MISFORNØYD: Sjakkpresident, Kirsan Iljumzjinov garanterer sjakk-OL i Tromsø, men krever at arrangøren aksepterer søknadene fra blant andre Russland. Den opprinnelige søknaden kom for sent til fristen. Foto: AFP PHOTO/Manjunath KIRAN.
MISFORNØYD: Sjakkpresident, Kirsan Iljumzjinov garanterer sjakk-OL i Tromsø, men krever at arrangøren aksepterer søknadene fra blant andre Russland. Den opprinnelige søknaden kom for sent til fristen. Foto: AFP PHOTO/Manjunath KIRAN.

Sjakkpresidenten i strupen på Tromsø-OL

Krever at de norske arrangørene snur i samtlige konfliktsaker innen tre dager.

Den omstridte sjakkpresidenten Kirsan Iljumzjinov garanterer at sjakk-OL går i Tromsø som planlagt - til tross for kraftige protester de siste dagene.

Etter at det ble klart at ti land ikke får delta i OL fordi de ikke meldte seg på før fristen gikk ut, har det kommet krav om at lekene skulle avlyses.

– Nei, det forblir i Tromsø. Generalforsamlingen gikk for Tromsø, og noe mer er det ikke å diskutere, sier Iljumzjinov til nettstedet Chessdom

Har sendt brev til organisasjonskomiteen

I et brev sendt til arrangøren krever han imidlertid full retrett i samtlige konfliktsaker. Nasjonene som ikke får være med har bedt presidenten om å benytte seg av artikkel seks i regelverket, som sier at presidenten har siste ord.

Det er det Iljumzjinov nå har gjort, og innholdet i brevet (ekstern lenkeer offentliggjort. Der nuller presidenten fullstendig Tromsøs avgjørelse om å utestenge blant andre det russiske damelaget.

– Som president klager jeg sterkt på de siste avgjørelsene og oppførselen til organisasjonskomiteen i Tromsø. FIDE kan ikke akseptere måten nasjonale forbund behandles på, skriver Iljumzjinov - og melder svart på hvitt at de utestengte landene har krav på deltakelse.

– Som FIDE-president informerer jeg herved arrangøren om at delegasjonene fra Russland, Afghanistan, Gabon og Pakistan tillates å delta i OL, slår presidenten fast - og innrømmer samtidig at rotet rundt Kateryna Lagno er grunnen til at den russiske søknaden ankom for sent i utgangspunktet. 

Lagno er nummer sju i verden og har meldt overgang fra Ukraina til Russland. Men overgangen var gyldig fra 12. juli. Dermed kunne ikke Russland registrere sitt damelag innen fristen og samtidig få med Lagno på laget.

Det problemet mener presidenten er fremprovosert av Tromsø.

– Det er åpenbart at konflikten var løst mange dager før fristen gikk ut, skriver Iljumzjinov i brevet til Tromsø-arrangørene. 

Også de andre utestengte landene trumfes inn i OL av Iljumzjinov.

Han bekrefter at FIDE har satt advokater på saken. Presidenten har satt 21. juli som siste frist for en løsning på konflikten.

Til NTB sier direktør for Sjakk-OL 2014, Børge Robertsen, at de må lese gjennom brevet før de uttaler seg.

– Hender at de glemmer
I interjvuet med Chessdom lar uansett presidenten det skinne igjennom at det er Tromsø som er vanskelige - ikke motsatt.

– Ta for eksempel Den sentralafrikanske republikk, der de ikke har Internett. De bruker fax, og den fax-maskinen bruker de to timer hver dag. Noen dager det ikke elektrisitet der heller, men de liker sjakk.

– I Tromsø var det meningen at det skulle være med rekordmange 181 land, men nå lar ikke organisasjonskomiteen enkelte få være med.