Rakettregn mot Brende

ASHKELON, ISRAEL (TV 2): Utenriksminister Børge Brende måtte i løpet av kort tid søke tilflukt to ganger da rakettene ble skutt mot den israelske byen hvor han befant seg.  

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kort tid etter at utenriksminister Børge Brende måtte flykte inn i et fryserom i den israelske byen Ashkelon, befant han seg midt i nok et rakettangrep kort tid etter.

Etter at utenriksministeren forlot restauranten hvor han i første omgang søkte tilflukt, dro han til et av husene som hadde blitt truffet for å se på ødeleggelsene.

Mens han var der inne kom det nok et angrep, og Brende måtte løpe ned i det som var igjen av bomberommet i huset.

– Jeg snakket med Brende etterpå da han kom ut, han var ganske oppskjørtet. Han var rolig etter første angrep, men nå ganske oppskjørtet, sier TV 2s reporter Fredrik Græsvik, som også befinner seg i Ashkelon.

– Han har virkelig fått føle dramatikken når det skjer om igjen, og når man ser ødeleggelsene blir man veldig berørt, like ved grensen til Gaza.

Den norske utenriksministeren er imidlertid uskadd, og sitter nå i en bil på vei mot Ramallah.

Søkte tilflukt i fryserom

– Rakettene slo ned i nærheten av der vi var, sa TV 2-reporter Fredrik Græsvik like etter det første angrepet.

Da alarmen som varsler angrep gikk, ble den norske utenriksministeren Børge Brende skysset inn på et fryserom i en restaurant, sammen med den israelske utenriksministeren Avigdor Lieberman.

– Det var dramatisk, sier Græsvik, som selv ble vitne til at rakettene slo ned i nærheten av der de var.

– Det var kraftige drønn og bygningen ristet.

Fikk føle på dramatikken

Dramatikken som Børge Brende fikk føle på kroppen, er den som veldig mange opplever i Israel. 

– Jeg aner ikke hvilken skade rakettene har gjort, eller om de har gjort noe skade, men vi er på et sted like ved sjøen, og de kan ha falt ned i havet, sier Græsvik.

Det er imidlertid ikke slik at alle raketter som blir skutt mot Israel blir tatt av forsvarsskjoldet, spesielt ikke de som blir skutt mot de nærmeste byene, slik som Ashkelon.

– Når de blir skutt mot Tel Aviv og Jerusalem har de god tid til å sikte inn rakettforsvarssystemet sitt, og få skutt rakettene ned. Her er det så kort avstand at det er bare noen kilometer til Gaza by. Det er så kort at man har ikke mulighet til å få skutt de ned.

Israels utenriksminister ønsket å ta Børge Brende med til nettopp denne byen, for at de skal få føle hvordan de er å bo så nærme Gazastripen.

I dialog med Hamas

Brende fortale til TV 2 etter det andre rakettangrepet at norske diplomater har en direkte dialog med Hamas.

De ønsker å spille inn utspill både fra israelsk og internasjonal side for å se om det er mulig å finne fram til en løsning.

Det vil si en løsning som gir en våpenhvile, og det vil si at Norge forsøker å spille en viktig rolle i meklingen. Norge har tradisjonelt sett hatt en stor rolle i konflikten, helt siden Oslo-avtalen.

Sa nei til våpenhvile

Brende ankom den israelske Tel Aviv tirsdag. En foreslått våpenhvile fra Egypt ble imidlertid avvist av Hamas' væpnede fløy, og tirsdag meldte en talsperson i det israelske militæret at de gjenopptar angrepene mot Gazastripen som følge av palestinske rakettangrep.

Hamas' væpnede fløy har sendt flere raketter inn i Israel etter at den foreslåtte nedtrappingen av konflikten skulle ha begynt tirsdag morgen.

Over 200 personer er drept på palestinsk side etter at opptrappingen startet i forrige uke. Israel fikk også sitt første dødsoffer tirsdag, da en 37 år gammel mann som var på vei til Gaza-grensen for å dele ut godteri til israelske soldater, ble drept i et palestinsk rakettangrep.