NÆRHET: Johanne Lavold Eliassen (31) ammer fortsatt datteren Saga som er to år og to måneder gammel. Foto: Privat.
NÆRHET: Johanne Lavold Eliassen (31) ammer fortsatt datteren Saga som er to år og to måneder gammel. Foto: Privat.

Derfor ammer vi barna våre lenge

Norske kvinner blir møtt med skepsis når de forteller at de ammer sine barn på to og tre år. 

TV 2 fortalte mandag om danske Gry Bay som åpent forteller om at hun ammer datteren Lærke (4 ½). 

Nå forteller flere norske kvinner hvorfor de ammer barna sine lenge. 

Fire ganger daglig

– Jeg har ammet datteren min i to år og to måneder. Jeg hadde i utgangspunktet bestemt meg for å amme til hun var fylt to år, men nå ser jeg ingen åpenbar grunn til å slutte, forteller Johanne Lavold Eliassen (31) fra Tromsø til TV 2.

Trebarnsmoren har ammet barna sine i ulik grad, alt fra fire måneder til over to år. Hun synes det er en viktig debatt, og mener det er bra at kvinner står frem. 

– Det er modig, og jeg synes det er bra at det kommer fram. Men det er tydelig at folk har ekstremt sterke følelser omkring dette tema, sier Lavold Eliassen.

Hun forteller at hun fortsatt ammer datteren Saga opp til fire ganger daglig, men at hun også reiser bort, og at det da kan være flere dagers opphold. 

– Jeg kommer ikke til å nekte henne morsmelk, og kommer ikke til å sette foten ned. Det er rart at folk skal være så bastante og ha én bestemt grense. Hvordan vet de at barnet er ferdig med å amme på én bestemt dag? lurer 31-åringen. 

Nærhet

Hun forteller at hun begynte i full jobb da datteren var åtte måneder, og at ammingen har ført til ekstra nærhet i en hektisk hverdag. 

– Hun bruker ikke smokk, og ammingen er ofte en god trøst for henne, sier Johanne. 

Norges fremste ekspert på amming og spesialist i fødselshjelp og gynekologi, Gro Nylander, sier at det er mange fordeler ved å amme barn lenge. 

– Barn utvikler immunsystemet fortløpende, men det er faktisk ikke skikkelig modent før i 5-6-alderen. Selv om det meste av morsmelk-forskning er gjort på babyer, styrker det etter alt å dømme infeksjonsforsvaret at en 2-3-åring fortsatt får en skvett morsmelk daglig, sier Nylander.

Når kvinner går gravide får barna antistoffer fra mor gjennom morkaken, men disse brytes gradvis ned. Når barnet blir født videreføres antistoffene gjennom morsmelken. 

– Disse antistoffene beskytter mot infeksjoner, lungebetennelse, mage- og tarminfeksjoner, sier Nylander. 

Unngikk sykehusinnleggelse

Solveig Dolva (27) ammet sønnen Storm Christian (3) til han var over 2 ½ år gammel. Hun gjorde det hovedsakelig fordi sønnen var mye syk. 

– Det var et bevisst valg å amme så lenge. Sønnen min var mye syk, og han ville bare ha pupp. Det hjalp veldig på sykdommen hans, og vi unngikk flere ganger at han ble innlagt på sykehuset. Både helsesøstre og leger ba meg fortsette med ammingen, forteller 27-åringen til TV 2. 

GODT FOR BEGGE: Norges fremste ekspert på amming, Gro Nylander sier langtidsamming er helsebringende for både mor og barn. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
GODT FOR BEGGE: Norges fremste ekspert på amming, Gro Nylander sier langtidsamming er helsebringende for både mor og barn. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Hun forteller at ingen i hennes nærmeste krets forsto hvorfor hun ammet lenge, og at hun ble møtt med mange reaksjoner. 

– De spurte allerede da han var ett år, om hvorfor jeg fortsatt ammet. Det endte med at jeg ikke turte å si det til noen, og jeg turte heller ikke amme offentlig, sier Dolva. 

Hun mener det er synd at det er knyttet tabu til å amme lenge, og mener folk ikke skal dømme før de vet årsaken til ammingen. 

– Jeg gjorde det jo fordi sønnen min ble mindre syk av det, sier hun. 

Vel så bra for mor

Ekspert Gro Nylander sier at det ikke bare er barna som oppnår helsegevinster, men at ammingen også er bra for mors helse. 

– Ved amming produserer kvinner to hormoner, endorfin og oksytosin, som begge påvirker psyken. Det gjør at kvinner føler seg bedre, og det minsker også risikoen for depresjon. Når man snakker om ammetåken så er det egentlig en tilstand der produksjonen av disse er på topp. Da er mor i godt humør, og har fokus på barnet, sier Nylander. 

FRISK: Storm (2 ½) ble friskere av å bli ammet lenge av mamma Solveig Dolva. Foto: Privat
FRISK: Storm (2 ½) ble friskere av å bli ammet lenge av mamma Solveig Dolva. Foto: Privat

Hun mener det viktigste ved langtidsamming er at hele familien er komfortabel med det. 

– Det skal være ålreit for både mor, far og barn. De større barna lærer seg etterhvert at ammingen skjer hjemme, og gjerne i forbindelse med morgen- eller kveldsstund, sier Nylander. 

Ved en rekke internasjonale studier vises klare helsefordeler for mor. 

– Får hvert år kvinner produserer melk, ser man blant annet at risikoen for brystkreft ser ut til å reduseres med fire til fem prosent, sier Nylander. 

Vil ikke gi opp kosen

Katharina Hoffman (41) fra Fredrikstad har ammet alle sine fire barn, men det er kun med yngstemann at hun har holdt på lenge. Nå er datteren Maren Synøve 2 ½ år og ammes fortsatt. 

NATURLIG: Katharina Hoffman (41) sammen med barna Mathias Johannes og Maren Synøve (2½).
NATURLIG: Katharina Hoffman (41) sammen med barna Mathias Johannes og Maren Synøve (2½).

– Verken hun eller jeg har planer om å slutte. Det har bare blitt sånn, og jeg syntes ikke hun skal måtte gi opp kosen sin. Det er jo ingen som mener barn med smokk skal slutte med det så tidlig? sier Hoffman. 

Hun forteller at datteren våkner og spør om pupp hver morgen. 

– Vi har sluttet å gjøre det i barnehagen, men hun blir veldig sutrete hvis vi ikke ammer rett etter barnehagen, forteller Hoffman. 

Også hun får stadig spørsmål om hvorfor hun ammer så lenge, og ser at mange reagerer på det. 

– Vi har nesten sluttet å gjøre det ute. Jeg kan forstå at noen synes det er rart, men det er jo også forskjell på hvordan kvinner opptrer når man ammer. Det er forståelig at folk reagerer når de nesten får servert en pupp på restaurantbordet, sier hun.