Her samles 10.000 ungdommer for å feste hver kveld

MAGALUF, SPANIA (TV 2): Årets partysesong på Magaluf beskrives som den drøyeste noensinne.
Bli med på nattpatrulje i den beryktede party-gata. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den lille byen Magaluf på Mallorca har de siste årene vært en av de mest populære feriedestinasjonene for norsk ungdom.

På dagtid er byen stille, men når solen går ned og månen kommer opp, trekker ungdommen inn i bargata Punta Ballena.

Som eneste mediehus fikk TV 2 være med på politiets nattpatrulje gjennom den beryktede bargata, for å se hvordan de jobber for å holde opp til 10.000 ungdommer under kontroll. 

800 meter

Mallorca kan skryte av å ha noen av de fineste strendene i Middelhavet, men for mange er den 800 meter lange bargata hovedattraksjonen.

Barene, diskotekene, tatoveringssjappene og strippeklubbene ligger tett i tett langs Punta Ballena.

På dagtid, før kommunen har rykket ut for å vaske, kan man tydelig kjenne lukten av gammel alkohol, matrester og oppkast.

Området kan deles inn i to – det skandinaviske og det britiske.

Politiet sier at problemene de opplever i barområdet, i hovedsak skjer i den britiske delen.

– Det er mellom 6000– 10.000 mennesker her hver kveld, sier Pablo Sanllehi til TV 2. Han er politi i Calvia, kommunen hvor Magaluf ligger. Han leder politiets nattpatruljer i bargata.

Den store tettheten av mennesker gjør at gata nærmest koker, selv når sola er nede.
– Det blir temperaturer på mellom 30 til 35 grader her på natta, sier Sanllehi.

Han og de andre politimennene er de siste som forlater bargata hver natt. Det blir lange, varme dager for politimennene.
– Noen ganger drar vi kl. 04, noen ganger kl.7. Noen ganger enda senere. Vi blir her til barene har stengt og folk har dratt, sier han.

Hendene fulle

Årets sommersesong på Magaluf beskrives av de lokale innbyggerne som den villeste noensinne. Partyturistene kommer i juni til månedsskiftet august/september.

Sesongen er med andre ord ikke en gang halvveis. 

De krever nå at myndighetene tar grep før byen spinner helt ut av kontroll. (LINK) Det er spesielt de engelske bar til bar-rundene folk vil ha slutt på.

For så lite som 25 euro kan ungdommen drikke så mye de vil. Sanllehi sier at bar til bar-rundene og den ville drikkekulturen er problematisk.

– Bar til bar-rundene avsluttes samtidig inne i byen, så konsentrasjonen av mennesker blir veldig stor. Det er i forbindelse med dette vi ser mange av problemene i byen. Det er for mange mennesker samlet på samme sted, sier han.

Sanllehi sier til TV 2 at det er umulig å tallfeste hvor mange tilfeller av bråk de rykker ut til hver kveld.
– Noen ganger er det to tilfeller, noen ganger 15. Det varierer veldig.

Slåssing og skader

Til en hver tid står det to ambulanser på stand by til å rykke ut til Punta Ballena. Men dette er langt fra nok.

Hver natt gjennom sommeren, er det så stor pågang av skader blant unge turister at den 800 meter lange gata legger beslag på samtlige ambulanser i nærområdet.

– Utrykningstiden er på mellom fem til ti minutter, sier Sanllehi.

Han forteller at det ikke er sjeldent at det bryter ut slåsskamper i bargata.
– Kriminaliteten vi har her er slåssing eller ran, forklarer han.

Organiserte gjenger

I de siste årene har kvinnelige ranere, under påskudd av å være prostituerte, stått bak en rekke ran og lommetyverier i Punta Ballena.

Humhrey Carter, journalist i den engelskspråklige avisa Majorca Bulletin, sier at disse tilfellene sjeldent politianmeldes.

FOR MYE: Et vanlig syn - en ung turist har fått i seg for mye å drikke. FOTO: GLENN AASEBY / TV 2
FOR MYE: Et vanlig syn - en ung turist har fått i seg for mye å drikke. FOTO: GLENN AASEBY / TV 2

– Det er organiserte grupper. Kvinnene plasseres på strategiske steder rundt om i byen og raner ungdom som går alene på vei hjem til hotellene eller leilighetene sine, forteller han.

Mobiltelefoner og lommebøker er det som stjeles. I mange av tilfellene er ofrene så beruset at de enten ikke merker eller husker at de har blitt frastjålet tingene sine.

– De tror de har mistet det i fylla, og derfor anmeldes det ikke, sier Carter.

Lokaljournalisten sier at det har vært flere tilfeller av knivstikking.

– Når turistene gjør motstand, blir da banket opp av gjengene. Folk har også blitt knivstukket. Vi har sett mange eksempler på dette, sier han.

Norske baransatte TV 2 har snakket med, bekrefter at de organiserte gjengene er et problem. De råder gjestene sine til å ikke gå hjemover alene.

25 år i bargata

PabloSanllehi er født og oppvokst på Mallorca. Han ble politi da han var 19. De siste 25 årene har han patruljert gata, og fått med seg utviklingen.

Han sier forskjellen mellom da og nå, er som natt og dag. 


Før stengte barene tidlig. Kun de få diskotekene som var langs gata var lenge oppe. Da en bar begynte å ha lenge oppe, begynte den neste for å ikke tape kunder og inntekter. Nå stenger nesten alle barene tidligst kl.04.00. 

– For 25 år siden var det ikke mange utesteder som det vi har i dag. Utviklingen av gata har gått fort, det samme har konseptet av hva som er moro, mener Sanllehi.

10.000: Ifølge lokale myndigheter besøker én million mennesker området rundt Magaluf årlig. Opp til 10.000 mennesker samles hver kveld i bargata Punta Ballena.
10.000: Ifølge lokale myndigheter besøker én million mennesker området rundt Magaluf årlig. Opp til 10.000 mennesker samles hver kveld i bargata Punta Ballena.