PALLPLASSGROSSIST: Men Peter Sagan venter fortsatt på sin første Tour-seier for året. Foto: @reinvanjansburg, Twitter.
PALLPLASSGROSSIST: Men Peter Sagan venter fortsatt på sin første Tour-seier for året. Foto: @reinvanjansburg, Twitter.

– Hører Sagan bare på Metallica på oppløpet?

Seirene lar vente på seg for Peter Sagan. Ifølge TV 2-ekspert har han fortsatt en del å lære.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

2, 4, 2, 4, 4, 5 og 2.

Det var plasseringene til Peter Sagan på de første syv etappene i årets Tour de France.

For de aller fleste syklister ville det ha vært sensasjonelt, men Sagan er ikke som alle andre syklister. Han er rett og slett så god at resultatene over kan beskrives som en skuffelse. 

På fredagens etappe var han noen millimeter fra å ta sin første etappeseier for året, men Matteo Trentin var et par tusendeler raskere. Fem kilometer tidligere hadde Cannondale-stjernen angrepet sammen med Greg Van Avermaet mot slutten av dagens siste stigning, men duoen holdt ikke unna. I spurten angret kanskje «Wolverine», som han vil kalles, på at hadde brukt opp noen av kreftene sine idet han tapte med minst mulig margin på oppløpet. 

Ikke alle var like imponert over Sagans taktiske sans i etterkant.

– Av og til lurer jeg på hva som skjer på radioen til Sagan. Gir sportsdirektøren instrukser, eller er det bare Metallica på full guffe?, spurte Giant-Shimano-rytter Reinardt Janse van Rensburg tørrvittig på sin Twitter-konto.

– Ikke bare enkelt å være Sagan
Gårsdagens andreplass føyer seg inn i en lang rekke pallplasser for slovaken denne sesongen. Allerede før Touren begynte, hadde han notert seg for 11 andre - og tredjeplasser denne sesongen.

Ole Kristian Stoltenberg er enig i at Sagan kan porsjonere kreftene sine bedre, men mener samtidig at det ikke bare er enkelt å være så god som han er.

– Han er kanskje litt taktisk svak - han har fortsatt en del å lære, tror jeg. Det som skjedde i går er jo en klassiker. Det koker litt, og han blir med på det som er av angrep. Hadde han spart på kreftene, hadde han nok vunnet spurten over alle i den gruppen. Men vi må huske på at alle er klar over hans kvaliteter. Det blir litt urettferdig. Når noen støter på den måten det ble gjort i går, ser jo alle på ham. Alle vil støte seg vekk fra Sagan. Hadde han gått inn med Van Avermaet og vunnet, hadde han vært et geni. Men slik det ble ser han jo bare ut som en tullebukk, sier TV 2s sykkelekspert.

– Burde han med andre ord ikke ha angrepet på fredag?

– Han burde kanskje ha gambla på at Van Avermaet ville bli kjørt inn. Men det er jo klart at det ikke er alle som er villig til å kjøre inn angriperne - da vinner jo Sagan uansett, tenker der. Det er ikke bare enkelt å være Sagan med de kvalitetene han har.

– Han er en unik syklist
Sagan har i flere år allerede, til tross for at han stadig bare er 24 år gammel, blitt spådd å dominere klassikerne. Enn så lenge har det blitt stang ut i Milan-San Remo, Gent-Wevelgem og hva de heter, men Stoltenberg tror ikke det er noen fare for at Sagan utvikler seg til å bli en såkalt «nesten-syklist».

– Han har vunnet mye og kommer til å vinne mye. I endagsklassikerne er han enn så lenge en «nesten-syklist», med det kan være at han trenger noen år til på seg. Slik jeg oppfatter det, så er det en del godt voksne menn som vinner de løpene. Men det vil komme for Sagan med hans talent. Om han fokuserer rett, så vil seirene komme. Han er en såpass unik syklist.