Slo mobiltelefonen ut av hånden på tilskuer

– Det er farlig. De ser ikke hvor vi sykler, sier Tom-Jelte Slagter til TV 2.

SHEFFIELD/BERGEN (TV 2): Det har vært et enormt folkehav langs Tour de France-løypen under de to første etappene i Yorkshire.

Etter lørdagens åpningsetappe mellom Leeds og Harrogate tok flere ryttere til orde for at tilskuerne måtte ta mer hensyn.

Det var det ikke alle som lyttet til og under den andre etappen oppstod det flere nestenulykker.

– Tilskuerne er farlige

Først kolliderte en Giant-Shimano-rytter med en tilskuer, før en Garmin-Sharp-rytter slo en mobiltelefon ut av hånden på en tilskuer som var litt for nærgående da han skulle ta bilde.

Se video av episoden øverst.

– Det er fint å se hvor mange folk som kommer for å se på oss, men av og til er det farlig. I dag traff jeg en tilskuer med skulderen min. Det gjorde virkelig vondt. Rittet er farlig, men det er også farlig med tilskuerne, sier Garmin-Sharps Tom-Jelte Slagter til TV 2.

– Folk tok bilder med mobiltelefonene sine?

– Det er det som er farlig. De ser på ipadene sine eller i kameraene sine, og så ser de ikke hvor vi kjører, sier nederlenderen.

– Har aldri vært så redd i et løp

Giant-Shimanos Koen de Kort er enig med landsmannen.

– Jeg skjønner ikke hvorfor alle vil ta egne bilder. Man finnner bedre bilder om man surfer på internett, sier de Kort.

– Det skaper farlige situasjoner?

– Det er vanskelig å vite hva vi skal gjøre med det. Folkene er der, og de ønsker å se oss. Det hadde vært fint om de kunne holde seg unna veien, men jeg skjønner at det er vanskelig. Vi ryttere må tilpasse oss litt også, sier De Kort.

Lagkamerat Tom Dumoulin tok til Twitter for å si sin mening.

– Jeg tror jeg aldri har vært så redd i et løp før. Vi liker virkelig at dere heier på oss, men vennligst hold dere borte fra veien, skriver Dumoulin.

Flere reaksjoner

Også vinneren Vincenzo Nibali og hans gode hjelper i Astana, Jakob Fuglsang, klaget sin nød etter etappen.

Nibali brukte sågar tid på det i sitt seiersintervju.

– Som vanlig var det ganske farlig med så mye folk langs veien som tok bilder, men heldigvis har det ikke vært noen alvorlige hendelser de to første dagene, sa Nibali.

– På den ene siden er det fantastisk med alle tilskuerne, men det skaper en del farlige situasjoner, sa Fuglsang til TV 2 etter målgang.

– Men hva skal de gjøre når det ikke er plass til flere? spurte han retorisk.

Også Alberto Contador nevnte tilskuerne etter sin etappe, og det er tydelig at dette er et problem som opptar rytterne.

– Sikkerheten må stå i høysetet

Det er jo ikke bare farlig for rytterne, men også for tilskuerne.

– Det er vanskelig å si hvordan de skal løse dette. Det er jo moro med så mye folk langs veien, sier tidligere sykkelproff Dag Otto Lauritzen i TV 2s Tour de France-studio.

– Men det er sikkerheten som må stå i høysetet, både for publikum, unger og bikkjer og rytterne ikke minst. Det er absolutt høyrisiko. De burde gå mer ut i media og ha enda mer informasjon om at de må holde seg borte.

ASO har gått ut med oppfordringer til tilskuerne om å vise hensyn, men tilsynelatende med lite hell så langt.

Foreløpig har det ikke vært noen store ulykker, men det er høy risiko for at det kan skje.

– Når man kommer i 80-90 kilometer timen og så kommer rundt i sving så er det fort gjort å kjøre inn i en tilskuer som står ut i veien og skal kikke, sier Lauritzen.