Sergio Romero ble helt i straffedrama: – Det er ren flaks!

Det var tett, vått og nervøst, og kampen måtte avgjøres på straffesparkkonkurranse. Der var Argentinas keeper Sergio Romero sterkest. 

Nederland 0-0 Argentina (2-4 etter straffespark)

Den andre semifinalen ble selve motstykket til den første.

Mens Tyskland ydmyket Brasil, og nerven ble til sjokk, så ble Nederland - Argentina alt man kan forvente seg fra en semifinale i VM.

Tett, nervøst og ekstremt nervepirrende. Med ekstraomganger og straffesparkkonkurranse.

Der bommet Vlaar og Sneijder, mens Argentina var feilfrie.

Helten? Sergio Romero. 

– Ren flaks

– Han ble av mange ansett som det svake punktet i laget og han sitter på benken i Monaco. Men Sergio Romero har egentlig vært feilfri gjennom hele mesterskapet, sa Morten Langli etter dramaet.

– Sannheten er at det er ren flaks. Man kan satse alt og tape likevel, utbrøt straffehelten euforisk etter å ha hilst til omtrent halve slekten.

Louis Van Gaal ble genierklært etter å ha byttet inn Tim Krul før straffekonkurransen. I dag valgte han å bytte ut Robin Van Persie i ekstraomgangene, og Krul kunne dermed ikke komme inn. Til tross for å ha varmet opp i pausen.

Van Gaal mistet samtidig en av sine beste skyttere, mannen som også tok første straffen mot Costa Rica. Erstatteren Ron Vlaar bommet på Nederlands første.

BLODSLIT: Pablo Zabaleta ble servert en real karamell av Dirk Kuyt, men bet tennene sammen og bidro til seieren.
BLODSLIT: Pablo Zabaleta ble servert en real karamell av Dirk Kuyt, men bet tennene sammen og bidro til seieren.

– Van Gaal kommer sikkert til å bli satt under kritikk nå. Han valgte å åpne med en som ikke skjøt sist, mens Argentina valgte å starte med sin beste - Lionel Messi, poengterte Langli.

Samtidig ville ikke TV 2s ekspert halshugge Van Gaal. Nederland-sjefen hadde nemlig et dilemma.

– Han må velge mellom å holde Van Persie på banen, til tross for at han ikke har vært helt pigg de siste dagene, eller å sette innpå sin beste straffekeeper. Det ble sikkert heftig diskutert på benken til Nederland og ved å sette innpå Huntelaar fikk de også en mulighet til å avgjøre før straffene.

Det bekreftet også Van Gaal etter kampen.

– Jeg hadde ikke noe valg. Alle tre byttene måtte gjøres. Hvis ikke hadde jeg satt inn Tim Krul.

Lykkelig Argentina-sjef

Alejandro Sabella var naturlig nok lykkelig i minuttene etter dramaet var vunnet.

– Dette er en stor glede. Det var en vanskelig og tett kamp. Vi hadde muligheten til å avgjøre kampen i andre ekstraomgang, men sånn er VM-kamper, sa treneren etter kampen.

Nå venter finalen mot Tyskland.

– Argentina har allerede vunnet to VM-titler. Nå er vi i finalen. Vi får se hva vi får til, avsluttet han. 

Taktiske åpningsminutter

Hvis noen hadde håpet på at denne semifinalen skulle starte slik den forrige utartet seg, så ble de nok skuffet.

De to lagene hadde nemlig et betydelig større fokus på balanse, og Argentina la seg lavt for ikke å gi Robben et bakrom å løpe i. 

Da Robben til slutt fikk ballen, ble han omringet av argentinere. 

Den første antydningen til at et av lagene falt ut av balanse, kom da Mascherano presset bredt i banen og Sneijder til slutt endte opp alene på skuddhold fra 25 meter. Skuddet gikk imidlertid utenfor.

Farligere ble det da Lionel Messi fikk ta frispark fra omtrent samme hold, men Cillessen holdt ballen uten nevneverdige problemer.

Slik fortsatte også den første omgangen, minutt for minutt, med to lag som både nektet og ble nektet rom å jobbe i.

Og sjansene uteble. 

Tøffe dueller

I fraværet av sjanser, var det imidlertid en rekke tøffe dueller. Riktignok var det aldri stygt, men snarere uheldig.

Først fikk Ezequiel Garay en strak vrist fra Ron Vlaar i pannen. Trolig hadde han skylden selv, ettersom han headet lavt mer enn Vlaar sparket høyt.

Uheldig var det også da Mascherano og Wijnaldum klinket hode i en duell midt på banen. Verst gikk det utover argentineren, som trengte noen minutter til å samle seg.

