Tessa (17 mnd) ble født uten nese, men smiler alltid

– Vi ønsker at hun kan inspirere andre slik hun inspirerer oss, sier mamma Gráinne Evans.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lille Tessa Evans (17 mnd) må være beviset på at man ikke trenger å se ut som alle andre for å være en hjerteknuser.

Hun ble født med en sjelden tilstand som kun rammer ett barn av hundre millioner: Nesa hennes utviklet seg ikke i mammas mage.

HJERTEKNUSER: Mamma Gráinne Evans vil at Tessa skal være en inspirasjon til andre. Foto: Bulls
HJERTEKNUSER: Mamma Gráinne Evans vil at Tessa skal være en inspirasjon til andre. Foto: Bulls

Hun ble derfor født uten nese eller bihuler, og uten luktesans – men hun kan hoste og nyse, og har alltid et smil på lager.

– Jeg skjønte ingenting, jeg visste ikke en gang at det var mulig. Hvordan kunne det ha seg at den lille jenta mi ikke hadde nese? Ville hun overleve? sier Tessas mamma, 30 år gamle Gráinne Evans.

– Alle som møter henne blir forelsket

BLE FØDT UTEN NESE: Lille 17 måneder gamle Tessa ser ingen grunn til å la være å smile selv om hun mangler en nese. Foto: Bulls
BLE FØDT UTEN NESE: Lille 17 måneder gamle Tessa ser ingen grunn til å la være å smile selv om hun mangler en nese. Foto: Bulls

Graviditeten til Evans foreløp seg helt normalt, men på 20-ukerskontrollen så de at babyens ansiktsprofil var uvanlig flat.

Da babyen så dagens lys, gikk alarmen og legene løp avgårde med henne. De fikk stabilisert tilstanden slik at Tessa kunne puste selv. Den lille jenta måtte bo på intensivavdelingen de første fem ukene av livet sitt.

Evans forteller at det var de mest nervepirrende ukene i hennes liv. Heldigvis gikk alt bra, og til slutt kunne Tessa bli med hjem.

Men moren var livredd for hva andre skulle synes om at babyen hennes var annerledes – så redd at hun ikke turte gå utendørs.

– Annerledes er også vakkert

Det har imidlertid forandret seg.

– Nå bryr jeg meg ikke lenger om hva folk måtte mene. Jeg tror hun hjelper folk til å se at annerledes også er vakkert.

– Helt siden vi fikk henne har hun vokst hver dag og blitt vakrere for hver dag som går, og jo mer hun stråler, jo mer havner forskjellene fra andre barn i bakgrunn, sier moren.

FAMILIE: Pappa Nathan, lille Tessa og mamma Gráinne Evans.
FAMILIE: Pappa Nathan, lille Tessa og mamma Gráinne Evans.

Hun forteller at babyen oppfører seg akkurat som de andre barna hennes gjorde som små, hun klatrer på møbler og elsker å danse.

– Alle som møter henne blir forelsket i henne, vi ønsker at hun kan inspirere andre slik hun inspirerer oss, sier Evans.

Har tatt en vanskelig avgjørelse

Før sommeren er over skal lille Tessa til en plastisk kirurg som skal sette på henne en kunstig nese.

– Vi synes hun er helt perfekt som hun er, men vi tror det vil være lettest for henne å være så naturlig som mulig. Det har ikke vært en enkel avgjørelse, sier Evans.