REKORDSETTER: Henrik Christiansen satte sin andre norske rekord på to dager under junior-EM i svømming.
REKORDSETTER: Henrik Christiansen satte sin andre norske rekord på to dager under junior-EM i svømming.

Henrik (17) satte norsk rekord med 20 (!) sekunder

Henrik Christiansen knuste den gamle norske rekorden på 1500 meter fri da han tok bronse i junior-EM.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Henrik Christiansen er på vei til å bli en internasjonal svømmer av format.

Torsdag satte han en utrolig norsk rekord da han svømte inn til 15.09,48 på 1500 meter fri under junior-EM i Dordrecht.

Det er en rekordforbedring med 20 sekunder på bassengsvømmingens lengste distanse, og sletter Gard Kvales 15.29,57 fra 2003 fra rekordbøkene.

Tiden holdt til tredjeplass Daniel Jervis (Storbritannia) og Mikhailo Romantsjuk (Ukraina). 

Begeistret landslagssjef

Under OL i London for to år siden ville tiden gitt en knallsterk 15.plass, og det er ennå to år til de neste lekene for Henrik som ikke ser ut til å ta noen hviletak i utviklingen sin.

- Det er en helt vill og historisk norsk rekord. Jeg kan ikke huske noe lignende, det må ha vært i en helt annen tidsalder, sier en begeistret landslagssjef Petter Løvberg til TV 2.

Sist gang den norske rekorden på samme distanse på langbane ble forbedret med over 20 sekunder var da John Vengel i 1963 presset sin egen rekord ned fra 18.39,4 til 18.14,4 ifølge Svømmeforbundets egen oversikt.

Det er et ganske annet nivå enn i dag, og med en svømmetid på over tre minutter lenger enn Christiansen.

- Han tar et kvantesprang mot verdenseliten. Nå har han A-krav til VM neste år, og begynner å nærme seg et internasjonalt finalenivå i mesterskap, sier Løvberg.

- Han er ikke der ennå, men det er gledelig å se at noen fra den lovende generasjonen med svømmere som vi har hatt tar de stegene. Vi trenger også at noen går foran, og da er det godt å se at den som kanskje jobber hardest for det får betalt. Det betyr ikke bare mye for ham, men også mye for norsk svømming.

Nordmannen ledet ved 100 meter igjen, men ved siste vending 50 meter før mål var han fire hundredeler bak Jervis. I mål var briten 2,34 sekunder foran.

- Vi visste at han måtte ha et forsprang da de to andre guttene er mer spurtsterke enn ham. Likevel er tiden mer enn vi kunne drømme om, sier landslagssjefen som selv hadde troen på en tid under 15.15.

Roser klubbtreneren

Onsdag tok Christiansen sølv på 400 meter fri da han satte norsk rekord på den distansen.

Senere i sommer skal 17-åringen delta i ungdoms-OL som de har prioritert over EM for seniorer på grunn av større muligheter til å hevde seg.

Landslagssjefen gleder seg til å se stjerneskuddet i aksjon der.

Denne sommeren er Christiansens siste med klubbtrener Kristian Thorsvald i Lørenskog-Rælingen, ettersom treneren slutter. Løvberg fullroser den avtroppende treneren for jobben han har gjort.

- Han har gjort en fantastisk jobb, og er den type trener vi trenger i Norge. En som gjør det lille ekstra for at utøverne skal få realisert ambisjonene sine. Det er ekstra artig at han avslutter med disse resultatene, for han fortjener all mulig honnør, sier landslagssjefen.

Christiansen har også en medaljemulighet igjen under junior-EM. 800 meter fri går søndag.