– Jeg har drømt om dette siden jeg var et barn

Alexander Kristoff tok endelig sin første etappeseier i Tour de France.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Saint-Étienne/Bergen (TV 2): Endelig kom dagen alle norske sykkelfans har ventet på i årets Tour de France.

Alexander Kristoff var knusende overlegen og vant torsdagens etappe inn til Saint-Étienne.

Se den overlegne vinnerspurten i videovinduet øverst!

Rogalendingen fikk et bra opptrekk av sitt Katjusja-lag, og lå perfekt plassert inn på oppløpet. Der slapp Kristoff løs kjempekreftene og tok seieren med en skikkelig kraftspurt.

– Føles urealistisk

Etter målgang gliste Kristoff - naturlig nok - svært bredt.

– Dette er en deilig følelse. Jeg har drømt om dette siden jeg var et barn. Jeg har vært nærme seier så mange ganger nå. Det føles litt urealistisk ut. Jeg kan nesten ikke forstå at jeg har klart det. Men det er utrolig stort å endelig klare seg, sier han til TV 2.

– Jeg har flere 2. plasser i år, og jeg hadde også en 2. plass i fjor. Det er deilig å endelig være på topp, sier Kristoff.

Peter Sagan forsøkte å snike seg foran Kristoff rett før målstreken, men slovaken klarte ikke å tråkke seg forbi.

Kristoff var nemlig stinn av krefter og ikke minst troen på at det skulle gå.

– Jeg trodde at jeg skulle klare det, sier han og smiler.

– Luca (Paolini) gjorde en god jobb for meg, og jeg satt på bakhjulet til (Matteo) Trentin mot slutten. Da jeg så at (John) Degenkolb startet, så startet også jeg. Det var godt å se at de ikke tok meg igjen, sier Kristoff. 

Sagan selv ble imponert over Kristoffs krefter.

– Det var en veldig bra. Jeg så han i de siste bakkene, og da så han sliten ut. Men han gjorde likevel en god spurt, sier Sagan til TV 2 og smiler.

Kittel og Greipel ute av kampen

Marcel Kittel måtte slippe feltet i de siste bakkene, mens landsmann André Greipel veltet seg ut av seierskampen like før mål.

Dermed satt ingen av de antatt sterkeste spurtkonkurrentene igjen, og Kristoff fikk en «enklere» oppgave med «kun» navn som Sagan, John Degenkolb og Arnaud Démare.

– Jeg visste at jeg er raskere enn alle dem, hvis jeg får det slik som jeg vil. Det var bare å ta sjansen, sier han. 

Utover kvelden vil Katjusja naturlig nok feire sin spurtstjerne.

– Det blir litt champagne i kveld, men det er en veldig hard etappe i morgen. Det blir ikke for mye festing, sier Kristoff og ler.

– Største seieren min

Stavanger-karen fikk sitt store internasjonale gjennombrudd med seieren i Milano-Sanremo tidligere i vår. Torsdagens etappeseier topper likevel den triumfen, mener han selv.

– Dette er et så stort ritt. Milano-Sanremo er en større enkeltseier, men denne etappeseieren betyr mye. Dette er nok den største seieren min, sier Kristoff.

27-åringen slet med mageproblemer i helgen og hele Touren var i fare.

Nå er problemene borte, men Kristoff kjente det likevel litt i magen i finalen. Denne gangen var det heldigvis bare nervøsitet.

– Jeg var litt nervøs da det var 350 meter igjen. Da kom jeg ut i vinden og så det var litt for langt igjen til å gå. Men det gikk greit og jeg kunne gå når jeg ville, sier han.

Katjusja-laget klarte endelig å plassere Kristoff godt inn i finalen, men det burde og kunne vært enda bedre, ifølge ham selv.

– Lagkameratene mine prøvde å hjelpe meg så godt de kunne, men vi mistet hverandre litt mot slutten. Da tok jeg bare saken i egne hender, sier Kristoff.

I målområdet i Saint-Étienne var Kristoff forståelig nok svært glad. Men nordmannen følte også en lettelse over endelig å ha innfridd.

– Jeg har så klart følt presset. Jeg har snakket om å vinne nesten hver dag. Men i dag var jeg den raskeste, og det var deilig, sier han.

Han var også glad for at han ikke tømte kraftlagrene for å sitte med på onsdagens kuperte etappe.

– Det gikk veldig fint over bakkene i dag. Sånn sett var det kanskje smart at jeg sparte meg i går, sier han og ler.

Lauritzen: – Utrolig rått

Kristoffs seier er den første norske Tour-triumfen siden Edvald Boasson Hagen vant i 2011. Det er den 15. totalt siden Dag Otto Lauritzen klatret opp til den første i 1987.

Nettopp Lauritzen lot seg også imponere stort av Kristoffs seierspurt. 

– Det er så fortjent og helt fantastisk. Jeg har nesten ikke kommet meg ned på jorden. Det er utrolig rått det Kristoff gjorde her i dag, sier TV 2s sykkelekspert.

Nibali holder på gult

Det ble ingen store endringer i trøyekonkurransene. Sammenlagtleder Vincenzo Nibali kom trygt inn med feltet og beholder naturlig nok sin gule trøye. Italieneren leder fortsatt 02.23 foran Richie Porte og 02.47 foran Alejandro Valverde.

Sagan har på sin side et jerngrep på den grønne trøya med hele 301 poeng, selv om han ikke vant etappen. Slovaken har hele 150 poeng ned til nærmeste konkurrent.

Kristoffs seier tok han for øvrig opp til 3. plass i poengkonkurransen, men avstanden opp til Sagan er solide 169 poeng.

Joaquim Rodriguez holder på klatretrøyen, mens Romain Bardet innehar den hvite ungdomstrøyen også på torsdagens etappe.