Ingrid Anette (32) ante ikke hva dette TV-interjuet ville føre til

Modellen hylles internasjonalt etter at hun viste fram stomien i «Sommertid».
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stemmen brister i andre enden av telefonlinjen, og Ingrid Anette Hoff Melkersen (32) innrømmer at hun må tørke noen tårer. 

De siste par dagene har vært fulle av inntrykk for den trønderske modellen og foredragsholderen. 

På onsdag gjorde hun noe få før henne har gjort: Hun viste fram stomiposen på magen på TV.

I programmet «Sommertid» fikk seerne kaste blikk på den flate, hudfargede posen hvor kroppens avfallsstoffer skilles ut. 32-åringen har levd med utlagt tarm i ti år som følge av Chrons sykdom. Hun valgte tidlig å være åpen om sykdommen fordi hun ville hjelpe andre. 

Lite visste hun om tilbakemeldingene hun kom til å få etter å ha bli vist på TV-skjermer over hele landet.

«Endelig ser folk at vi er normale»

Telefonen ringer kontinuerlig, innboksen på e-postkontoen fylles til randen med heder fra både Norge og Kina og det lyser rødt over hele Facebook. Melkersens åpenhet har satt dype spor. 

MODELL: Ingrid Anette jobber som modell. Her er hun fotografert med stomien under strømpebuksa. Foto: John Andre Aasen/privat (gjengitt med tillatelse)
MODELL: Ingrid Anette jobber som modell. Her er hun fotografert med stomien under strømpebuksa. Foto: John Andre Aasen/privat (gjengitt med tillatelse)

– Etter at jeg viste fram stomiposen på TV har folk ringt og takket meg. 

«Endelig ser folk at vi også er normale. Endelig kan jeg senke skuldrene litt og være meg selv», sier stemmene i den andre enden av røret.

– Det er kjempestas! Jeg har fått så veldig mye skryt de siste dagene at jeg nesten ikke tror det er sant. Jeg klarer ikke ta det til meg. Jeg venter bare på å våkne opp fra denne drømmen, for det er så herlig, sier 32-åringen til TV 2.

Se Ingrid Anette vise fram stomiposen ovenfor!

Fikk rørende brev av moren til 13-åring

Hun setter pris på hver eneste tilbakemelding, men innrømmer at én av dem var ekstra spesiell. Den kom fra moren til en 13 år gammel jente med den samme sykdommen. 

– Hun ringte og sa at datteren fikk tilbake livsgnisten etter å ha lest bloggen min. At datteren hadde forsøkt å ta livet sitt flere ganger, og at hun hadde blitt mobbet på skolen. Men etter at hun fant bloggen min, fant hun en trygghet som hun ikke hadde hatt før. Mobbingen sluttet også som følge av det. Hun var tydelig rørt og tørket tårene hele tiden mens hun snakket, sier 32-åringen.

Også der renner tårene.

– Det er veldig sterke ord. Når noen sier til deg at du har reddet livet deres ... Tårene triller når jeg får sånne tilbakemeldinger, det er så stort. At min historie kan hjelpe så mange. Jeg har vært til helvete og tilbake og gjennomgått mye, og det har ikke vært forgjeves. Jeg er ikke personlig kristen, men dette føles som mitt kall. Det føles som om universet har ment at jeg skulle gå gjennom dette for å hjelpe andre. 

ÅPEN BLOGG: På bloggen ingridanette.com, deler hun alt. Inkludert de dårligste dagene. Faksimile: ingridanette.com
ÅPEN BLOGG: På bloggen ingridanette.com, deler hun alt. Inkludert de dårligste dagene. Faksimile: ingridanette.com

Bestemte seg for å ta støyten

For Ingrid Anette var det ingen lett avgjørelse å ta, det å skulle blottlegge egen person, sykdom og private tanker.

– Egentlig hadde jeg jo ønsket at noen andre kunne gjort det for meg, at noen kunne vært et forbilde for meg den gangen jeg fikk det. Det har vært veldig tøft. Men det jeg gjorde da jeg begynte å snakke om dette, er jo nettopp dét. I stedet for at det er noen andre, så er det jeg som tar støyten. Noen må jo være den første! Det har kostet blod, svette og tårer, jeg har fått så ørene flagret og fått drapstrusler og hets, og jeg har mistet venner og funnet ut hvem som er de ekte ... Men hvis jeg kan hjelpe noen andre med min historie, må jeg bare ta støyten, sier trønderen.

Nekter å synes synd på seg selv

Selv om hun altså jobber som modell, har ikke 32-åringen spesielt mye til overs for idéen om det tradisjonelle skjønnhetsidealet.

– At jeg går offentlig er også et slag mot hysteriet om at alle skal være perfekte. Dette er noe som har vært tabubelagt og skamfullt, og noe som ikke skal vises på kroppen. I dag skal alle være barbiedokker, og livet skalv ære fantastisk for alle. Men alle har sine ting. Det er viktig å belyse både opp- og nedturene, et ekteskap hadde for eksempel vært kjedelig hvis det bare var bra hele tiden. Da hadde du ikke fått oppturene!

– Jeg har vært brutalt ærlig på alt og jeg tror kanskje at det er nøkkelen til at jeg har fått suksess nå. Jeg sier det som det er, og det er steintøft, men mitt valg er ikke å synes synd på meg selv, det er å brette opp ermene og se det positive i ting. Og det går ikke en eneste dag uten at man skal klare å se det positive i ting, enten det er sola som skinner eller at du sier «hei» til noen og får et «hei» tilbake, sier trebarnsmoren.

Fikk telefon fra nederlandsk TV

Torsdag kveld markerer en aldri så liten opptur for Melkersen. Da skal hun nemlig være med på et TV-program på den nederlandske TV-kanalen SBS6. Opptakene ble gjort torsdag formiddag. 

– De ringte meg i går og spurte om jeg kunne snakke om sykdommen sammen med en nederlansk kvinne som også har det Crohns sykdom. Da tenkte jeg «herregud, hva er det som skjer?». Men dette har jeg jobbet for i så mange år, så at det får oppmerksomhet, det var kjempe-kjempestort! 

32-åringen forteller at all oppmerksomheten betyr mer enn mye.

– Jeg føler at jeg nå har kommet hjem, det er nå jeg har funnet min plass. Det er dette jeg skal jobbe for. Jeg klarer ikke å beskrive det, det er så stort, avslutter hun.