Fransk seier på den første fjelletappen

Mens Nibali og Contador stakk fra de andre sammenlagtfavorittene.

Den første etappen i fjellene ble akkurat like innholdsrik som mange hadde håpet. 

Blel Kadri ble Tour de Frances første seierherre fra et brudd i årets ritt, og flere av sammenlagtkandidatene tapte tid i de siste stigningene. 

Sterkest av de med aspirasjoner om gul trøye var, som ventet, Vincenzo Nibali og Alberto Contador.

Contador og Nibali
Alt skjedde på etappens siste 20 kilometer.

Tre kategoriserte stigninger skulle forseres, og på den siste fikk vi en klar indikator på hvem som er sterkest.

Contador gjorde som forventet og angrep på karakteristisk vis flere ganger de siste kilometerne. Til slutt lyktes han i å riste av seg alle rivalene - bortsett fra italieneren i gult.

Duoen viste akkurat hvorfor de regnes som de to største favorittene til å stå igjen med gult i Paris, og holdt følge til det gjenstod 100 meter. Da måtte Nibali omsider la spanjolen stikke ifra, men «Haien fra Messina» tapte bare tre sekunder til Tinkoff-Saxo-rytteren.

Med det beholdt Nibali ledelsen i sammendraget komfortabelt.

– Det var en vanskelig etappe, særlig mot slutten. Vi fikk se Contador støte og hvordan han rykket i fra. Vi klarte å følge ganske godt med i alle strekkene, og jeg er fornøyd, sa han til TV 2 etter å ha vært en tur på podiet.  

Like bak NIbali og Contador fulgte Richie Porte. Skys nye kaptein klatret til tredjeplass i sammendraget og viste at han har formen som skal til for å slåss om en pallplass.

– Det er helt vilt
Litt over to minutter før sammenlagtkanonen gikk i mål, hadde dagens vinner blitt kåret.

Fem mann kom seg av gårde tidlig på etappen, og det ble til slutt Blel Kadri, franskmannen som bare har vunnet ett fattig sykkelløp tidligere i karrièren, som kunne strekke armene i været. 

Sylvain Chavanel var den første i bruddet som angrep, men Ag2r-rytteren gikk etter den populære IAM-rytteren og syklet deretter rett fra ham. På det kuperte terrenget mot slutten av etappen distanserte han Chavanel og co. og tok en overlegen soloseier.

– Jeg er veldig fornøyd. Det er helt vilt. Da jeg lå foran tenkte jeg på laget, på å komme først i mål - å gjøre noe stort, som Christoph Riblon (som vant en etappe i fjor, journ.anm.). I dag hadde jeg lyst til å gå i brudd, og jeg visste at det ville gå en dag. I dag var dagen. Jeg er kjempefornøyd på vegne av laget, sa han etter målgang. 

Se hele intervjuet med franskmannen over!

Alexander Kristoff var, som de andre spurterne, ikke i nærheten av å kjempe om noen seier på etappen. Nordmannen kom til slutt i mål på en 164. plass, 20.32 bak. 

Talansky krasjet i campingvogn
Differansene mellom de største favorittene var små - Valverde tapte 19 sekunder til Contador, Van Garderen 23, Mollema 38 og Costa 56. 

Jurgen Van den Broeck måtte slippe i den siste stigningen og kom i mål 1.20 bak Contador, men de største taperne for dagen ble utvilsomt Jakob Fuglsang og Andrew Talansky.

Dansken slet med en dårlig mage og kom i mål på 29. plass, 1.45 bak Contador, mens Talansky var maksimalt uheldig og tapte dyrebare minutter.

Få kilometer fra mål presterte nemlig amerikaneren, sammen med blant andre Katjusjas Yuri Trofimov, å kollidere med en campingvogn med siden av veien. 25-åringen kom seg tilbake på sykkelen, men resultatet ble at Garmin-Sharp-rytteren tapte hele 2:20 til Contador.

Slik gikk det til
Etter en uke med innholdsrike dager på hovedsakelig flate veier, var det lørdag klart for den første etappen i fjellene.

En 161 kilometer lang etappe i Vogesene-fjellene i Nordøst-Frankrike stod på menyen, og tre kategoriserte stigninger skulle klatres på de siste 20 kilometerne.

På grunn av etappens kuperte natur, var det spekulert i om dagens brudd kanskje kunne gå hele veien. Tempoet var derfor forrykende fra start - ingen ville gå glipp av en mulighet til å slåss om etappeseieren. 

Den franske hjemmehelten Chavanel (IAM) og årets Paris-Roubaix-vinner, Niki Terpstra (Omega Pharma-QuickStep), var de første som klarte å få en truende luke, og disse var også feltet villig til å gi slipp på.

Trioen Simon Yates (Orica-GreenEdge), Kadri (Ag2r) og Adrien Petit (Cofidis) ville dog være med på moroa, noe som gjorde at duoen i front etterhvert ble til en kvintett. 

Like etter at bruddet var etablert, kom dagens første abandon. Bart De Clercq, en av Jurgen Van den Broecks designerte hjelpere i bakkene, måtte stå av. Belgieren skadet akillesen etter en velt på den fjerde etappen, og måtte gi seg tidlig på lørdag. 

Kadri solo
Bruddet fikk fort et stort forsprang, og hadde nesten 11 minutter ned til feltet idet det skulle kjempes om poeng på den innlagte spurten.

Terpstra trillet rolig over og tok 20 poeng, mens Bryan Coquard igjen var mest villig av de i hovedfeltet og snek med seg ti poeng. Sagan tok ni, Kittel åtte, og Greipel syv. 

Det ble tidlig klart at bruddet kom til å kjempe om seieren.

På den første stigningen angrep Chavanel, og like etter gikk Kadri etter. Kadri gikk så hen og droppet IAM-rytteren og holdt unna helt til mål i Gérardmer La Mauselaine. 

Bak ham foregikk en intens kamp om å vinne sekunder i sammendraget.

Tinkoff-Saxo tok kontroll i bakkene, og Contador gjorde som forventet og akselererte flere ganger. Bauke Mollema, Fulgsang og Haimar Zubeldia måtte tidlig slippe, og til slutt måtte også samtlige andre strekke våpen mot spanjolen og Nibali.

Differansene ble dog små til slutt, men Contador og Nibali stikker seg frem som mennene som må slås.