Heldigvis ble det ingen alvorlige skader for noen av spillerne, og begge lag fortsatte uten å måtte gjøre bytter.

De to lagene gikk til pause med 0-0, etter å ha levert en sjansefattig, men nervepirrende omgang.

Enda seigere andreomgang

Om førsteomgangen var lite underholdende, så ble ikke andreomgangen stort bedre.

Halvveis inn i omgangen var det mest interessante at Bruno Martins Indi ble erstattet av Janmaat ved pause, og at Clasie avlastet en halvskadet De Jong etter 62 minutter.

PAKKET INN: Det var ikke lett å være Arjen Robben i kveld.
PAKKET INN: Det var ikke lett å være Arjen Robben i kveld.

Da var det i grunn langt mer interessant at Tim Krul, keeperhelten fra kvartfinalen, hadde benyttet pausen til å trene på straffer.

Med våt og tung gressmatte, og et langt mesterskap i beina, begynte også de to lagene å vise antydning til å være slitne. Riktignok kom det mest til uttrykk i form av feilpasninger, men fra tid til annen kom forsvarsrekkene også ut av balanse.

Nærmest kom Higuain da han fra kloss hold satte ballen i nettveggen. Assistentdommer vinket for offside, men reprisen viste at argentineren var onside da han misbrukte kampens hittil største sjanse.

Stor sjanse til Robben

Nok var nok, tenkte Argentina-sjef Sabella, og iverksatte et par offensive bytter.

– Nå klinker han til, meldte Øyvind Alsaker fra kommentatorplass i São Paulo.

Enzo Perez og Gonzalo Higuain gikk ut. Rodrigo Palacio og Sergio Agüero kom inn.

Det var likevel Arjen Robben og Nederland som skulle få den største sjansen til å avgjøre.

NÆRMEST PÅ OVERTID: Kampens største sjanse kom helt på tampen, men Mascherano reddet Argentina.
NÆRMEST PÅ OVERTID: Kampens største sjanse kom helt på tampen, men Mascherano reddet Argentina.

Minuttet før slutt kom vingen gjennom det argentinske forsvaret, og kun en blokkering fra Mascherano hindret Nederland i å stikke av med finalebilletten.

De to lagene trengte imidlertid ekstraomgangen for å avgjøre semifinalen.

Van Persie ut i ekstraomgangene

Fem minutter inn i den første ekstraomgangen valgte Van Gaal å gjøre sitt siste bytte. Robin van Persie gikk ut, og ble erstattet av Klaas-Jan Huntelaar. 

Byttet var interessant mest av alt fordi det betydde at Tim Krul ikke lenger kunne bli byttet inn til en eventuell straffekonkurranse. Det var nemlig Van Gaals tredje og siste bytte.

Kampen fortsatte å være jevnspilt, og igjen kom det en ny knallhard duell som etterlot seg en mørbanket argentiner. Og igjen var det utilsiktet fra nederlenderne.

Kuyt og Zabaleta gikk inn i samme hodeduell, og den argentinske høyrebacken fikk Kuyts skulder i kjeven. Zabaleta ble liggende, men klarte å fortsette. Til tross for en blodig munn.

På tampen av andre ekstraomgang fikk innbytter Rodrigo Palacio en enda større sjanse enn den Robben fikk ved 90 spilte minutter. Helt alene med Cillessen valgte imidlertid Inter-spilleren å bruke hodet, og headingen landet i klypene til Nederlands keeper.

Minuttet senere fikk Argentina nok en stor sjanse, men Maxi Rodriguez satte avslutningen fra bakre stolpe rett på en velplassert nederlandsk keeper.

Måtte avgjøres på straffer

Det hele måtte dermed avgjøres på straffer. Nederland åpnet, og Ron Vlaar skulle ta den første. Men Sergio Romero gikk riktig vei og reddet.

Superstjerne Lionel Messi gikk frem og gjorde ingen feil. Arjen Robben svarte på tiltale og scoret. Det gjorde også Ezequiel Garay, som hamret straffen opp i nettaket. 

Wesley Sneijder bommet derimot, og Sergio Romero var under opprulling som ny nasjonalhelt. Agüero og Kuyt scoret, og Maxi Rodriguez kunne sette spikeren i kisten.

Den sjansen benyttet han seg av, og kantspilleren sendte Argentina ut i eufori. Nå venter finale.

– Argentina er der Brasil skulle vært, konkluderte Øyvind Alsaker etter kampen.

For akkurat nå må dette være fryktelig vondt å svelge for vertsnasjonen. Og tilsvarende godt for Argentina.