Anne-Lise vasker aldri håret med sjampo

Anne-Lise vasker aldri håret med sjampo i frykt for hva kjemikalier gjør med kroppen. Nå får hun støtte fra Miljødirektoratet som mener sjampo-stoffet Siloksan er en av miljø-verstingene.

En ny rapport om miljøgifter i norske innsjøer, som utgies av Miljødirektoratet, viser at fisk fanget i Mjøsa har en urovekkende opphopning av miljøgiften siloksan i seg.

Siloksaner er en av verstingene og brukes i hår- og hudpleiemidler. 

Bruker aldri sjampo

Miljøengasjerte Anne-Lise Marø Høiback tok et valg for flere år siden om å slutte helt med hår- og hudpleieprodukter. Derfor lager hun også sin egen deodorant

– Det er av hensyn til miljøet og til min egen kropp. Jeg har ikke lyst til å få ukjente kjemikalier inn i mitt system, sier hun til TV 2.

For to år siden tok hun i bruk hun sitt eget alternativ. Her er oppskriften:

– Når jeg skal vaske håret tar jeg to skjeer med natron oppi et glass og fyller opp med vann. Så skyller jeg håret med eplecider-eddik etterpå. Da blir det fint og rent, sier hun.

Vil forby siloksaner

MILJØGIFT: Forskere finner store mengder av siloksan i fisken i Mjøsa. Foto: TV 2.
MILJØGIFT: Forskere finner store mengder av siloksan i fisken i Mjøsa. Foto: TV 2.
EGEN OPPSKRIFT: Anne-Lise bruker natron og eddik når hun skal vaske håret. Foto: TV 2
EGEN OPPSKRIFT: Anne-Lise bruker natron og eddik når hun skal vaske håret. Foto: TV 2

Siloksaner er betegnelsen på en stor gruppe stoffer som er tilført hår- og hudpleiemidler, men også bilpleiemidler, for å gjøre produktet mykere og smidigere. 

Høiback får nå støtte fra faglig hold.

– Siloksaner er ett av stoffene på vår verstingliste, forteller Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.

Også forsker i NIVA, Eirik Fjeld, mener bruken av miljøgiftene er helt unødvendige og skadelige.

- Jeg blir betenkt når jeg ser hvordan disse stoffene hoper seg opp i næringskjeden, sier Fjeld.

– Egentlig ikke nødvendig

Forskeren tilbringer mye tid på Mjøsa, i en båt, for å fiske ulike fiskeslag som etterhvert blir analysert. Fisk er blitt et miljøbarometer for mennesket.

– Og det merkelige er at siloksaner egentlig ikke er nødvendig i disse produktene, for det finnes gode erstatningsstoffer, legger hun til.

For noen år siden sporet forskerne bromerte flammehemmere i fisk i Mjøsa. Det førte til at EU, sammen med Norge, fikk oppført dette stoffet på forbudslisten.

– Når vi vasker hår og dusjer oss, sluses stoffet uti vannet, og til slutt ender det hos fisken, som jo igjen ender på vårt matfat, forklarer miljødirektør Ellen Hambro.

– Og dette er stoffer som kan ha en skadelig giftvirkning også for mennesker, tilføyer hun.

Derfor er det svært viktig for Miljødirektoratet nå å bruke denne nye rapporten i arbeidet med å få overbevist EU om å forby siloksaner.