Emmanuel Riviere er en av flere spennede nysigneringer hos Newcastle FOTO: AP Photo/SNPA, Ross Setford / NTB SCANPIX
Emmanuel Riviere er en av flere spennede nysigneringer hos Newcastle FOTO: AP Photo/SNPA, Ross Setford / NTB SCANPIX

I skyggen av storklubbene:
– Newcastle ser ut som en overgangsvinner

Det skriver Kasper Wikestad i sin blogg om overgangsmarkedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Luis Suárez, Alexis Sánchez, Diego Costa, Cesc Fabregas, Adam Lallana, Lazar Markovic og Fernando Rega.

Det er overgangene til storklubbene som har skapt de største overskriftene i sommer. Men i skyggen av dem har en av Englands mest tradisjonsrike klubber, Newcastle, rekruttert på en måte som skaper optimisme og entusiasme i nordøst.

For en forskjell ett år kan utgjøre.

Misnøye, negativitet, en gjerrig eier og Joe Kinnear, preget sommeren i fjor. Kinnear, som ifølge seg selv hadde samtlige av de største managerne i verden på «speed dial», klarte ikke signere en eneste spiller. Loïc Remy var eneste mann inn – på lån.

Og lagets kanskje viktigste spiller, Yohan Cabaye (eller Cebab, om du spør Kinnear), ble solgt i januar. Med han, forsvant også resultatene.

Men nå er Graham Carr i gang igjen. Tøylene er friere, og den gjerrige eieren Mike Ashley bruker penger. Det vil si, han er fremdeles i pluss i 2014 med tanke på det han har fått inn på konto fra salgene av Cabaye og Debuchy, så skryten til eieren kan man kanskje holde igjen bittelitt.

Spillerne som har kommet inn, virker dog å være særdeles spennende. Så spennende at Newcastle i skyggen av de større klubbene og overgangene, foreløpig ser ut som en overgangsvinner.

Det begynte med Jack Colback fra erkerivalen Sunderland. Gratis. Ikke akkurat en spiller som får supportersikkel til å renne, men definitivt en kar som kan gjøre mye av grovjobben på midtbanen. At han dessuten er Toon-fan fra barndommen, gjør heller ikke noe.

Det er noen av de fem signeringene som er gjort etter Colback, som har gjort at optimismen nå blomstrer. Mathieu Debuchy ble solgt til Arsenal. En spiller som kunne etterlatt seg et stort hull. Men det ser ut til at Pardew/Carr (det er litt vanskelig å se hvem av dem som fortjener størst klapp på skuldra, men for å være greie får jeg dele likt) har klart dette på en meget god måte.

Nederlandske Daryl Janmaat er med sine 25 år i en perfekt alder. Han er landslagsspiller for VMs bronsemedaljør, og han har kvalitetene til å gjøre savnet av Debuchy minimalt.

Angripere trengs. Remy var eneste garantist forrige sesong, mens Papiss Cissé mest av alt har sett ut som en skygge de siste par sesongene.

Derfor blir det spennende å se Emmanuel Riviére, hentet fra Monaco. Til tross for kun 19 starter i ligaen, scoret han flere mål enn lagkompis James Rodríguez – toppscoreren i sommerens VM. Riviére tilfører også laget den farten Remy tilførte forrige sesong.

Luuk de Jong var innom på lån forrige sesong. Han virket å være på en dybde langt dypere enn han evnet å svømme. Han blir ikke å se den kommende sesongen, og det tror jeg de fleste Newcastle-supporterne er enige i. Derfor trengs det en angriper til.

Den som derimot har kommet, er Luuks bror Siem de Jong. Kaptein på Ajax-laget i Champions League forrige sesong. Også han i rett alder – og en spiller jeg i flere år har vært fan av.

Jeg kommenterte noe Eresdivisie før jeg ble ansatt i TV 2, da Siem de Jong var en unggutt for framtida. Allerede da syntes jeg har var særs spennende, og jeg har fulgt ham siden. Jeg tror storebror de Jong blir noe helt annet enn Luuk forrige sesong.

Graham Carr kjenner det franske markedet svært godt, hvilket han har bevist ved å hente den ene juvelen etter den andre til nordøst i England. Og i tillegg til Riviére, har man hentet Remy Cabella. Jeg kjenner ikke veldig godt til flankespilleren, men rapporterne sier at de får en rask, og målfarlig, flankespiller – som også kan spille sentralt. rett og slett en meget spennende, offensiv, forsterkning. Han scoret 14 ligamål for Montpellier forrige sesong, og jeg gleder meg til å se 24-åringen i aksjon.

Newcastle begynner å se ut som et lag som kan plassere seg i toppen av det sjiktet som kommer bak toppklubbene. De ligner på et lag som er i ferd med å ta et nytt steg fremover, og det fortjener Newcastles supportere.

Det er fremdeles mangler. En stopper bør komme inn. Og man bør også hente en spiss med beviste ferdigheter. Jeg tror det kommer før Deadline Day.

Og da skulle Newcastle være vel rustet. Og Alan Pardew kan fortsette å omtale seg selv i tredjeperson, og klappe seg selv på skuldra.