PST frykter terrorangrep mot Norge i løpet av få dager

PST og politiet er i full beredskap etter konkret trussel i Norge. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det foreligger en konkret trussel mot mål i Norge, opplyste justisminister Anders Anundsen (Frp) på en pressekonferanse torsdag formiddag. 

– Det er satt stab for å håndtere situasjonen, sier justisminister Anundsen. 

Ifølge PST-sjef Benedicte Bjørnland er det ventet et terrorangrep mot Norge, muligens i løpet av de neste dagene. 

SISTE: PST frykter terrorangrep i Norge mandag

– Om vi snakker om fem til syv dager er utydelig for oss. Det er ikke snakk om at dette kan vare fram til jul, sier Bjørnland. 

PST mottok nylig informasjon om at personer med tilknytning til en ekstrem islamistisk gruppe i Syria kan ha til hensikt å gjennomføre en terrorhandling i Norge. Det er ikke kjent hvilke nasjonaliteter disse har. 

Anundsen sier at det er viktig å følge de rådene som politiet gir og han ber borgere være ekstra aktpågivende. 

Riktig å informere offentligheten 

Anundsen forteller at Justisdepartementet har et nært og godt samarbeid med forsvaret og politiet.

– Situasjonen vi nå står overfor er alvorlig, men forventet ut fra trender og utviklingstrekk de siste årene er dette ventet. Vi har fått styrket informasjon som bekrefter at det kan skje noe, sier Bjørnland i PST.

PST sier at det nå er det riktig å orientere offentligheten om trusselen. De har ikke informasjon om hvem som kan stå bak planleggingen. 

Det foreligger ingen informasjon om hvem, hvordan, hvilket mål eller på hvilken måte et slikt angrep er planlagt gjennomført. Det er ingen som er siktet i saken. 

– Vi jobber med å verifisere informasjonen i samarbeid med etterretningstjenesten, sier fungerende politidirektør Vidar Refvik. 

Økt beredskap i hele landet 

Samtlige politidistrikt i Norge er varslet om situasjonen. Folk er kalt tilbake fra ferie og saken er prioritet i hele landet. 

– Folk vil primært merke vår beredskap ved at politiet har økt tilstedeværelse ved grenseoverganger, togstasjoner og internasjonale flyplasser, sier Refvik. 

Det vil være bevæpnet politi flere steder.

Anundsen ber folk holde seg oppdatert. 

– Jeg tror det er viktig at folk lytter til den informasjonen politiet kommer med. Dette er en sak som kan utvikle seg raskt. Politiet vil være tidlig ute med informasjon om eventuelle råd til befolkningen, sier Anundsen. 

Se opptak av pressekonferansen i videovinduet øverst.

Skjerpet trussel i år

PST konkluderte i sin trusselvurdering for inneværende år med at terrortrusselen mot Norge er skjerpet.

Det het i rapporten at den største trusselen mot Norge kommer fra «et multietnisk ekstremt islamistisk miljø på Østlandet». Det er så langt ikke kjent om trusselen som nå har materialisert seg, kan knyttes til noen av de vurderinger PST tidligere har delt med offentligheten.