– Hør her. Ikke lek med meg. Du kommer ikke til å slå meg i dag

Michael Rogers vant den første etappen i Pyreneene foran en frustrert Thomas Voeckler.

Den 16. etappen ble akkurat like innholdsrik som publikum hadde håpet. 

Michael Rogers vant etappen etter å ha vært med i dagens store brudd som fikk gå tidlig på etappen. Australieren gikk solo på vei ned dagens siste stigning og sørget med det for Tinkoff-Saxo og Bjarne Riis' andre seier på tre etapper.

Samtidig ble sammenlagtkandidatene satt på prøve da Thibaut Pinot bestemte seg for å angripe på vei opp den siste stigningen. 

– Det var å vinne, eller å krasje
Rafal Majka vant lørdagens etappe til Risoul, og tirsdag fulgte altså lagkameraten opp for laget som mistet sin kaptein Alberto Contador til skade tidlig i rittet.

Ni sekunder bak Rogers kom en tydelig frustrert Thomas Voeckler i mål til andreplass. Skys Vasil Kirijenka tok tredjeplassen.

Etter etappen kunne Rogers avsløre hvordan han nektet å godta Voecklers kjøring opp den siste stigningen og bestemte seg for å satse alt på ett kort.

– Jeg visste at Voeckler kom til å bli hard å slå. Jeg prøvde å distansere ham et par ganger på toppen av den siste bakken, men jeg lyktes ikke. Han hadde en lagkamerat (Cyril Gautier, journ.anm.) bak seg, så han prøvde å spille det kortet. Jeg sa bare: «Det går ikke. Hør her: ikke lek med meg. Du kommer ikke til å slå meg i dag. Ikke snakk om», fortalte han i seiersintervjuet. 

Å angripe i utforkjøringer kan være risikabelt, men det bekymret ikke 34-åringen nevneverdig.

– I utforkjøringen tenkte jeg at jeg har vært i denne posisjonen for mange ganger tidligere. Det var å vinne, eller å krasje. Å vinne er en utrolig følelse.

Se hele intervjuet med Rogers i videovinduet over!

Bardet og van Garderen kollapset
Blant sammenlagtkandidatene ble også enkelte stående igjen som vinnere og tapere etter et durabelig kjør opp den siste stigningen.

Thibaut Pinot angrep flere ganger opp til Port de Balès og lyktes i å distansere Tejay van Garderen, Jurgen van den Broeck, Bauke Mollema, Romain Bardet og flere andre.

Sistnevnte kom i mål nesten to minutter bak Pinot, Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde og Jean-Christophe Péraud i tetgruppen, og Bardet mistet derfor den hvite trøyen til Pinot.

– Bardet tapte 1.50 til Pinot og er dagens store taper, sa Johan Kaggestad i TV 2s studiosending. 

Van den Broeck, van Garderen og Mollema tapte enda mer, og falt derfor ned noen plasser i sammendraget. Bardet er nå på femteplass, van Garderen på sjette, Mollema på 10. og Van den Broeck på 13.

Alexander Kristoff hadde en relativt rolig dag på sykkelen og kom i mål nesten 27 minutter etter Rogers.

Sterke ryttere i gigantbrudd
Etappen fra Carcassonne til Bagnères-de-Luchon var på papiret som skapt for et brudd til å lykkes. 

Med sine 237,5 kilometer var den 16. etappen den lengste i årets ritt. På veien til Bagnères-de-Luchon, som var med i løpet for hele 52. gang, skulle rytterne over fem kategoriserte stigninger. På toppen av den siste av disse, den utenforkategori-rangerte Port de Balès, gjenstod det 20 kilometer til mål. Voeckler hadde vunnet i dagens målby to ganger tidligere, og den offensive franskmannen var fast bestemt på å komme seg med i dagens brudd. 

