KAN STRAFFES: Barcelona har mulighet til å straffe Suarez dersom spissen biter igjen på fotballbanen. Foto: Scanpix/montasje
KAN STRAFFES: Barcelona har mulighet til å straffe Suarez dersom spissen biter igjen på fotballbanen. Foto: Scanpix/montasje

Bite-klausul i Luis Suárez' Barcelona-kontrakt

Barcelona har mulighet til å selv straffe Luis Suárez knallhardt dersom spissen biter igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter flere uker med spekulasjoner, ble Luis Suárez’ 750-millionersovergang til Barcelona omsider bekreftet fredag.

Suárez har signert en femårskontrakt med Barcelona, og vil kommende sesong utgjøre en fryktinngytende angrepstrio sammen med Neymar og Lionel Messi.

«Bite-klausul»
Den spanske avisen Mundo Deportivo skriver imidlertid lørdag at Barca har tatt ekstra sikkerhetsgraderinger etter kjøpet av superstjernen.

Barcelona har fått inn en «antibite-klausul» i kontrakten med Suárez. Ifølge avisen kan det få «alvorlige konsekvenser» for Suárez dersom 27-åringen biter på fotballbanen under sitt opphold på Camp Nou. 

Barcelona kan straffe spilleren med bøter, lønnsstopp og terminere kontrakten med Suárez dersom han bryter klausulen. 

Den spanske storklubben tror imidlertid ikke at Barca må se seg nødt til å benytte seg av «bite-klausulen».

– Han har innrømmet at han begikk en feil og Barcelona kommer til å hjelpe til med å integrere ham tilbake i fotballverdenen. Alle kommer til å hjelpe ham og sørge for at både Suárez og spillerens familie raskt kommer til å tilpasse seg Barcelona og laget, sier Barcelonas president Josep Maria Bartomeu til Mundo Deportivo.

Ikke sikker på Suárez-suksess
Men ikke alle er like sikre på at Suárez vil bli en umiddelbar suksess på Camp Nou.

Liverpool-legenden Jamie Carragher skriver i sin faste spalte i den engelske avisen The Daily Mail at han tror Suárez kan lide samme skjebne som Fernando Torres og Michael Owen etter at de forlot Anfield.

Den tidligere toppscoreren Michael Owen ble i 2004 solgt til Real Madrid for om lag 120 millioner kroner, men etter flere sesonger med suksess i Liverpool floppet han totalt i spansk fotball og ble solgt til Newcastle etter bare én sesong på Bernabeu.

Liverpool mottok svimlende 500 millioner kroner i overgangssum fra Chelsea da Anfield-fansens yngling Fernando Torres ble solgt i januar 2011. Men etter 65 mål på 102 ligakamper i løpet av fire sesonger i Liverpool, har spanjolen floppet på Stamford Bridge. 30-åringen har totalt kun notert seg for 20 Premier League-mål i løpet av sine tre år i London.

– I fotsporene til Owen og Torres
Carragher mener derfor at det ikke finnes en garanti for at Suárez vil bøtte inn mål for Barcelona.

– Så er det endelig offisielt. Luis Suárez har gått i fotsporene til Michael Owen og Fernando Torres, og forlatt Liverpool for å søke en ny utfordring et annet sted. Men det finnes ingen garantier for at Suárez vil skinne ved siden av Messi, konstaterer Carragher på kommentatorplass.

Den nåværende Sky Sports-eksperten fortsetter:

– I løpet av mine 16 sesonger i Liverpool, var Suárez, Owen og Torres de tre beste spissene jeg noensinne har spilt sammen med (Robbie Fowler var ikke på toppen av sin karriere da jeg fikk mitt gjennombrudd). Suárez topper imidlertid min stjerneliste. Han kunne gjøre ting på banen som fikk deg til å måpe av beundring. Men så kommer det avgjørende spørsmålet: Vil han ha den samme innflytelsen på Camp Nou som han hadde på Anfield, spør Carragher.

USIKKER: Jamie Carragher tror ikke Suarez nødvendigvis blir en suksess på Camp Nou. Foto: TV 2 Sporten.
USIKKER: Jamie Carragher tror ikke Suarez nødvendigvis blir en suksess på Camp Nou. Foto: TV 2 Sporten.

– Hele laget var bygget rundt dem
Den tidligere forsvarbautaen som fikk med seg 508 kamper for Liverpool fra 1996 til 2013 er langt fra sikker.

– Vil Suárez ende opp som Owen og Torres, og slite med effektiviteten og ikke oppnå det samme scoringssnittet de hadde på Anfield, spekulerer Carragher, og svarer på spørsmålet selv.

– Det er en årsak til at Owen og Torres aldri har gjenskapt det de presterte i Liverpool. Laget vårt var bygget rundt dem, og i Steven Gerrard hadde de en spiller som kunne sende dem de avgjørende pasningene. Hurtigheten deres var perfekt for både manager Gerard Houllier og Rafa Benitez, som elsket å ødelegge andre lag med lynraske kontringer, poengterer fotballeksperten.

Før han fastslår:

– Suárez kan fort havne i en lignende situasjon. Ikke glem at Brendan Rodgers umiddelbart kvittet seg med Andy Carroll rett etter at han overtok i 2012, og konstruerte laget sitt rundt nummer sju, Luis Suárez. Suárez var perfekt for Rodgers med tanke på målene han scoret, men Rodgers var perfekt for Suárez fordi han ga ham alle muligheter til å blomstre, konstaterer Liverpool-legenden.

FLOPPET: Fernando Torres og Michael Owen floppet etter at de ble solgt fra Liverpool. Vil Suarez lide samme skjebne? Foto: Scanpix/montasje.
FLOPPET: Fernando Torres og Michael Owen floppet etter at de ble solgt fra Liverpool. Vil Suarez lide samme skjebne? Foto: Scanpix/montasje.

Luis Suárez er utestengt fra all fotballaktivitet i fire måneder og Uruguays ni neste landskamper etter å ha bitt Giorgio Chiellini i VM-kampen mot Italia i Brasil.

Nektes offisiell presentasjon
Ifølge BBC hindrer utestengelsen av den omstridte angriperen Barcelona i å offisielt presentere nysigneringen foran egne fans på Camp Nou. FIFA-straffen innebærer nemlig også at Suárez har fått forbud mot å besøke stadionanlegg.

Over 90.000 fans møtte opp på Camp Nou da Neymar ble presentert foran sesongen i fjor sommer. Klubben hadde i sin tid lignende presentasjoner etter at Cesc Fabregas, Zlatan Ibrahimovic og David Villa ble kjøpt, men må nå altså utsette planene om en offisiell Suárez-presentasjon frem til utestengelsen er opphevet i november.

DEBATT:
Tror du Luis Suárez vil lide samme skjebne som Michael Owen og Fernando Torres etter å ha forlatt Anfield? Ta debatten i kommentarfeltet under!