Sjakk-blogger: – Verdens sjakkforbund vil flytte Tromsø-OL til Sotsji

Krangelen rundt sjakk-OL i Tromsø raser videre. En kanadisk stormester skriver at FIDE vil tvangsflytte OL i all hast.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tromsø 2014 offentliggjorde tirsdag at det russiske damelaget ikke blir å se i sjakk-OL. Det er ti land som ikke får delta fordi de ikke meldte på lag innen fristen.

På sin blogg skriver Kevin Spraggett at sjakk-OL i Tromsø kan bli flyttet til Sotsji – det til tross for at det kun er to uker til det starter.

Hevder Putin involveres
– Situasjonen minner meg om da sjakk-OL ble flyttet til Mosvka i 1994 kun uker før det startet. Det er forventet at FIDE (verdens sjakkforbund) vil annonsere det i morgen eller dagen etter det, skriver Spraggett på sin blogg torsdag.

Spraggett er en kanadisk stormester, og er kjent for å ha gode kontakter i sjakkmiljøet. Han hevder det nå har blitt opprettet et fond på drøyt 11 millioner kroner for å dekke reisekostnader.

– Gårsdagens utvikling med Det norske sjakkforbundet har gitt FIDE en grunn til å få hjelp av Putin til å flytte OL til Sotsji, skriver han.

– Vi er overrasket
Tromsø 2014-direktør Børge Robertsen mener derimot at de har gjort alt slik de skal.

– Vi forholder oss kun til de formelle henvendelsene, og ikke rykter via sosiale medier. Vi blir overrasket og forundret over det som skrives, sier Robertsen til TV 2.

– Vi sendte et åpent brev hvor vi gjorde klar vår holdning til lag som ikke har meldt seg på i tide. Det er en klar overensstemmelse med FIDE, og jeg er overrasket over at de reagerer sånn, sier Robertsen.

– De får ordne regelverket
Han mener det er problematisk at land i ettertid melder seg på.

– Vi må se det i større kontekst. Vi må ha et regelverk. Vi forholder oss til det og behandler alle likt. Reglene er klare på at man har to påmeldingsfrister, og vi forholder oss til det.

– De får ordne opp i sitt eget regelverk, hvis det skal gjøres på annen måte, sier Robertsen.

Kun russisk herrelag
En mulig årsak til at Russland har meldt på herrelaget og ikke damelaget, kan være Kateryna Lagno, skriver Chessbase.com. Lagno er nummer sju i verden og har meldt overgang fra Ukraina til Russland. Men overgangen var gyldig fra 12. juli. Dermed kunne ikke Russland registrere sitt damelag innen fristen og samtidig få med Lagno på laget. Russland har betalt til sammen 300 000 kroner for overgangen.

– Må vurdere rettslige krav
FIDEs visepresident Israel Gelfer kom med knallhard kritikk mot Tromsø, og mente at det de bedrev med var til skade for hele sjakkverden.

– Uheldigvis er komitéen påvirket av mennesker som jobber for Garry Kasparov. De bruker dette i valget. De avviser visum fra våre folk. De nekter nasjoner å delta. FIDE må nå vurdere å stille kraftlige rettslige krav, mente visepresidenten.

Se hva Gelfer sier øverst i videovinduet.

– FIDE ville tillate regelbrudd
Sjakklegenden Garry Kasparov er kandidat til å bli president i FIDE. Han tar fullstendig avstand fra kritikken som kommer fra visepresident Gelfer.

– Det russiske sjakkforbundet svarer ikke på hvorfor de ikke meldte på kvinnene da de meldte på herrene. Det er opplagt at de ventet på Lagnos overgang for å styrke deres lag, og at de visste at fristen kom til å gå ut, sier han til Chessbase.com.

– Jeg er sikker på at Det russiske sjakkforbundet trodde, og hadde blitt fortalt, at FIDE ville la de bryte reglene og være et unntak, sier Kasparov.