Israel gjenopptar angrep mot Gaza

Israel sa tirsdag morgen ja til våpenhvile, men gjenopptar angrepene etter seks timers pause.

FORTSETTER ANGREP: Røyken stiger etter en eksplosjon nord på Gazastripen tirsdag. Foto: REUTERS/Baz Ratner
FORTSETTER ANGREP: Røyken stiger etter en eksplosjon nord på Gazastripen tirsdag. Foto: REUTERS/Baz Ratner

Hamas meldte tidligere tirsdag ettermiddag om nytt israelsk luftangrep på Gaza, det første siden Egypts forslag til nedtrapping av konflikten, melder nyhetsbyrået Associated Press. Det ble benektet av Israels forsvar.

Nå sier en talsperson i det israelske militæret at gjenopptar angrepene mot Gazastripen som følge av palestinske rakettangrep.

Hamas' væpnede fløy har sendt flere raketter inn i Israel etter at den foreslåtte nedtrappingen av konflikten skulle ha begynt tirsdag morgen.

Sa ja til våpenhvile

Mandag kveld foreslo Egypt en våpenhvileavtale som skulle innebære en nedtrapping av konflikten fra klokken 8 tirsdag og fullstendig våpenhvile fra klokken 20. Da Israel sa ja til avtalen like før klokken 8, tydet mye på at Hamas ville si nei.

Hamas væpnede fløy avviste forslaget.

«Vår kamp mot fienden fortsetter» lød de første meldingene fra Hamas.

En av Hamas' øverste ledere, Moussa Abu Marzouk, som var tilstede i Kairo, sier imidlertid at de ikke har tatt en avgjørelse enda, melder nyhetsbyrået Reuters.

– Vi diskuterer fortsatt og Hamas har ikke offisielt tatt stilling til Egypts forslag, skriver Marzouk på Facebook.

Den israelske regjeringens sikkerhetsutvalg møttes i sitt hovedkvarter i Tel Aviv for å stemme over forslaget.

Norge ber Hamas vurdere forslaget

Gaza har blitt bombet i over en uke nå, og Israel hevder det er medlemmer av Hamas som er målet for aksjonen. Like fullt har mange sivile liv gått tapt. Sjefen for FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger, Pierre Krahenbuhl, ber Israel om å stanse angrepene umiddelbart.

– Jeg anmoder israelske sikkerhetsstyrker om å stanse angrepene som setter sivile og sivil infrastruktur i fare, og er i strid med folkeretten, sa Krahenbuhl.

Norges utenriksminister Børge Brende (H) reiser til Midtøsten tirsdag. Han tror en våpenhvile er nært forestående til tross for at Hamas har avvist forslaget fra Egypt.

Brende ber Hamas vurdere forslaget seriøst.

– Det er viktig, ikke minst av hensyn til sivilbefolkningen, sier Brende til TV 2.

Han tror Norge kan bidra til å få i stand en avtale om våpenhvile.

– Som leder av giverlandsgruppen for Palestina har vi jobbet tett med både israelske og palestinske myndigheter de siste dagene. Norge jobber for å få på plass en våpenhvile, men er også opptatt av de mer langsiktige spørsmålene som er selve kjernen i denne konflikten, nemlig mangelen på en tostatsløsning, sier Brende til TV 2.

Behov for fred

Israels president Shimon Peres ber også om at de dødelige angrepene må slutte.

– Behovet for fred øker for hvert minutt. Ingen ser nytten av den nåværende ildutvekslingen, sier Peres.

Minst 190 personer har mistet livet under angrepene på Gaza, og minst 1100 er skadet, siden angrepene startet 8. juli. Ifølge Krahenbuhl er en fjerdedel av de drepte barn.

(TV 2/NTB)

Mer innhold fra TV 2