BURDE FÅTT BEHOLDE TITLENE: Andy Schleck (midten) er en av 23 tidligere Tour de France-vinnere som mener Lance Armstrong (høyre) burde fått beholde de sju Tour-titlene sine. Alberto Contador (venstre) ville ikke si sin mening. Foto: AP Photo/Christophe Ena.
BURDE FÅTT BEHOLDE TITLENE: Andy Schleck (midten) er en av 23 tidligere Tour de France-vinnere som mener Lance Armstrong (høyre) burde fått beholde de sju Tour-titlene sine. Alberto Contador (venstre) ville ikke si sin mening. Foto: AP Photo/Christophe Ena.

Tidligere Tour-vinnere mener Armstrong burde fått beholde titlene

Halvparten 23 tidligere vinnere av Tour de France mener Lance Armstrong burde fått beholde de sju titlene sine.

Da de fikk spørsmål om å si sin mening, sa tolv av 23 tidligere vinnere av Tour de France at Lance Armstrong burde fått beholde de sju Tour-titlene sine, skriver nederlandske De Telegraaf.

Amerikaneren ble fratatt samtlige Tour-titler på grunn av doping. 

Det mener vinneren av rittet i 1980, Joop Zoetemelk, er feil.

– De burde aldri vasket Armstrong bort fra listen. man kan ikke endre på resultatene ti år senere. Det er selvsagt ikke bra det han gjorde, men man kan ikke skrive om historien, sier han.

Mener Armstrong burde stå på vinnerlisten

Av 25 vinnere av de prestisjetunge rittet som fremdeles er i live, var det kun Ferdi Kubler og Roger Walkowiak som ikke ville svare. Sju av de 23 som svarte var uenige, mens to, Eddy Merckx og Alberto Contador, ville ikke diskutere saken.

De litt eldre vinnerne, som Felice Gimondi, Federico Bahamonts og Jan Janssenof, mener alle at Armstrong burde fått beholde Tour-titlene.

– Armstrong burde blitt på listen, sier Stephen Roche, som vant Tour de France i 1987. 

– I rittets 100 år lange historie kan man ikke ha sju år uten en vinner. Doping har vært en del av sporten, ikke bare i sykkel, i flere tiår. Hvem kan fortelle meg at Jacques Anguetil var ren? Burde vi tatt titlene fra han? Hvorfor får Richard Virenque beholde polka dot-trøyene sine?

– Symboliserer en æra

Også Andy Schleck og Óscar Pereiro mener Armstrong burde fått beholde seirene sine.

– Hvem husker den som kom på andreplass i de rittene? Jeg vet ikke selv. Man kan ikke ha sju ritt uten en vinner, så la Armstrong stå på listen, sier Schleck, som ble nummer to bak Contador i 2010, men ble tildelt seieren da spanjolen testet positivt på doping.

Chris Froome, Cadel Evans og Bradley Wiggins representerer alle det motsatte synspunktet.

– De sju tomme plassene symboliserer en æra. Vi burde la det være slik, mener Froome.

Tour-direktøren klar i sin tale

Armstrong selv vil ikke kommentere dette.

– Det er bedre om jeg holder munn. Jeg har selvsagt en mening, men jeg holder den for meg selv inntil videre.

For Tour de France-direktør, Christian Prudhomme, er Armstrong historie.

– Og det samme gjelder for folket. Når man spør folk langs løypen, er svaret klar. Navnet hans kommer aldri tilbake på listen igjen. Ferdig med saken.