Den islandske landslagssjefen, Aron Kristjansson, er rasende etter at Tyskland fikk VM-plass og ikke Island.  AFP PHOTO  / JONATHAN NACKSTRAND
Den islandske landslagssjefen, Aron Kristjansson, er rasende etter at Tyskland fikk VM-plass og ikke Island.  AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND

Islendingene raser etter tvilsom VM-plass til Tyskland

Frode Scheie: – Ingen tvil om at det ligger politikk, makt og penger bak avgjørelsen.

Denne uken ble det kjent at Tyskland, som ikke var kvalifisert til neste års håndball-VM, likevel får spille turneringen.

Grunnen er at Australia ikke får være med, etter at det Internasjonale Håndballforbundet (IHF) bestemte seg for ikke å anerkjenne Oseania som et kontinentalt forbund.

Når et lag ikke kan delta av forskjellige årsaker, er det en liste over prioriterte lag som i en bestemt rekkefølge får et «wild-card» til å spille turneringen.

Det er dette som nå er grunnen til at Tyskland får spille VM.

Island raser

Problemet er bare: Island står som det første prioriterte landet på listen, ikke Tyskland. 

Se det offisielle IHF-dokumentet som viser listen nederst i saken.

Landslagstrener for islendingene Arjon Kristjansson raser mot avgjørelsen.

– Det er vår plass IHF nå forærer til Tyskland. Det står høyt og klart i forbundets regler at vi er første reserve, hvis det skulle være slik at et annet land ikke kan være med, forteller han til danske EkstraBladet.

Islendingene sto om nummer en på reservelisten etter at de klarte å bli nummer fem under EM i Danmark tidligere i år. Kristjanson er ikke i tvil om hvorfor IHF vraker sine egne regler for å kunne få tyskerne med i VM.

– Dette handler kun om det tyske TV-markedet og derfor om penger, konstaterer han.

– Men rettferdighet, det eksisterer jo ikke – vi er rasende.

Varsler søksmål

Den islandske håndballpresidenten, som også er advokat, melder nå at det islandske forbundet vil gå til søksmål i alle mulige rettsinstanser.

Frode Scheie etterlyser tydeligere retningslinjer. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
Frode Scheie etterlyser tydeligere retningslinjer. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

– Vi har skrevet til IHF og vi har også fått svar, men ikke på de mest sentrale spørsmålene: Hvorfor og når endret IHF reglene? Vi er meget overrasket over at endringene plutselig ble annonsert nå.

Den gamle tyske stjernen Daniel Stephan mener hele avgjørelsen er høyst tvilsom.
– IHF trenger Tyskland, og nå har de funnet en ytterst tvilsom måte på å få oss med i VM på, sier han.

Etterlyser tydeligere retningslinjer

TV 2s håndballekspert, Frode Scheie, er ikke i tvil om at dette handler om helt andre ting enn sportslige resultater.

– Dette er fryktelig spesielt. Det er ikke noe tvil om at det ligger noe politikk, maktforhold og penger bak denne avgjørelsen.

Ettersom dette plutselig kommer nå, etterlyser Scheie tydeligere retningslinjer.

– Man må ha klare retningslinjer, ellers er det jo ikke vits å ha en kvalifisering. Så vanskelig kan det jo ikke være. Nå har de bare kommet opp med noe helt på slutten for å få med Tyskland, konstaterer han.

Klubbene kan nekte spillere landslagsspill

Tidligere i år kom det en dom i det tyske rettsvesenet som gjorde at de tyske klubbene var i sin fulle rett til å nekte sine spillere fri til landslagsspill. Denne dommen er fortsatt ikke rettskraftig, men vil med stor sannsynlighet bli det innen mesterskapet neste år.

Bakgrunnen for søksmålet er at klubbene, som er spillernes arbeidsgivere, mener de har rett på økonomisk kompensasjon når de må frigi spillerne sine for landslagsspill i sesongen. I tillegg mener de forsikringsansvaret ligger på IHF og det tyske håndballforbundet når spillerne er på landslagsoppdrag.

Mens det i fotball både foreligger økonomisk kompensasjon og at FIFA har forsikringsansvaret under VM i Brasil, så har IHF nektet å være med på en liknende ordning.

Om det da skulle være slik at Tyskland ikke hadde vært med i neste års VM, hadde det vært en enda enklere avgjørelse for klubbene å nekte spillerne sin fri. Nå som Tyskland etter alle solemerker likevel blir med, blir den avgjørelsen mye tyngre og ta.