DUMMY: Etter at denne hjemmelagde fartsboksen kom opp tirsdag, har 
farten på E10 gjennom den lille bygda Vaterfjord i Vågan i Lofoten gått 
betraktelig ned.
Foto: Knut Johansen,lofotposten.no/ANB.
DUMMY: Etter at denne hjemmelagde fartsboksen kom opp tirsdag, har farten på E10 gjennom den lille bygda Vaterfjord i Vågan i Lofoten gått betraktelig ned. Foto: Knut Johansen,lofotposten.no/ANB.

Fuglekasse - eller fotoboks?

Noe har i alle fall skjedd med hastighetene forbi den ...

annonse
Laster inn forumet...

På E10 i Vaterfjord i Lofoten har farten sunket betraktelig etter 22. juli, og beboerne i våganbygda fryder seg. 
Den såkalte fuglekassen ble satt opp ved E10 i Vaterfjord tirsdag av kreative sjeler. Etter at det skjedde har farten til bilene i 80-sonen på langstrekket sunket betydelig, sier en munter Per Andorsen til Lofotposten.

Han og familien fra Moss ferierer for tiden i huset ved E10 i Vaterfjord.

Offisielt en fuglekasse ...

– Men dette ligner da ikke en fuglekasse, men heller en dummy av en fotoboks, en såkalt ATK-boks?

– Jeg skal ikke si imot det, men offisielt er det en fuglekasse, selv om dem som har laget den nok kan få vansker med dokumentere bruken.

– Sliter dere med farlige situasjoner i Vaterfjord?

– Ja, alle her frykter for bilene og farten. Også den tidligere eieren av Hammerstad Camping i Vaterfjord har bedt om lavere fart og støttet oss beboere i dette kravet.

Mange bremser ned

–Men dere har altså ikke fått medhold hos veivesenet?

Laster biltester...

– Nei, selv ikke etter en underskriftsaksjon der nærmere 30 beboere skrev under. Og vi har heller ikke fått gehør for at UP eller politiet jevnlig holder fartskontroller i Vaterfjord, siden dette er en 80-sone. Men faktum er at det kjøres veldig hardt, spesielt på langstrekkene, og der farten mer er 90 og 100 km i timen enn 80 km, mens den altså burde vært maks 60 km i timen. På Ørsnes er farten satt ned til 60 km, men altså ikke her.

– Har den uekte fotoboksen hatt effekt?

– Så definitivt. Straks bilene nærmer seg den, hører vi dekkstøyen avta, og mange sakker helt ned til 60 km i timen da de blir usikre på fartsgrensen på stedet. Veldig bra effekt, synes vi beboere!

Uklart om den får stå

Rådgiver Anne-Cathrine Skaar i Statens vegvesen i Harstad sier at man i 2010 avslo en søknad om å senke farten fra 80 til 50 km i timen gjennom Vaterfjord. Dette er en Europavei, og dette er ikke tettbygd strøk med stor grad av lokal beboeraktivitet langs E10, sier hun.

Skaar sier at dersom det kommer en ny søknad om å senke farten fra 80 til 60 km, vil man se på den. Men utfallet vil hun ikke kunne si noe om på dette tidspunkt.

Hun var ikke kjent med at det er satt opp en fartsboks på E10, eller om den står på privat eller offentlig grunn. Om den får stå der er derfor helt uavklart.

Du kan lese mer om bil og trafikk på lofotposten - her:

Topp 5: Slik unngår du fotoboks-bot