføre en terrorhandling i Norge.

Det er ikke kjent hvilke nasjonaliteter disse har.

«Bør vi avlyse bryllupet?» 

– I Syria er det to store terrororganisasjoner. Jabhat al-Nusra og ISIS, som de fleste norske syriakrigere er tilknyttet, sier terrorekspert, forfatter og tidligere journalist Kjetil Stormark til TV 2.

Torsdag svarte Kjetil Stormark på lesernes spørsmål. Flere lurte på alt fra risikoen ved å ferdes ute, om man bør avlyse større arrangementer, til hva slags terrorangrep vi eventuelt kan forvente. 

En leser skrev blant annet: 

«Hei. Vi skal gifte oss i Oslo Tinghus om 6 dager. Med selskap etterpå på et utested rett ved tinghuset. Bør vi avlyse hele bryllupet?»

FORSKER: Cato Hemmingby jobber som forsker ved Politihøgskolen.
FORSKER: Cato Hemmingby jobber som forsker ved Politihøgskolen.

Svar Stormark: 

«Hei Veronika,
Det synes jeg ikke. Risikoen for at det skjer noe i det hele tatt er mindre nå som trusselen er offentliggjort, og enda mindre for at det skal skje noe der dere skal være. Oslo tinghus er ikke noe sannsynlig terrormål. Men igjen, som jeg har skrevet i tidligere svar, er det fryktelig vanskelig å gi kategoriske forsikringer, fordi vi vet så lite om hva denne trusselen består i.»

«Hvorfor sende ut slike trusselmeldinger på forhånd?», lurte en annen på.

Stormark: 

«Dette handler dels om å forsøke å avverge et angrep som man frykter kan komme i løpet av få dager og der man tydeligvis står uten viktige spor. PST vet for eksempel ikke hvor de mulige gjerningspersonene befinner seg akkurat nå. Gjennom å gjøre publikum oppmerksom på trusselen, kan det komme nye tips inn som hjelper til i forsøket på å avverge en mulig aksjon. Det handler også om å redusere politisk risiko. Dersom det skulle inntreffe en ny terroraksjon og det i ettertid kom ut av justisministeren og regjeringen visste om faren på forhånd, uten å si noe, ville det ha blitt en politisk skandale som kunne ha ført til regjeringens avgang.»

Les hele spørsmål/svar-seansen her: (artikkelen fortsetter)

Live Blog Spør om trusselmeldingen i Norge
 

Ingen av disse organsiasjonene har, så langt Stormark kjenner til, hatt terror mot andre land som strategi.

– Men det kan være enkeltpersoner i disse organisasjonene med tilknytning til Norge som er trusselen, sier Stormark.

ISIS hovedprioritet har vært å etablere en islamsk stat, understreker Stormark.

– Rent logisk skulle man tro at ledelsen i terrororganisasjonene i Syria har andre mål som er viktigere for dem enn Norge. Det er sannsynlig at tanker om en mulig terroraksjon ikke springer ut fra toppledelsen, men fra enkeltindivider knyttet til gruppene og som har en tilknytning til Norge, sier Stormark.

– Terroristene mister overraskelsesmomentet

Forsker på Politihøgskolen, Cato Hemmingby sier til TV 2 at myndighetene har oppnådd to ting ved å informere om trusselen. 

– Et grunnleggende element ved terrorisme er å spre frykt. Når folket varsles på denne måten viser de overfor planleggerne at dette er kjent. Da har de mulige terroristene mistet overraskelsesmomentet. I tillegg oppnår de at folk er mer årvåkne, sier Hemmingby. 

Han sier likevel det er sjeldent at norske myndigheter går ut på denne måten. 

– Det varsler om en uspesifisert trussel, og det er tydelig at de har igangsatt mye ekstraordinær aktivitet rundt om i landet, sier Hemmingby. 

Trusselen mot Norge er tidsbegrenset, og ifølge PST foreligger trussel om angrep innen de nærmeste dagene. 

– Man skal likevel ta hverdagen som den er, og opptre normalt. Denne typen trusler er ikke uvanlig i mange land, og det er ingen grunn til å ha for høye skuldre, sier Hemminby.