Gravides «skrytebilder» bekymrer leger og fysioterapeuter

Lege og forsker frykter fostre kan ta skade av mødrenes slanking, fordi de får for lite næring under svangerskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsker Heidi Furre Østgård ved NTNU mener gravide må tenke gjennom hvordan de trener under svangerskapet. Hun tror hard slanking og trening kan være farlig for fosteret, skriver Adressa.no.

– Overdreven trening, for eksempel tre ganger om dagen, maraton eller markløft, tror jeg kan gå utover barnet. Det samme gjelder slanking og alle mulige dietter. Fosteret trenger et vanlig sunt kosthold for å vokse og utvikle seg normalt, sier hun til Adressa.

TV 2 besøkte tirsdag et treningssenter for gravide i Trondheim. Mona Rygvold ved Femme Aktiv, er bekymret for det som skjer blant gravide på sosiale medier.

– Det har blitt et sterkt fokus på at du som gravid skal være veltrent, spise sunne måltider og holde det under alt som heter sukker og karbohydrater, forteller Rygvold.

SE REPORTASJEN FRA TRENINGSSENTERET ØVERST I ARTIKKELEN

Fostre får for lite næring

Barnelege og professor ved NTNU, Jon Sverre Skranes, er også bekymret.

– Det vi er spesielt redde for nå, er at gravide ikke skal legge på seg nok under svangerskapet, forklarer Skranes.

Han forteller at barn med for lav fødselsvekt kan få problemer med både angst og læringsevne.

– Rundt 20-30 prosent av nyfødte som har lav fødselsvekt er trolig små fordi de har fått for lite næring under svangerskapet, sier Skranes til TV 2.

Leger forteller at pasientene vil røyke for å få mindre barn

Furre Østgård, som er psykolog med doktorgrad i nevrovitenskap, sier at hun har hørt leger fortelle om gravide pasienter som mener de vil begynne å røyke for å få et mindre barn, i håp om at fødselen blir mindre smertefull. Og fordi det da vil bli lettere å trene seg opp i ettertid. 

– Dette er selvfølgelig ekstremt, men jeg er redd det forekommer, og at flere tyr til midler som er skadelige for barnet. Mor skal selvfølgelig ta vare på seg selv, men hun må først og fremst tenke på barnets vel, sier psykologen.

Økt dødelighet som følge av lav fødselsvekt

Forskeren har studert utviklingen til norske barn med en lav fødselsvekt på under 3000 gram, og rapporterer om økt sykelighet og dødelighet det første leveåret.

Barna med lav fødselsvekt får ifølge Furre Østgårs doktoravhandling om temaet også større sjanse for å få problemer på skolen i form av dårligere konsentrasjon og hukommelse, i tillegg til en svakere evne for planlegging og problemløsning. 

Skapte debatt med sixpack-bilde etter fødselen

Samtidig som norske myndigheter frykter en fedme-epidemi blant nordmenn, er det altså en annen del av befolkningen som går i motsatt retning. 

I tillegg til at både norske og internasjonale kjendiser påvirker både trenings- og spisevanene våre, gjør også flere bloggere seg bemerket på arenaen. 

En av landets mest populære bloggere, Caroline Berg Eriksen (27) skapte for eksempel en svært hissig debatt etter å ha lagt ut et sicpack-bilde av seg selv bare fire dager etter fødselen. 

– Jeg føler meg feit fordi Fotballfrue har født for fire dager siden og publisert et bilde (...) i en sexy rosa liten bunny-BH og ei lita truse med matchende kant, skrev blogg-kollega Suzanne Aabel, som langt fra var den eneste som ble provosert av posten

Også Furre Østgård lar seg opprive av bildet, og mener ifølge Adressa at det skaper «helt urealistiske forestillinger».

Råder gravide til å ta det med ro

TV 2s treningsekspert Anne Marte Sneve har trent mange gravide. Hun råder kvinner som skal føde å ta det med ro de siste ukene før fødselen. 

– Man skal ikke være i sitt livs toppform noen uker før fødselen. Det blir akkurat som om man skal forberede seg til Birkebeineren eller et mesterskap – da tar man ikke de tøffeste treningsøktene like før det smeller. En fødsel er det tøffeste du kan utsette kroppen din for, og da må du ta det med ro like før, har hun tidligere uttalt.