Den første gruppen som kom seg løs bestod av 12 mann, men Voeckler var ikke blant disse. Heldigvis for ham hadde heller ikke Garmin-Sharp med noen representanter, så dusinet i front ble etterhvert kjørt inn igjen. 

Like etter at feltet på ny var samlet, gikk en ny gruppe løs.

Denne gangen kom hele 21 mann seg av gårde, og denne gangen sa feltet seg fornøyd med komposisjonen. Voeckler var med, og han fikk selskap av sterke ryttere som Michal Kwiatkowski (Omega Pharma - Quick-Step), (den eventuelle vinneren) Rogers, Tony Gallopin (Lotto-Belisol), Ion Izagirre (Movistar) og Team Sky-duo Bernhard Eisel og nevnte Kirijenka. 

Kwiatkowski var den som lå nærmest Nibali i sammendraget, men i og med at polakken var 20 minutter i bakleksa før start, var ikke Astana nevneverdig bekymret. Tetgruppen fikk derfor raskt en stor luke tilbake til hovedfeltet. 

Voeckler sanket poeng
Bruddet hadde på det meste litt mer enn 12 minutter tilbake til feltet, noe som gjorde at de fritt fikk forsyne seg av klatrepoengene og den innlagte spurten underveis. 

Rafa Majka og Matteo Muntaguti tok de første to fjerdekategoriene, mens Voeckler var først over både Col de Portet-d'Aspet (2. kategori) og Col des Ares (3. kategori). Europcar-rytteren lå langt bak Majka, Rodríguez, Nibali og co. i kampen om den prikkede trøyen, men 35-åringen har tydeligvis ikke gitt opp håpet om å stå på podiet i Paris med polkadottrøyen over skuldrene på søndag.

På den innlagte spurten var det IAMs Roger Kluge som var først over streken, men de reelle utfordrerne til Peter Sagan i kampen om den grønne trøyen forholdt seg helt rolige i og med at bruddet tok med seg samtlige poeng.

21 redusert til tre
I bunnen av den siste stigningen, Port de Balès, hadde utbryterne i overkant av 12 minutter. Med det var det liten tvil om at dagens vinner satt i 21-mannsgruppen.

Jéremy Roy (FDJ.fr) var den første som forsøkte seg, men franskmannen ble raskt tatt igjen. Tempoet i teten var dog såpass høyt at rytterne datt av én etter én.

Idet de nærmet seg toppen kom angrepene tettere og tettere, og ikke uventet var det Voeckler som var en av de ivrigste. 

Angrepene til Voeckler gjorde at det til slutt bare var Serpa og Rogers som klarte å holde følge. På toppen var Serpa først over, fulgt av franskmannen og Tinkoff-Saxo-rytteren.

Trioen hadde bygget seg opp en solid luke bak til de andre, men fikk i utforkjøringen etterhvert besøk av både Kirijenka og Gautier. Europcar satt derfor med to mann i finalen, men ingen kunne gjøre noe som helst da Rogers bestemte seg for å øke tempoet i de siste seks kilometerne. 

Australieren tok en overlegen soloseier, ni sekunder foran bruddkompisene sine, og fortsatte derfor sin smått utrolige sesong. I mai tok han blant annet to etappeseire i Giro d'Italia.

Pinot sprengte tetgruppen
Bak bruddet havnet den ene sammenlagtkandidaten etter den andre i trøbbel.

Tejay Van Garderen og Jurgen Van den Broeck var det første store ofrene, og like etter havnet nesten samtlige i trøbbel da Thibaut Pinot bestemte seg for å angripe. Nibali, Valverde og Péraud klarte å holde følge, men resten måtte slippe.

Kvartetten distanserte raskt Romain Bardet, Bauke Mollema og de andre, og kom til slutt i mål åtte og et halvt minutt bak dagens vinner.

Knappe to minutter bak der igjen kom Bardet over streken, mens van den Broeck, Mollema og van Garderen alle tapte minst ytterligere ett minutt.