BOMBARDEMENT: Israelske styrker har i hele natt bombet den østlige delen av Gaza by.  FOTO: AFP PHOTO / MAHMUD HAMS
BOMBARDEMENT: Israelske styrker har i hele natt bombet den østlige delen av Gaza by.  FOTO: AFP PHOTO / MAHMUD HAMS

– Full krig i Gaza

Israelske tanks har bombardert Gaza i hele natt og det meldes om voldsomme kamper øst for Gaza by.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Ifølge Reuters har Israel akseptert et forslag om en to timer humanitær våpenhvile. Våpenhvilen gjelder for Shejaia-nabolaget i Gaza.

– Det er full krig og voldsomme kamper i Shejaiya-området som ligger øst for Gaza by, sa lege Mads Gilbert på telefon til TV 2 ved firetiden natt til søndag.

ENESTE VESTLIGE: Lege Mads Gilbert jobbet i hele natt med å ta imot skadde fra kampene mellom Hamas og israelske styrker. Foto: AP Photo/Hatem Moussa
ENESTE VESTLIGE: Lege Mads Gilbert jobbet i hele natt med å ta imot skadde fra kampene mellom Hamas og israelske styrker. Foto: AP Photo/Hatem Moussa

Fra klokken elleve på kvelden lokal tid i Gaza by og utover natten har det vært intense kamper inne på Gazastripen. Israelske bakkestyrker sammen med tanks, kamphelikoptre, droner og F-16 har vært i aksjon. Sivile har blitt sperret inne i området av kryssild mellom den israelske hæren og Hamas' styrker. Flere er drept og dødstallene forventes å stige.

– Vi har ikke fritt leide for ambulansene våre og de har hatt problemer med å evakuere skadde fra området der kampene har vært hardest. Folkeretten og Genevekommisjonen sier de sivile skal beskyttes, men det vi har her nå er en rå krigføring mot sivilbefolkningen, sier Gilbert.  

Flere meldinger på Twitter viser at kampene på Gazastripen har gått ut over ambulansene som har kjørt i skytteltrafikk mellom krigssoner og sykehus for å redde sivile. 

Groteske skader

Etter at Erik Fosse reiste tilbake til Norge for tre dager siden, er nå Mads Gilbert den eneste vestlige legen på Shifa-sykehuset.  

– Det har vært dramatisk og hektisk her i det siste. Vi har fått inn istykkerskutte barnekropper og knuste ansikter. Dette er folk som har sittet midt inne i bomberegn over Gazastripen. Etter at bakkestyrkene begynte å gå inn har vi fått mange med splintskader og livstruende indre blødninger, sier Gilbert.

Bølger med 40 og 50 pasienter av gangen skal ha strømme til sykehuset i løpet av natten. Flere ventes inn i løpet av dagen når ambulansene kommer inn i de hardest rammede områdene. 

– Den siste pasienten jeg behandlet var en 8 år gammel jente som hadde svidd av håret og en kraftig brannskadet høyre arm. Hun var livredd og vettskremt men hadde heldigvis en storebror med seg. De skal ha mistet begge foreldrene i nattens bombardement, sier Gilbert.  

Fortsatt opptrapping

Fem palestinere ble drept, tre av dem brødre i angrep mot Rafah helt sør på Gazastripen natt til søndag, opplyser sykehuskilder.

Noen timer senere ble fire mennesker drept, en kvinne, to barn og sønnen til Hamas-lederen Khalil al-Hayya, i et angrep mot Shejaiya øst for Gaza by.

Tre andre palestinere ble også drept, i det øyenvitner beskriver som massive angrep fra fly og artilleri.

Den israelske hæren varsler nå en opptrapping av bakkeoffensiven på Gazastripen.

– Ytterligere styrker slutter seg nå til forsøket på å bekjempe terror på Gazastripen og etablere en virkelighet der israelske innbyggere kan leve i fred og sikkerhet, heter det i en kunngjøring.

Til nå er det meldt om 342 drepte palestinere og 5 drepte israelere.

(TV 2 / NTB)