– Storseieren ikke en fordel for Tyskland

Idrettspsykolog mener en sliteseier som den Argentina fikk er et bedre utgangspunkt før VM-finalen.

Brasil-Tyskland 1-7

Tyskland overbeviste i sin VM-semifinale, mens Argentina slet seg til seier på straffespark mot Nederland. Fra et mentalt synspunkt kan dette være fordel søramerikanerne.

PROFESSOR: Geir Jordet ved NIH. FOTO: NIH.
PROFESSOR: Geir Jordet ved NIH. FOTO: NIH.

Lag som vinner mer enn 5-0 scorer sjelden mer enn ett mål i neste kamp.

Fotballstatistikeren Charles Reeps funn fra engelske fotball mot slutten av 90-tallet har nok fått seg noen skraper i lakken siden den gang, men mannen som nevnes som et av Drillos store forbilder har fortsatt rett i at lag som vinner så mye sjelden vinner neste kamp.

Det kan skape problemer for Tyskland i VM-finalen mot Argentina etter den knusende 7-1-seieren over Brasil i semifinalen.

Finnes fallgruver

En slik seier fostrer selvsagt selvtillit, men med selvtillit kan det også snike seg inn en ubevisst selvtilfredshet.

– Det å komme tilbake fra en slik seier kan være vanskeligere enn å komme tilbake fra et stort tap. Jeg tenker ikke at dette fordel Tyskland, sier idrettspsykolog Geir Jordet til TV 2.

– Hva er fallgruvene?

– At man ubevisst slapper litt av, blir litt fornøyd og girer litt ned.

Jordet er professor ved Norges Idrettshøyskole og har forsket på press i forbindelse med fotballkamper, særlig fokusert på straffesparkkonkurranser. TV 2 snakket med ham før onsdagens andre semifinale mellom Nederland og Argentina.

Kan bli uskjerpet

Han drar frem et sitat av Bayern München-trener Josep Guardiola for å illustrere hva han mener:

«Det som skjerper deg og som gjør deg bedre er å tape fotballkamper. Det eneste en seier kan brukes til er at det gir deg en god natts søvn.»

– Tyskland får nok definitivt en god natts søvn, kanskje får de til og med to og tre - men det er usikkert om det er dette de trenger nå, sier Jordet.

– Kanskje trenger de å være litt mer på tå hev.

Tyskere er kjent for struktur, og for ikke å ta av. Det er imidlertid vanskelig å unngå de nesten umerkelige effektene av en slik storseier.

– Må få kampen ut av systemet

Flosklene om det tyske maskineriet kan komme godt med - om de stemmer for denne utgaven av det tyske laget.

VM-finalen er også en helt annen kampsituasjon enn de Reep baserte sine undersøkelser på.

– Det er ikke så mye historie å bygge på, dette er så ekstraordinært, men nøkkelen er uansett å klare å få denne kampen ut av systemet, sier Geir Jordet.

– Hva bør det tyske trenerapparat gjøre for å unngå selvtilfredshet?

– De må lukke kampen ute, blokkere det bort. Kanskje ha en tøff trening i morgen og gjøre alt de kan for å konsentrere seg om neste motstander. Hvordan den jobben skal gjøres. De må nok ta noen individuelle hensyn. Noen spillere må trigges på litt andre måter.