TRIUMF: Alexander Kristoff løfter armene i triumf under Milano-San Remo tidligere i år. Vil han få noe å juble for i årets Tour de France? FOTO: AP Photo/Gian Mattia D'Alberto, Lapresse
TRIUMF: Alexander Kristoff løfter armene i triumf under Milano-San Remo tidligere i år. Vil han få noe å juble for i årets Tour de France? FOTO: AP Photo/Gian Mattia D'Alberto, Lapresse

Dette er Kristoffs ni vinnersjanser

Tour de France-blogger Ole Kristian Stoltenberg har sett på etappene nordmannen kan vinne. Mandagens 3. etappe er en av dem.

Det er sjelden man blogger om 42. plasser, men med en nordmann i feltet tillater vi oss å se litt bak resultatet.

For Alexander Kristoff imponerte alle på gårsdagen etappe, inkludert sitt eget lag. Og siden dette er en uvanlig bloggpost, starter jeg med å sitere meg selv fra lørdag:

«Den overlegne seieren i Milano-Sanremo viste oss råskapen Stavanger-gutten besitter, mulig den fremste egenskapen Kristoff har. Han har kanskje våget hakket tøffere trening enn andre ryttere i spurtkategorien. Ned i kjeller’n, og litt til, for så å mobilisere en avslutning ingen matcher.»

Vi så det i går. Det var ned i kjelleren og litt til. Vi fikk aldri se om spurten i en slik situasjon er der, men det var klare tegn på at vår mann er i form.

Det var flere, og kanskje Alexander selv, litt usikre på før start på lørdag.

De andre spurterne slapp forholdsvis tidlig, Kristoff var med helt til den aller siste bakken. Dumt at Alberto Contador og andre sammenlagtkanoner skulle være så utålmodige, Tour de France blir neppe avgjort i en liten, bratt kneik utenfor Sheffield på andre etappe.

Men det er forståelig. Et sykkelfelt eksploderer stort sett når de er så nærme mål og det kommer en kneik. Og det er viktig å vinne etapper, Nibali viste oss den gleden ved å være mer opptatt av å juble enn å sikre seg ytterligere to sekunders ledelse.

Var det dumt av Alexander Kristoff å bite seg fast så lenge, når det ikke ble noe ut av det?

Fysisk sett med tanke på dagens etappe, ja. Ingen tvil om at selfie-kongen Marcel Kittel, som brukte avslutningen i går til hause opp publikum mens han syklet rolig til mål, har bedre bein i dag.

Men Alexander Kristoff fikk både selvtillit og en bekreftelse på formen. Og Katjusja-lagets hjelpere ofrer kanskje det lille ekstra for sin spurtkaptein når de nok en gang ser hvor råsterk nordmannen er.

Jeg vil være optimist og glede meg til å følge Alexander videre, men jeg skal ikke være grådig. Drømmen om en etappeseier lever, her er mulighetene jeg tror kommer:

  • 3. etappe i dag går i området der Alexander tok OL-bronse i 2012. Det er småkúpert, men de skal kjøre «bare» 155 kilometer, og i et lengre etapperitt blir det neppe det samme kjøret og utskillelsen som i lengre endagsritt aka OL. Kittel, Greipel og andre spurtere får være favorittene.
  • 4. etappe på tirsdag ligner litt på dagens etappe. Samme analyse, det er selvsagt en mulighet. Og det er bittelitt slakt i mot på oppløpet, der vet vi Kristoff kan følge opp den «norske arven».
  • 5. etappe til Arenbergskogen er etappen vi alle tror er den store sjansen for Alexander Kristoff. 9 brosteinspartier passer vår mann utmerket. Og noen av de sterkeste utfordrerne har en kaptein å «drasse» med seg. Kryss fingrene for litt plasseringshjelp fra Katjusja-laget i starten på avslutningen denne dagen.
  • 6. etappe har noen småvegger i siste halvdel, men tvilsomt om spurterne ramler av. Uansett er Alexander i form kapabel til å slå til, jo lengre etappe jo bedre. Denne er nærmere 200 kilometer, så vi har håp også her.
  • 7. etappe er hele 234 kilometer lang, med tre korte bratte bakker på de siste 30 kilometerne. Dette kan sammen med etappe nummer fem bli årets beste muligheter for Alexander Kristoff.
  • 12. etappe lukter det seier til utbryterne. Fire kategoriserte stigninger, men etter det vi så på andre etappe, ikke verre enn at Kristoff bør kunne henge med. Holder ikke bruddet unna på denne etappe, begynn å stryke det norske flagget.
  • 15. etappe er 222 kilometer lang, ingen kategoriserte bakker, men mye opp og ned til drøyt 70 kilometer gjenstår. Kanskje har vår mann de beste beina i finalen?
  • 19. etappe har også en «knekker» mot slutten (1,3 km/7,6%), de er på toppen med 13 lettkjørte kilometer til mål. Slitne bein, hoder og spurtere etter fjellene gjør at avslutningene normalt er mer åpne. Det handler om vilje, det har vår mann.
  • 21. etappe, med den klassiske avslutningen på Champs-Elysees. Norge har klart det før, med Oksen fra Grimstad. Vi tar gjerne en til!

Kort oppsummert: Enhver spurt er selvsagt en mulighet for Alexander Kristoff.

Med perfekt timing er det ikke umulig å slå Kittel, Greipel og de andre. Bare ta en titt på avslutningen til Kristoff i Tour des Fjords på etappene til Stavanger.Det gikk fort og rått for seg.

Men vi har allikevel størst forventninger til femte etappe på brosteinen, og kanskje den lange syvende etappen med litt bakker på slutten.

Vi er så vidt i gang, jeg er neppe alene om å glede meg til fortsettelsen!