SATIRE-POST: Etter at Jay Branscomb postet bilde av Steven Spielberg med en «død» dinosaur, har han opplevd et enormt raseri.
SATIRE-POST: Etter at Jay Branscomb postet bilde av Steven Spielberg med en «død» dinosaur, har han opplevd et enormt raseri.

Raser mot Spielberg etter bilde med «slaktet» dinosaur

Stjerneregissøren ble offer for Facebook-spøk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regissør Steven Spielberg får gjennomgå på internett.

Tusenvis av nettbrukere retter alt sitt raseri mot det de mener er unødvendig slakt av «en utrydningstruet art». Reaksjonene kommer etter at satirikeren Jay Branscomb la ut bilde av regissøren sammen med en død triceratops.

– Et skammelig bilde av en hobbyjeger som poserer lykkelig ved siden av en triceratops han nettopp slaktet. Vær snill å dele dette, slik at verden kan se og sende skam over denne avskyelige mannen, skrev Branscomb ved siden av bildet.

Det er ikke sikkert at satirikeren visste akkurat hvor mye delinger og sinne mot Spielberg denne posten ville skape.

Tusenvis av delinger

Nettbrukerne gjorde som de fikk beskjed om: De delte og delte, og de var ikke harde å be når det gjaldt å sende skam over Spielberg.

Mange tusen har kommentert bildet med rasende meldinger til «dinosaurslakteren».

Noen har tydeligvis ikke fått med seg at dyrene døde ut for 66 millioner år siden. Noen har heller ikke fått med seg hvem Spielberg er, eller hvorfor bildet av «Jurrasic Park»-regissøren sammen med en gedigen dinosaur faktisk ikke er så oppsiktsvekkende.

– For en grusom person, som kan drepe et så vakkert dyr bare for moro skyld, skriver en.

– Jeg bryr meg ikke om hvem denne mannen er, han skulle ikke ha drept det dyret, skriver en annen.

– Det finnes et spesielt sted i helvete for de som bidrar til at flotte, utrydningstruede dyr dør ut, skriver en.

Og det stopper ikke der:

– Det skulle fantes en egen art med rovdyr som jakter ned like personer som det der.

– Husker fortsatt da jeg så en på zoo

Mange har derimot skjønt sarkasmen, og spiller med:

– Å nei, det var jo så få igjen av triceratopsene. Jeg husker fortsatt første gang jeg så en på zoo, skriver en.

– Jeg kan ikke skjønne at Steven Spielberg lagde en film som Jurassic Park bare for å få forskere til å gjenopplive dinosaurene tilbake, kun for å fore sin perverse jakthobby, skriver en.

– Den var ikke spesielt søt, så hvem bryr seg, skriver en annen.

– Han ser ikke ut som en jakttype

Nesten like moro er det å lese kommentarene til de mange som følte de måtte forklare til alle andre at dette var en spøk:

– Latterlig. Triceratops er en utdødd art. Han ser ikke ut som en jaktype heller, han har ikke jaktklær eller våpen, skriver Yvette. 

– Jeg er ganske sikker på at personen som postet dette vet at det er Steven Spielberg på settet til Jurassic Park. Hvis du tror han er seriøs, er du like dum som de som tror han er en jeger som jakter dinosaurer, mener Katie.

– Satire fungerer best på sofistikerte personer

Selv sier satirikeren Jay Branscomb at han dette er den største drittstormen han har opplevd på Facebook noen sinne, og gjør rikelig narr av netthatet på sin facebookside.

– Dumme folk er for dumme til å innse når mindre dumme folk later som de er dumme, skriver Branscomb.

– På 1950-tallet lærte om dinosaurer og deres utryddelse. På 1970-tallet lærte jeg om Steven Spielberg. På 1990-tallet så jeg Jurassic Park, skriver han.

Bildet var ment som en satire over de mange skrytebildene hobbyjegere poster i sosiale medier, med seg selv poserende foran et stort, dødt (og gjerne utrydningstruet) dyr.

– Satire fungerer best når en tilstrekkelig sofistikert person ser det og lurer på om det er sant – i kun noen sekunder, skriver han.