Hamas hevder Israel er dømt til å mislykkes

Hamas-leder Khaled Meshaal sier at den israelske bakkeoffensiven på Gazastripen er dømt til å mislykkes.

EKSIL: Hamas-leder Khaled Meshaal lever for tiden i eksil i Qatar. Han sier den israelske bakkeinvasjonen er dømt til å mislykkes. AFP PHOTO/ SAID KHATIB
EKSIL: Hamas-leder Khaled Meshaal lever for tiden i eksil i Qatar. Han sier den israelske bakkeinvasjonen er dømt til å mislykkes. AFP PHOTO/ SAID KHATIB

– Det okkupantmakten Israel ikke har greid å oppnå ved å angripe fra lufta og sjøen, kommer de heller ikke til å oppnå med en bakkeoffensiv. De er dømt til å mislykkes, sier Meshaal, som lever i eksil i Qatar.

En talsmann for Hamas på Gazastripen, Sami Abu Zuhri, advarte torsdag Israel mot følgene av å rykke inn på bakken.

– Israel skal få betale en høy pris. Vi er rede til konfrontasjon, sa han.

Hamas stiller klare krav til Israel, før de eventuelt legger ned våpnene.

– Vi krever blant annet slutt på aggresjonen og den kollektive avstraffelsen av vårt folk, både på Gazastripen og Vestbredden, samt at Israel opphever blokaden av Gaza, sier Meshaal. 

Kerry støtter Israel

USAs utenriksminister John Kerry ber Israel være «nøyaktig» under bakkeoffensiven på Gazastripen, for å begrense de sivile tapene.

Kerry snakket torsdag kveld med statsminister Benjamin Netanyahu på telefon og forsikret ham om Israel fortsatt har USA støtte i kampen mot det Kerry omtaler som «trusler fra terrorister».

Kerry understreket samtidig viktigheten av å hindre ytterligere opptrapping av konflikten.

– Kerry gjentok vår bekymring for sivilbefolkningens sikkerhet på begge sider og viktigheten av å gjøre alt for å forhindre sivile tap, heter det i en kunngjøring fra amerikansk UD.
247 palestinere og 1 israeler er drept i den ti dager lange konflikten. 75 prosent av de drepte på palestinsk side er ifølge FN sivile, nærmere 50 av dem barn.

Av de nærmere 1.800 som er såret i de israelske angrepene, er over 500 barn og nesten 400 kvinner, viser en oversikt utarbeidet av FNs kontor for koordinering av humanitærhjelp (OCHA).

Willoch kritiserer

Tidligere statsminister og Høyre-leder Kåre Willoch (85) kaller Israels bombing på Gazastripen for meningsløs og grotesk.

– Dette er et meningsløst, grotesk bombardement av tettbefolkede områder for å få lov til å fortsette blokaden, sier Willoch til Dagsavisen.

På spørsmål om ikke Israel har rett til å forsvare seg mot rakettangrep fra Gazastripen, svarer Willoch, som tidligere ledet en Israel-vennlig regjering, slik:

– Jo, absolutt. Men retten til å forsvare seg er veldig grei. Israel vet at hvis de gir opp blokaden av Gaza og holder opp med okkupasjonen, vil man få en ordning som fører til en endelig slutt på fiendeskapet mellom palestinere og israelere. Årsaken til uroen er blokaden og okkupasjonen. Og det er der løsningen ligger, sier Willoch.

Willoch trekker samtidig fram at det er et lyspunkt når stadig flere jøder, både i og utenfor Israel, gir uttrykk for kritikk overfor Israels fremgangsmåte. Derimot vil en fortsettelse av dagens kurs være en vei til katastrofe for Israel, med mer hat og forakt, mener Willoch, som sier det derfor haster med å få på plass en endelig fredsløsning. (©NTB)

 

Mer innhold fra TV 2