– Han kjørte meg ned for ingenting

Andrew Talansky raste mot Simon Gerrans etter velten på oppløpet.

Like før Matteo Trentin vant den syvende etappen noen få millimeter foran Peter Sagan, gikk det en spektakulær velt like bak spurterne.

Sammenlagtkandidat Andrew Talansky gikk i bakken så det sang etter, og kom i mål seendes ut som han hadde fått juling.

TV-bildene viste at det var Simon Gerrans han kolliderte med, og Talansky var mildt sagt ikke blid etterpå. 

– Jeg vil ha en unnskyldning
– Han kjørte meg ned. Og for hva? En femte-, sjette - eller syvendeplass? Ingenting, fanget kameraene opp at han sa på vei inn i lagbussen.

– Jeg vil ha en unnskyldning, sa han til Orica-GreenEdges sportsdirektør Julian Dean etterpå.

Til det skal Dean bare ha ristet på hodet og sagt: «Du så feil vei», skriver Cycling Weekly.

Simon Gerrans var dog ikke villig til å ta på seg skylden da han møtte TV 2 og et kobbel av journalister etter målgang.

– Jeg så nettopp bildene av velten og at Talansky gikk i bakken. Fra det jeg så, så Talansky over sin høyre skulder idet jeg kom fra venstre. Uheldigvis falt han over bakhjulet mitt. 

– Talansky ber om en unnskyldning fra deg. Hva synes du om det?

– Jeg er lei for at han krasjet, men, som jeg tror alle så, så var det ikke noe som var vondt ment. Jeg synes ikke at jeg gjorde noe feil. Og når han ser hva som skjedde selv, så kommer han til å se at jeg beveget meg fra venstre til høyre og han fra høyre til venstre. Han falt bare over bakhjulet mitt, sa australieren.

– Andy prøvde bare å komme seg unna
Jonathan Vaughters, Talanskys sjef i Garmin-Sharp, hadde et litt mer nyansert syn på hendelsen enn sin elev.

– Gerrans beveget seg til siden. Han beveget seg til siden i de siste 200 meterne, noe man ikke skal gjøre. Rytterne som spurtet i dag er ikke de beste spurterne i et stort felt. Normalt ville man ha sett en litt tryggere spurt. Jeg tror dette var en mulighet for Gerrans til å vinne en etappe og han ga alt og tok noen risikoer. På den andre siden prøvde Andy bare å komme seg unna, og det gikk dessverre ikke helt overens, sa den tidligere proffsyklisten.

I TV 2s studio var både Johan Kaggestad og Dag Otto Lauritzen enige om at Talanske i alle fall burde ta på seg litt av skylden.

– Jeg tror vi gir Talansky litt skyld som urutinert spurter. Og han mistet jo åpenbart oppmerksomheten. Han hadde oppmerksomheten på sin høyre side. Han burde hatt den på begge sidene - det hadde en rutinert spurter hatt. Så ble han forvirret når Gerrans kom som en kule og hadde planer om å vinne etappen. Jeg var litt i tvil da jeg så det første gangen, at Gerrans kanskje hadde gått litt for voldsomt over på venstre side, men når jeg ser det i etterkant så ser jeg at Talansky var urutinert. Det var kanskje første gang han var i en ordentlig spurt, humret Kaggestad.

– Jeg er enig med Johan. Han kan ikke klandre andre enn seg selv.

Se hele debatten med TV 2s eksperter under.