MED DATTEREN: Skuespiller Gry Bay sammen med datteren Lærke fra 2010. I dag er Lærke 4½ år gammel, og ammes stadig. Foto: Facebook/Gry Bay
MED DATTEREN: Skuespiller Gry Bay sammen med datteren Lærke fra 2010. I dag er Lærke 4½ år gammel, og ammes stadig. Foto: Facebook/Gry Bay

Dansk skuespiller ammer datteren Lærke (4 ½)

– Jeg fortsetter til hun ikke har lyst på mer, forteller den danske skuespilleren Gry Bay. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den danske skuespilleren Gry Bay forteller i et intervju med den danske avisen Berlingske Tidende om sitt forhold til datteren Lærke (4 ½).

Trygghet og hygge

39-åringen ammer fortsatt datteren sin, og sier at hun ikke har planer om å stoppe. 

VAKTE OPPSIKT: Denne magasinforsiden til anerkjente TIME vakte voldsomt engasjement i USA: Foto: Faksimile Time Magazine
VAKTE OPPSIKT: Denne magasinforsiden til anerkjente TIME vakte voldsomt engasjement i USA: Foto: Faksimile Time Magazine

– Jeg ammer henne litt hver dag. Ikke for at hun skal bli mett, men for tryggheten og hyggen, sier Gry Bay. 

Den danske kvinnen er både skuespiller og sanger, og er kjent fra flere filmer. 

Hun forklarer at hun ikke vil slutte å amme før datteren Lærke selv sier stopp. 

– Hvis hun er lei seg kan hun fortelle meg at morsmelk er det eneste som gjør henne glad. Da sier jeg ikke nei. Jeg har jo også langt hår, så ingen kan se hvis hun skal ha litt å drikke, sier Bay. 

Skuespilleren forteller at ammingen kan foregå cirka én gang om dagen, og at det skaper et helt spesielt bånd mellom henne og datteren. 

Hun mener det bør være opp til foreldrene selv å bestemme hvordan og hvor ammingen skal foregå. 

– Har hun opplevd noe ubehagelig, for eksempel i barnehagen, så er det viktig for henne å komme hjem for å ammes. 

Mye skap-amming

Anne Sigstad har jobbet i den norske organisasjonen Ammehjelpen i nesten 30 år. Hun forteller at de jevnlig er i kontakt med norske kvinner som langtidsammer. 

– Det er vanskelig å tallfeste hvor mange norske kvinner som ammer barna sine så lenge. Det er nemlig sånn at de fleste holder det for seg selv, sier Sigstad. 

Langtidsammer du ditt barn? Ta kontakt med vår journalist på e-post

Hun sier Ammehjelpen er svært tolerante overfor kvinner som velger å amme barna til de er både tre, fire og fem år. Sigstad mener det fortsatt er knyttet mye tabu til å amme lenge.

– Det er mye skap-amming, og mange har fordommer mot kvinner som ammer barna lenge. Det at kvinner står fram gjør at fordommene kan brytes ned. De er modige og skal ha stor respekt, mener Sigstad. 

Sigstad sier barn som blir ammet lenge får i seg viktige næringsstoffer, men at det handler vel så mye om trygghet og nærhet mellom mor og barn. 

– Amming er mer enn bare mat, sier hun. 

– Ikke seksuelt

Hun mener det voldsomme kroppsfokuset i samfunnet også har påvirket hvordan folk forholder seg til ammende kvinner. 

– For 30 år siden var det ikke mange som reagerer så sterkt på ting som i dag. Vi skiller oss mer og mer fra kroppen vår, og ting som før var helt normalt blir i dag sett på som noe rart, sier Sigstad. 

Hun viser til USA, hvor det blant annet vekker stor oppsikt å se bryster. Der blir det også sett på som svært uvanlig å amme i full offentlighet. 

– Mange mener det å amme større barn forbindes med noe seksuelt. Men det er det jo absolutt ikke. Dette handler om nærheten mellom mor og barn, og folk må selv få velge hva som passer for dem, sier hun.