17 ÅR: Pelé gråter i armkroken til keeper Gilmar Dos Santos Neves etter å ha slått Sverige 5-2 i finalen av VM 1958. Brasilianeren Didi til høyre i bildet.  Foto: AP Photo/File
17 ÅR: Pelé gråter i armkroken til keeper Gilmar Dos Santos Neves etter å ha slått Sverige 5-2 i finalen av VM 1958. Brasilianeren Didi til høyre i bildet.  Foto: AP Photo/File

1950-1962: Fra sorg til revansj for Brasil

Bli med på en reise gjennom VMs stolte finalehistorie! I dag: 1950-1962.

I dagene frem til VM-finalen på søndag, skal TV 2 Sporten gå gjennom alle VM-finalene siden krigen og frem til 2010 i Sør-Afrika.

Første etappe starter med VM i 1950 og slutter i 1962. God fornøyelse!

VM 1950: «Maracanaço»

Vertsnasjon: Brasil
Finale: Uruguay 2-1 Brasil

Brasil skulle i år revansjere tapet mot Uruguay i 1950, men det klarte de ikke. Også årets utgave sviktet på hjemmebane. 

Kampen mellom Brasil og Uruguay var ikke en finale i ordets rette forstand. Turneringen ble nemlig organisert i et gruppespillformat. Før siste kamp var imidlertid premissene så klare at kampen nesten ble som en finale å regne: Brasil ville vinne VM med seier eller uavgjort, mens Uruguay måtte ha seieren.

173 850 (!) tilskuere møtte opp på Maracanã for å overvære kampen. Ifølge FIFA er det historiens høyeste tilskuertall i en VM-kamp. For hjemmepublikummet endte det imidlertid i fiasko, en fiasko som senere fikk kallenavnet Maracanaço.

Brasil åpnet best med mål fra Friaça, men Uruguay fikk utligningen gjennom Juan Alberto Schiaffino. Siden Alcides Ghiggia avgjorde kampen i det 79. minutt, har Uruguays seier på Maracanã blitt ansett som et av VM-historiens aller største sjokk. Det spørs om ikke 7-1-tapet på tirsdag var enda mer sjokkerende.

VM 1954: «Mirakelet i Bern»

Vertsnasjon: Sveits
Finale: Vest-Tyskland-Ungarn

Ungarn var helt i toppen på 1950-tallet og revolusjonerte fotballen med sin totalfotball. I et stjernespekket mannskap var Ferenc Puskás den aller største. Ungarn hadde vunnet OL to år tidligere med Gusztav Sebes' offensive 2332/3223-formasjoner og var storfavoritter til å heve pokalen.

Finalen åpnet også strålende for Ungarn. Innen åtte minutter var gått hadde Ferenc Puskás og Zoltán Czibor gitt favorittene en 2-0-ledelse.

Så raknet det. Max Morlock, mannen med et av VM-historiens tøffeste navn, reduserte to minutter senere. Deretter sikret Helmut Rahn seg evig legendestatus ved å snu kampen for Vest-Tyskland.

Finaleseieren ble av tyskerne døpt til «Mirakelet i Bern» og var en kjærkommen opptur i etterkrigstiden. 

VM 1958: Brasils første VM-gull

Vertsnasjon: Sverige
Finale: Brasil 5-2 Sverige

I 1958 skulle Brasil revansjere tapet mot Uruguay fra åtte år tidligere. I finalen møtte de en sterk svensk generasjon, med stjernespillere som Nils Liedholm, Kurt Hamrin og Gunnar Gren fra italienske Serie A. 

Brasil hadde imidlertid en 17-åring ved navn Pelé, og det gikk bare én vei etter at Liedholm hadde gitt vertsnasjonen ledelsen i åpningsminuttene. Vavá og Pelé scoret to hver, mens Mario Zagallo scoret ett. Til slutt endte finalen på Råsunda med 5-2 til Brasil, hvilket gjør den til historiens mest målrike VM-finale.

Dette var også Brasils første VM-triumf. Det skulle, som alle vet, komme mer fra den kanten.

VM 1962: Brasil forsvarte tittelen

Vertsnasjon: Chile
Finale: Brasil 3-1 Tsjekkoslovakia

Brasil var store favoritter med datidens beste fotballspiller Pelé som den store stjernen. Spissen åpnet også mesterskapet på en god måte, med både mål og målgivende i åpningskampen mot Mexico. Dessverre for Brasil ble Pelé skadet tidlig i mesterskapet, etter å ha sendt avgårde et langskudd. 

Inn på laget kom Amarildo, som også utlignet i finalen etter at Josef Masopust hadde gitt Tsjekkoslovakia ledelsen. Zito og Vavá scoret de to andre målene i Brasils 3-1-seier. Det var likevel Garrincha som stod igjen som Brasils beste da et lag for første gang i VM-historien forsvarte tittelen. Brasil hadde dermed også vunnet sin andre av totalt fem verdensmesterskap i fotball.