Majka fortsatte Tinkoff-Saxo-dominansen på monsteretappen

Mens Vincenzo Nibali nok en gang distanserte rivalene i Pyreneene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tinkoff-Saxo-laget tok til tårer etter at de mistet sin kaptein Alberto Contador på den 10. etappen.

Siden har de opplevd en suksess de ikke kunne ha drømt om.

Onsdag vant Rafal Majka den 17. etappen - lagets andre seier på rad og tredje på fire etapper. For Majka var det seier nummer to på fem dager - polakken vant også etappen til Risoul på lørdag. 

Og ikke nok med det. Med klatrepoengene han fikk da han gikk i mål, tok han også et solid grep om den prikkede trøyen.

Ikke overraskende var den karismatiske lageieren Oleg Tinkov ganske så begeistret etter målgang.

– Tre seirer - faen ta dere!!!, skrev han på sin karakteristiske gebrokne engelsk på Twitter.

Overlegne Nibali
Polakken var en del av et stort brudd som kom seg løs på dagens første stigning, og på den siste opp til Saint-Lary Pla d'Adet var han i en klasse for seg. I mål var han nesten halvminuttet foran bruddkompis Giovanni Visconti, mens Vincenzo Nibali, som nok en gang viste sin overlegenhet i kampen om den gule trøyen, tok tredjeplassen.

Nibali gjorde som han ville og stakk fra de andre sammenlagtkandidatene i de siste seks kilometerne.

Bare Jean-Christophe Péraud klarte å holde følge, og sammen distanserte de rivalene Alejandro Valverde, Thibaut Pinot, Romain Bardet og Tejay van Garderen med nesten minuttet. 

Sammenlagt leder nå Nibali med nesten fem og et halvt minutt på Valverde på andreplass.

– Ja, det er en fin ledelse. Den gir meg en viss trygghet. Da har jeg klart å øke litt mer med tanke på morgendagens etappe og tempoetappen. Vi prøvde å kontrollere etappen, og laget var fenomenalt, sa italieneren i den gule trøyen.

– Hør etter folkens. Vent til den tredje etappen
Etter å ha innkassert sin andre etappeseier på fem dager, var Majka mest opptatt av å snakke om laget.

– Ja, det er utrolig med to seire. Dette er min måte å si «tusen takk» til laget på. De har alltid jobbet for meg. Nicolas (Roche, som også var med i dagens brudd, journ.anm.) gjorde en stor jobb for meg og tok føringer hele tiden. Han var veldig sterk, og til slutt bare angrep jeg. Jeg syklet bare forbi alle sammen og vant etappen. I tillegg har jeg også klatretrøyen, så jeg er veldig glad, sa han etter å ha kommet i mål.

Roche kom selv i mål på en høyst godkjent niendeplass, og sa etter etappen at han hele tiden var sikker på at Majka kom til å levere varene i Touren - til tross for en tung start.

– I Nord-Frankrike ble jeg spurt om hva Rafa gjorde i dette rittet.«Er han verdt sin plass på laget?». Og jeg sa: «Hør etter folkens. Vent til den tredje uken». Jeg er glad jeg ikke tok feil, gliste iren. 

Alexander Kristoff kom i mål med gruppettoen nesten halvtimen etter at Majka hadde gått i mål. Det var mer enn nok til å rekke tidsgrensen.

Se intervju med nordmannen til høyre!

Katjusja-kjør fra start
Spurterne hadde på forhånd fryktet at tempoet skulle bli skyhøyt fra start på den «bare» 124,5 kilometer lange etappen fra Saint-Gaudens til Pla d'Adet. Dessverre for Kristoff, Kittel, Greipel og co., var det akkurat det som skjedde.

Rytterne angrep fra aller første sekund, og Jens Voigt og syv andre var de første som kom seg av gårde. I oktetten satt dog ikke Joaquim Rodríguez, så Katjusja satte alle sine menn fremst for å kjøre inn gruppen. Det betydde at også Kristoff måtte svette tidlig på etappen. 

Sammen klarte det russiske laget å holde bruddet på armlengdes avstand, og på dagens første stigning satte Rodríguez fart.

Med seg fikk han et hav av ryttere, og det hersket lenge det totale kaos opp Col du Portillion idet tetgruppen stadig forandret sammensetning. Katjusja-klatreren kom seg til toppen først og fikk med seg ti klatrepoeng, og på vei ned andre siden dannet det seg en 22-mann sterk gruppe helt i front.

Sky-rytter i solobrudd
Der satt blant andre Sky-rytter Vasil Kirijenka, og ikke lenge etter bestemte han seg for å angripe.

Hviterusseren fikk fort en solid luke bak til de resterende 21. Blant de satt kjente navn som Jurgen Van den Broeck, nevnte Rodríguez, klatretrøyebærer Majka, Fränk Schleck, Rein Taaramäe, Ion Izagirre, Jakob Fuglsang, Bauke Mollema og Pierre Rolland.

I feltet satt Astana i front og tok det rolig. Med ingen sammenlagtfavoritter i gruppen, fikk bruddet en relativt stor luke å kose seg med. 

Halvveis på vei opp dagens andre stigning hadde Kirijenka to minutter ned til gruppen, som igjen hadde to minutter å gå på ned til feltet.

Rodríguez versus Majka
På toppen av fjell nummer to, mytiske Col de Peyresourde, var Kirijenka 1.14 foran Roche og Jesús Herrada, som noen kilometer i forveien hadde forlatt sine andre bruddkompiser.

Ytterligere 40 sekunder lenger bak kom resten av gruppen, ledet an av klatretrøyerivalene Rodríguez og Majka - i den rekkefølgen. Spanjolen var med det den virtuelle lederen av klatrekonkurransen.

I bunnen av dagens nest siste stigning, pittoreske Col de Val Louron-Azet, ble Roche og Herrada kjørt inn. Med det var situasjonen litt mer oversiktlig. Alene i tet lå Kirijenka. 1.22 bak lå en større gruppe som tidligere bestod av 21 ryttere, og ytterligere fire minutter lenger bak var hovedfeltet. 

Like før toppen var eventyret over for Kirijenka, og det var igjen duket for en duell mellom Rodríguez og Majka om klatrepoengene. Nok en gang var Katjusja-rytteren først over toppen, tett fulgt av Tinkoff-Saxo-rytteren og Izagirre.

Rodríguez' poengsanking var imidlertid til liten nytte i og med at Majka tok maksimalt med poeng på den siste stigningen og festet et solid grep om polkadottene. 

Nibali-show
I den påfølgende utforkjøringen tok det som var igjen av hovedfeltet kraftig innpå gruppen i tet. 

Bardet valgte å angripe de andre sammenlagtrytterne i utforkjøringen og fikk fort en liten luke. I teten var det Visconti som først gikk på offensiven. Italieneren lå lenge alene i tet, men fikk med fire kilometer igjen besøk av Majka. Duoen holdt sammen en liten stund, men med litt mindre enn to kilometer igjen støtet Majka fra italieneren og trillet enkelt i mål som vinner av etappen.

Bak utbryterne nærmest lekte Nibali med utfordrerne i sammendraget.

Bare Péraud klarte å holde følge med «Haien fra Messina», og sammen økte de luken bak til de nærmeste utfordrerne. I mål var Nibali og Péraud 49 sekunder foran Valverde, og ytterligere fem sekunder foran trioen Pinot, Bardet og van Garderen.