Mascherano tok peptalken mens kaptein Messi vandret bort

– Han fyller ikke kapteinsrollen særlig bra, sier tidligere landslagskaptein Rune Bratseth.

Ingen tviler på at Lionel Messi er Argentinas beste fotballspiller pr. dags dato.

Spørsmålet om han er den beste kapteinen, er en helt annen sak.

Messi har båret kapteinsbindet for «La Albiceleste» siden 2011, men det har vært hevdet at Barcelona-spilleren har fått det av andre grunner enn lederegenskapene.

En hendelse da Argentina tapte VM-finalen for Tyskland søndag, har satt fyr i spekulasjonene og diskusjonen igjen.

Se det hele i videovinduet øverst i saken.

Mascherano tok ansvar

Javier Mascherano er blitt holdt frem «som en kaptein uten armbånd», og bærer også kallenavnet «Jefecito» - den lille sjefen.

Da Argentinas trener Alejandro Sabella holdt en liten appell til spillerne før ekstraomgangene, virket Messi mindre engasjert. Han valgte også å snu ryggen til og å gå bort fra lagkameratene og trenerens formanende ord.

Da Sabella hadde sagt sitt, tok en spiller ordet. Det var ikke Lionel Messi, men nettopp Javier Mascherano.

Samtidig vandret kaptein Messi rundt bak resten av spillerne, med ikke mer enn et halvt øre til Mascheranos ord.

– Jeg føler ikke han fyller rollen som kaptein særlig bra, sier Rune Bratseth til TV 2.

– Tømmer laget for energi

Bratseth burde vite bedre enn de fleste hva jobben som kaptein innebærer. Han var kaptein i 37 av sine 60 landskamper for Norge, og bar kapteinsbindet under VM i 1994.

Han var også kaptein for Werder Bremen da de vant Bundesligaen i 1993.

Bratseth la merke til Messis minimale interesse for lagsamlingen, og har sett det samme før.

– Han viser ikke evnen til å ta den rollen som leder. Det å stå frem og ta den plassen det krever. For meg virker det som han tømmer laget for energi, heller enn at han fyller lagkameratene med stå-på-vilje, sier Bratseth, som presiserer at dette kun er vurdert fra hvordan det ser ut utenfra.

– Hvordan han er bak lukkede dører, vet man jo ikke. Vi er ikke en del av det indre livet, men når det kommer til det som er synlig for oss, er jeg litt skuffa over akkurat den delen av Messis spill.

Han tror Messis stjernestatus har gitt ham kapteinsbindet, uten at det trenger å være det rette valget.

De beste spillerne kan lede ved eksempel, men 27-åringen har ikke vært like gnistrende under VMs sluttspill som tidligere i mesterskapet.

– Kroppspråket til Messi når han er utpå banen, er ikke et som tilhører en leder. Om ikke kroppspråket er negativt, så er det ikke spesielt oppløftende heller, sier Rune Bratseth.

Det var ikke det eneste øyeblikket i kampen der Messi virket litt «ute». I første omgang kastet 27-åringen opp på banen, i det som har vært et gjentakende problem for superstjernen under kampen.

– Ingen skandale at Messi ble VMs beste

Den lille ballmagikeren fra Rosario har herjet verdensfotballen i en årrekke, men finaletapet for Tyskland søndag gjorde det verre for Messi å overbevise folk om at han er større enn Diego Maradona, historisk sett.

At han ble tildelt prisen som VMs beste spiller, er i beste fall kontroversielt og flere ledende fotballpersonligheter har ytret sin overraskelse via sosiale og mer tradisjonelle medier.

– Jeg synes han fortjener det fordi han har hatt en ekstraordinær turnering. Han har vært helt avgjørende for at vi har kommet oss til finalen, sa Alejandro Sabella.

For Messi var kåringen bare en mager trøst:

– For å være ærlig, så bryr jeg meg ikke om å ha vunnet den nå.

Ord som skandale er tatt i bruk, noe Rune Bratseth reagerer på.

– Jeg har registrert at diskusjonen går på om dette var en riktig kåring. Å omtale det som en skandale, er helt feil. Jeg er ikke helt enig, men Messi har gjort et bra VM.

Særlig var Argentinas nummer ti god i gruppespillet der det ble fire mål. 

I utslagsrundene ble det bare en målgivende pasning for et Argentina som ble stadig mindre giftige etterhvert som mesterskapet skred frem.

Da hadde de kanskje trengt en bedre leder som kaptein.