Den totale ydmykelsen: Brasils største tap siden 1920

– Vi ber om tilgivelse, sier Brasil-trener Luiz Felipe Scolari.

Brasil 1-7 Tyskland 

De manglet riktignok Neymar og Thiago Silva.

De hadde riktignok et utrolig press på sine skuldre.

Men hvem hadde trodd at Brasil skulle bli plukket i stykker, ydmyket og knust på hjemmebane?

Hvem hadde trodd at de skulle gå på sitt største tap noensinne?

I 1920 tapte Brasil 6-0 mot Uruguay i Copa América. Det var deres største tap noensinne. I kveld ble det tangert.

Knust av Tyskland

I løpet av seks bekmørke minutter slapp de inn fire mål. Der tyskerne var effektive og skarpe, var brasilianerne ineffektive og slappe.

De var rett og slett ikke i nærheten av nivået tyskerne hadde lagt seg på for kvelden.

– Vi kan snakke til det kjedsommelige om hvor dårlig Brasil er, men se på Tyskland!, utbrøt Petter Myhre da det syvende målet lå bak Julio Cesar.

Tyskerne er nå finaleklare, mens Brasil må samle seg til bronsefinalen.

Knuste brasilianere

De brasilianske spillerne var i oppløsning etter kampen. 

– Det er vanskelig å forklare hva som skjedde, men vi må anerkjenne hvor godt Tyskland spilte, sa keeper Julio Cesar.

– Alt var så vakkert til nå, og vi takker fansen for å være så fantastiske. Nå må vi gå hjem og gi familiene våre en klem. Det er en trist følelse.

David Luiz forlot banen i tårer og ropte fortvilet opp på tribunen.

– Unnskyld, unnskyld.

– Scolari må i kjelleren
TV 2s fotballekspert Erik Thorstvedt trodde ikke det han nettopp hadde sett.

– Syke ting skjer i fotball, men ikke så syke ting. 5-0 etter en halvtime skjer ikke engang i norsk 2. divisjon. Det er så langt utenfor skalaen at det nesten ikke går an å beskrive det, sa han.

Også TV 2s fotballekspert Morten Langli ble sjokkert over det han hadde sett, og ga Luiz Felipe Scolari strykkarakter for alt han gjorde i Brasil-kampen.

– Scolari må selv i kjelleren. Han har en stor del av skylden her. Inngangen til kampen med fjaset med Neymar-capsene og det å holde opp drakten før kamp… hva slags fokus og inngang til kampen er det?

– Det så ut som spillerne var kastet ut på banen. Det var null struktur i laget, og de bommet totalt med å sette Bernard inn. Det er helstryk til hva han gjorde også, sier Langli.

Luiz Felipe Scolari var heller ikke sen med å be om unnskyldning. Han tok raskt turen inn til presserommet, hvor han kom med en klar beskjed etter ydmykelsen.

– Vi ber om tilgivelse, sa Scolari.

Fra lurveleven til stillhet

Neymars lagkamerater valgte å hedre sin skadde stjernespiller før kampen. David Luiz og Julio Cesar holdt opp drakten hans mens 200 millioner brasilianeren sang nasjonalsangen av full hals.

Dermed var stemningen satt. Og Brasil åpnet best. Til stor fornøyelse for de brasilianske supporterne.

Jubel ble til pipekonsert da Tyskland overtok ballen og det kunne blitt enda verre da Sami Khedira kom til skudd fra ti meter. Heldigvis for Brasil traff han bare medspiller Toni Kroos.

Men advarselen var likefullt høyst reell.

Kun tre minutter senere mistet David Luiz markeringen på hjørnespark, og selvfølgelig var det Thomas Müller som bredsidet ballen i nettet.

Tidenes målscorer....

Vondt ble til verre for vertsnasjonen etter 22 minutter. Thomas Müller ble spilt fri og la uselvisk igjen til Miroslav Klose. Måljegeren satte først ballen rett på Julio Cesar, men returen satte han sikkert i mål.

Dermed ble han også tidenes målscorer i VM med sitt sekstende mål i løpet av sin lange og fantastiske karriere.

...og tidenes kollaps

– Dette er alvor. Brasil er i ferd med å ryke ut av sitt eget VM, utbrøt en lamslått TV 2-kommentator Øyvind Alsaker like etter at Miroslav Klose hadde blitt tidenes målscorer i VM-sammenheng.

Uten å vite at Brasil var i ferd med å bli rammet av tidenes kollaps.

Bare minuttet senere satte nemlig tyskerne sitt tredje mål, denne gang ved Toni Kroos, og kampen var langt på vei avgjort. 

Og så smalt det på ny. Kun to minutter etter 3-0-scoringen. Igjen var det Toni Kroos som satte kulen inn bak fortvilede Julio Cesar. Nå var det ikke lenger finale det sto om, men et snev av selvrespekt.

– Brasil går fullstendig opp i limingen. Dette handler om stolthet og ære i det minste!, utbrøt Alsaker.

Men det raknet bare enda mer. Det ble bare enda styggere for Brasil, som hadde drømt om revansjen siden 1950.

5-0 lå i nettet etter 29 minutter. Fire mål på seks minutter, i det som trolig er historiens mest utrolige VM-kollaps. I det som kanskje var historiens viktigste VM-kamp for dem det gjaldt.

Kollapsen fortsatte

Brasil prøvde å reise seg etter den forferdelige førsteomgangen. Duoen Fernandinho og Hulk ble erstattet av Ramires og Paulinho, men etter en rekke mindre og halvstore sjanser var det tyskerne som skulle fortsette utklassingen.

Andre omgang var halvspilt da de på ny spilte seg gjennom Brasils forsvar og på enden av angrepet kunne André Schürrle prikke inn Tysklands sjette mål for kampen. 

Dermed tangerte Brasil sin 94 år gamle rekord - med negativt fortegn. De hadde tangert sitt største tap fra 1920.

De skulle også slå rekorden, hvis flere scorede mål skal legges til grunn. Ti minutter senere dunket Schürrle ballen via tverrliggeren og inn.

– Tyskland kommer til å være skyhøye favoritter i finalen, uansett hvem de møter, mente Petter Myhre.

Etter kveldens prestasjon er det vanskelig å være uenig med det. 

Selv om Oscar reduserte på overtid.