Relanserer gammel nyhet

Mazda byr på gammelt, men godt nytt i sin nye småbil. 

Den nye Mazda 2 får Felix
Wankels (innfelt) nyhet fra 1957 under pansret .
Den nye Mazda 2 får Felix Wankels (innfelt) nyhet fra 1957 under pansret .

Mazda og wankelmotor hører liksom sammen. Litt på samme måte som Mark Knopfler og gitar.

Det var var derfor sorg blant wankel-entusiastene da Mazda for et par år siden fadet ut RX8, og dermed satte punktum for en lang wankelmotor-historie. For godt, ble vi fortalt.

Mazda RX-8: En billegende takker for seg

Tørst og upålitelig

Nå skal det i rettferdighetens navn sies at wankelmotoren har hatt sine svakheter. Den er bensintørst, og har vel heller ikke vist seg like pålitelig som sine artsfrender fra otto-familien.

En wankelmotor består av rotorer, mens en tradisjonell otto-motor har stempler. Det er super-kortversjonen. Poenget er at de er veldig forskjellige i måten de er bygget opp på.

De som har hørt en wankel-motor synge på høyt turtall og har hett gleden av å kjenne "draget" i en slik motor glemmer det ikke. Aldri. De får trolig forsatt stå-pels på armene når de tenker på det.

Les vår test av familie Mazda-en CX-5 her

Lett og kompakt

En av fordelene med wankelmotoren er at den er både lett og kompakt. Man skulle tro at det er egenskaper som dagens bilkonstruktører verdsetter høyt.

Og nå ser det altså ut til at Mazda snur i døra og relanserer wankelmotoren, som de første gang kom med midt på 60-tallet.

Denne gangen blir det ikke først og fremst en sportsbil som får denne motoren. Det blir trolig nye Mazda 2 som vil huse denne. I en ladbar hybridversjon.

Wankelmotoren vil altså være i tillegg til en elmotor og en batteripakke. Vi nevnte tidligere at motortypen er kompakt og lett. En annen egenskap er at den gir mye effekt ut i fra lite slagvolum.

Og når Mazda nå relanserer den, så er det faktisk nesten i "microversjon". Vi snakker om 0,33 ccm. salgvolum, og ryktene sier at drivstofftanken skal ha et volum på 9 liter. Det skal holde for 40 mils kjøring!

Les også: Vår test av Mazda 6

 

Range Extender

Vi er vant til at Mazda kaller sine wankel-modeller for RX. Nå endres dette trolig til RE. Det betyr Range Extender - eller rett og slett rekkeviddeforlenger.

Det vil altså bli noe helt annet enn det vi forbinder med Mazda og wankel, men den vil forsatt være med oss. Det er både spennende og godt nytt for alle som er interesserte i teknikk og mekanikk.

Ny Mazda 2 kommer allerede neste år, men vi må trolig vente enda litt før RE-versjonen kommer.

Mazda RX-8: Den er som et Kinderegg for voksne