TIPSET OM MULIG RUSKJØRING: Et vitne skal ha tipset politiet om at føreren av den grønne jeepen på bildet var ruset. Maren Rebekke Otterlei (bildet) ble feilaktig holdt ansvarlig for ulykken der hun selv omkom. FOTO: TV 2/Privat
TIPSET OM MULIG RUSKJØRING: Et vitne skal ha tipset politiet om at føreren av den grønne jeepen på bildet var ruset. Maren Rebekke Otterlei (bildet) ble feilaktig holdt ansvarlig for ulykken der hun selv omkom. FOTO: TV 2/Privat

Vitne til TV 2: – Jeg tipset politiet om mulig ruskjøring

Ålesund (TV 2): Til tross for tips fra et vitne, ble det ikke tatt blodprøve av bilføreren som forårsaket ulykken der Maren Rebekka Otterlei (49) ble drept i Brusdalen 27. august i fjor.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet i Ålesund skal ha blitt tipset om at føreren som frontkolliderte med avdøde Maren Rebekka Otterlei kan ha vært ruspåvirket. Likevel ble det ikke tatt blodprøve av mannen som senere fikk skylden for ulykken.

Småbarnsmor omkom

Mannen kjørte en grønn Jeep Cherokee som kom over i motsatt kjørefelt og drepte 49 år gamle Maren Rebekka Otterlei. 

Manglende blodprøver av de involverte er bare en av mange feil i politiets etterforskning som TV 2 har avslørt denne uken.

Blodprøve og utvidet prøve er et viktig verktøy for å kunne fastslå eller utelukke at førerne er påvirket av alkohol eller medikamenter under kjøringen.

Bakgrunn: Småbarnsmor ble feilaktig holdt ansvarlig for dødsulykken.

Tipset politiet om mistenkelig oppførsel

TV 2 har snakket med et vitne som etter alt å dømme var den siste som så mannen før ulykken skjedde. Vitnet jobbet ved et bilverksted på Sjøholt, øst for Ålesund.

– Han var på verkstedet for å snakke om en bil som han hadde hatt til reparasjon. Jeg stusset veldig på oppførselen. Han hadde en veldig snodig væremåte, uten at jeg klarte å sette fingeren på hva det var. Han var ikke beruset, for det luktet ikke alkohol. Men jeg hadde en sterk følelse av at det var noe som ikke stemte, sier vitnet, som ønsker å være anonym.

Vitnet forklarer at mannen forlot verkstedet i en grønn Jeep. Kort tid senere så han på Sunnmørspostens nettside at det hadde skjedd en alvorlig trafikkulykke i Brusdalen. Da han så bildene fra ulykken skjønte han raskt at den ene involverte bilen var den samme som nettopp hadde kjørt fra verkstedet.

Tipset like etter ulykken

– Jeg ringte med det samme til politivakta i Ålesund og fortalte om det jeg hadde sett. Jeg opplyste at han hadde en svært rar oppførsel og sa at det kunne være en idé å ta blodprøve, sier vitnet til TV 2.

Dette tipset har tydeligvis aldri nådd frem til politiets menn på ulykkesstedet.

– Vi kan ikke ta blodprøve av personer når det ikke er skjellig grunn til mistanke, sier Statsadvokat Jogeir Nogva til TV 2.

Nogva kjenner ikke til at det skal ha kommet inn tips til politiet like etter ulykken om mistenkelig oppførsel fra føreren. Han innrømmer at politiet burde ha sikret seg blodprøve.

– I ettertid ser vi at det var uheldig at det ikke blitt tatt blodprøve av den andre føreren. Men det var ingen mistanke i den retning, så da er det tydeligvis ikke gjort, sier Nogva.

Statsadvokaten ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer. Årsaken er at de pårørende har anket avgjørelsen om å henlegge saken mot føreren og Riksadvokaten skal vurdere gjenopptakelse.

Operasjonssentralen i Ålesund lagrer og loggfører alle innkommende samtaler. TV 2 har bedt om bekreftelse på at det ble ringt inn et tips like etter ulykken. Leder for Fellesoperativ enhet, Ingemar Farstad sier at de ikke kommer til å gi TV 2 slike opplysninger, siden saken kan bli gjenopptatt.

Sjåføren husker ingenting

Sjåføren som er i 50-årene ble alvorlig skadd i ulykken og har fortsatt mén etter skaden. Han har forklart til politiet at han ikke husker noe fra ulykkesdagen. Han har derfor ikke kunnet bidra til å belyse årsaken til ulykken.

TV 2 kjenner til at politiet flere ganger har forsøkt å få mannens godkjenning for å få utlevert analyse av blodprøver som ble tatt på sykehuset etter ulykken. Mannen har nektet politiet å innhente slike helseopplysninger.

Ulykkesføreren ønsker ikke å intervjues av TV 2. Han ønsker likevel å formidle at han synes dette er en tragisk sak og at han har sympati med de pårørende.