GUL LYKKE: Vincenzo Nibali lurte konkurrentene og vant 2. etappe i Tour de France. Bonusen var den gule ledertrøyen.
GUL LYKKE: Vincenzo Nibali lurte konkurrentene og vant 2. etappe i Tour de France. Bonusen var den gule ledertrøyen.

Tour de France-leder ble trukket opp fjell med tau festet til morens bil

Nå er Vincenzo Nibali mannen alle vil henge på.

Sheffield (TV 2): Som 10-åring syklet Vincenzo Nibali opp vulkanfjellet Etna sammen med faren og en gruppe sykkelturister. På den tiden var "haien fra Messina" en ivrig syklist, men vulkanfjellet ble en litt for tøff utfordring. Klatreturen endte med at mamma Nibali festet et tau fra bilen sin og trakk lille Vincenzo til topps.

På søndagens 2. etappe var det Nibalis konkurrenter som skulle ønske de kunne blitt tauet til mål av italieneren. 29-åringen viste at han har skumle hensikter i årets Tour de France da han rykket fra Peter Sagan og gikk til topps på den knallharde etappen til Sheffield.

- Klinte til da alle så på Sagan
I fjor valgte han å stå over Tour de France. Nibali gikk til topps i Giro d'Italia og ble nummer to i Vueltaen, året etter at han hadde blitt nummer tre i Tour de France. Kombinasjonen Nibali og Tour de France har ikke alltid klaffet. Han sto over rittet i 2010, 2011 og 2013. Som italiener har Giro d'Italia naturlig nok vært det viktigste rittet i året. Nå er han klar for å utfordre Chris Froome og Alberto Contador i kampen om den gule trøyen. 

Johan Kaggestad synes han ser tegn på at Nibali er i kjempeslag.

- Det virker som han har hatt styring på alt han har gjort opp mot Touren. Nå er han i et kjempesig. Han sykler med den italienske mestertrøyen etter at han vant det nasjonale landeveisrittet forrige helg. Nibali virker lett i beina og klar i hodet. Det har han ikke alltid vært. Han virker å være veldig offensiv, og det har han heller ikke alltid vært. Nibali klinte til da alle satt og så på Peter Sagan, sier Kaggestad.

Intern kritikk
Oppkjøringen til Nibali har vært preget av litt uro. Ifølge Gazzetta fikk han et brev fra Astana-ledelsen i april der det ble gjort klart at laget krevde mer av en mann med en årslønn på over 30 millioner kroner. Astana-sjef Alexander Vinokourov har i etterkant avfeid avisskriveriene som tull. Men faktum er at Nibali bare har hatt en håndfull topp 10-plasseringer denne sesongen. I Criterium du Dauphiné ble han frakjørt av Froome og Contador. Nibali var ikke i stand til å svare på fartsøkningene til de to fjellgeitene. Siden Dauphiné har Nibali brukt tiden godt. 

TOUR-LEDER: Vincenzo Nibali uttalte etter etappeseieren at han ville dedisere til gule trøyen til det italienske folket.
TOUR-LEDER: Vincenzo Nibali uttalte etter etappeseieren at han ville dedisere til gule trøyen til det italienske folket.

Trener på Froome-rykk
Treneren hans Paulo Slongo forteller til cyclingnews at Nibali har økt sin watt-terskel med 10 watt. 

- Vi simulerer avslutninger på fjelletapper. Jeg sier til Vincenzo: "Jeg er Froome, kom og ta meg". Innsatsene varer mellom 10 og 15 minutter, og er delt mellom rykk og akselerasjoner. Jeg akselererer hvert minutt, og når jeg tuter i bilhornet rykker Vincenzo. Akkurat som i ritt må han ta meg igjen og kjøre forbi meg, forklarer Slongo.

Danske Jakob Fuglsang beskriver Nibali som en fantastisk rytter og fin fyr. Fuglsangs eneste innvending er at Nibali er 100 prosent avhengig av massøren Pallini.

- Hvis han blir spurt om han vil ha dessert, svarer Pallini "ingen dessert til ham". Hvis ikke Pallini hadde sagt nei, ville Nibali sagt ja takk. Han kan si at han er for tjukk om morgenen, for så å kjøre vekk og spise pizza om kvelden. Hva skjer oppe i hodet hans, undrer Fuglsang.

Selv om Nibali har trent spesifikt på å kontre rykkene til Froome og Contador, tror Kaggestad at han fortsatt ikke er på samme nivå som de to favorittene. 

- Jeg tror ikke Nibali vinner Tour de France. Han mangler litt akselerasjon når det blir angrep i de hardeste fjellene. Nå vil han ha den gule trøyen frem til onsdagens etappe. Da er det duket for Arenberg-skogen og brostein. Vi vet ikke veldig mye om Nibalis ferdigheter der. Vi vet at Contador fikset det bra i 2010. Jeg er spent på Froome, for han er ikke den beste teknikeren. Onsdagen har jeg gledet meg til i flere måneder allerede, sier Kaggestad.