USA har satt norsk statsborger på terrorliste

Det melder nyhetsbyrået Associated Press.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Obama-administrasjonen har satt en norsk statsborger (35) på en svarteliste for terrorister, melder nyhetsbyrået Associated Press tirsdag.

Årsaken er ifølge nyhetsbyrået at mannen har reist til Jemen for å tilslutte seg al-Qaida på den arabiske halvøy. 

– Vi er kjent med det. Men har ikke noe å si utover det. Vi kommenterer ikke saker som omfatter enkeltpersoner, sier Siv Alsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i en kommentar til TV 2.

Det amerikanske utenriksdepartementet sier i en pressemelding at de har listet nordmannen som en såkalt «Specially Designated Global Terrorist», det vil si et individ som utgjør en særskilt risiko for å begå terrorhandlinger.

Dette innebærer også at alle eiendommer og verdier han eventuelt måtte ha i USA er fryst av myndighetene, og amerikanske borgere forbys å gjøre forretninger med mannen.

Født og oppvokst i Norge

Mannen reiste til Jemen for første gang i 2008, ifølge pressemeldingen fra amerikanske myndigheter. Siden har han reist dit en rekke ganger før sin siste tur dit i desember 2011, som han aldri returnerte fra.

De skriver videre at mannen har fått terrortrening og har fått opplæring i å lage bombebelter, improviserte bomber, samt større eksplosiver brukt som bilbomber.

TV 2 har tidligere omtalt mannen, som er født av norske foreldre og oppvokst i Oslo-området.

Tidligere har det blitt hevdet at han var en del av det venstreradikale Blitz-miljøet i hovedstaden, men dette har blitt tilbakevist av Blitz.

Kan være en forsinket reaksjon

Terrorekspert Helge Lurås sier til TV 2 at dette er en person som flere etterretningstjenester har hatt i kikkerten over lengre tid.

– Det betyr ikke nødvendigvis mer enn at det er en forsinket reaksjon fra amerikanske myndigheter at de nå setter denne personen på denne listen. Det betyr ikke nødvendigvis at det er noen nytt nå, sier Lurås, som er leder for Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA).

– Samtidig vet jeg jo ikke om amerikanerne har noen ytterligere informasjon nå som gjør at de setter ham på denne listen.

Fryktet terror før London-OL

I 2012 omtalte TV 2 en sak fra Sunday Times hvor nordmannen angivelig skulle utføre et terrorangrep i forbindelse med OL i London.

Ifølge Sunday Times var det etterretningstjenester som er kilde til opplysningene.

Britisk etterretning ville ifølge avisen ikke si noe mer om terrorplanene, verken når det gjaldt mål, tidsperspektiv eller hva som ble gjort for å avverge angrepet.

Han ble på dette tidspunktet beskrevet av avisen som en al-Qaida-rekrutt med rent rulleblad.