Nibali fintet konkurrentene og vant

Vincenzo Nibali vant den andre etappen av Tour de France etter et monsterrykk to kilometer før mål.

SHEFFIELD/BERGEN (TV 2): Da Vincenzo Nibali rykket med to kilometer igjen av den andre svært kuperte etappen, virket det som ingen av de andre kanonene som satt igjen i finalen tok det seriøst.

Ingen ville ta ansvaret med å hente den italienske mesteren av året - og dermed kunne han sykle inn til seier foran et felt som halset etter ham.

Med det overtok han også den gule trøyen. Greg van Avermet tok andreplasen foran Michal Kwiatkowski og Peter Sagan.

Nibali, som er nevnt som en outsider til sammenlagtseieren, sier han tenkte kun på etappeseieren på denne etappen.

– Vi lå foran hele tiden og laget gjorde en kjempejobb, og så endte det med denne seieren. Jeg er kjempefornøyd, sa Nibali etter seieren.

– Jeg var i fin form, og alle så på hverandre og ventet på spurten. Jeg fant det rette øyeblikket å angripe på.

Se hele monsterrykket i videovinduet øverst.

– Smart rykk

Nibali har tilnavnet Lo Squalo (haien), og TV 2s kommentator sammenlignet rykket med en hvithai som angrep fra dypet.

– Ja, og det er smart, for da har du toppfart i det du passer feltet, og da blir du vanskeligere å hente, sa Johan Kaggestad i Tour de France-studio.

– Det var et fantastisk riktig timet rykk. Han har hatt en flott stigning i formen og er stinn i selvtillit etter seieren i det italienske mesterskapet. Han er i toppform, og sammenlagtkandidatene skal passe seg.

Nibali har tidligere vunnet både Giro d' Italia og Vuelta a España.

– Lenge siden jeg har gravd så dypt

Norske Alexander Kristoff holdt imponerende lenge følge med teten på etappen som hadde profil som en god berg-og-dalbane med alle stigningene og utforkjøringene.

I den siste bakken ble det imidlertid kjørt for hardt, og nordmannen datt av lasset.

Kristoff kom i mål 35 sekunder bak vinneren, og endte på 42.plass.

– Jeg satt ikke helt med inn, men det var bedre enn forventet. Når jeg satt med så lenge så hadde jeg håpet å være med helt inn, men det gikk litt for fort i siste bakke, sa Kristoff til TV 2 etter målgang.

Han avslørte at han slet med kramper mot slutten av rittet.

– Det er lenge siden jeg har kjent kramper, så det er lenge siden jeg har gått så dypt.

Sju mann i brudd

Som forventet ble det kjørt hardt fra start og en seksmannsgruppe etablerte seg tidlig foran resten av feltet.

Blel Kadri (AG2R), Perrig Quémeneur (Europcar), Matthew Busche (Trek), Cyril Lemoine (Cofidis), David de la Cruz (Team NetApp-Endura) og Armindo Fonseca (Bretagne Séché-Environment) fikk etterhvert selskap av Bart de Clercq som støtet seg opp fra hovedfeltet.

På det meste hadde gruppen tre og et halvt minutt til hovedfeltet, som hele tiden kontrollerte avstanden til de beste.

Kadri prøvde seg alene

Rett før dagens fjerde stigning, andrekategorien opp Holme Moss, var utbryterne i ferd med å bli slukt. Da bestemte Blel Kadri seg for å prøve seg selv, og flere andre bestemte seg også for å prøve seg opp bakken.

Thomas Voeckler hentet etterhvert inn Kadri, mens flere andre støtet bak i hovedfeltet.

Kadri kom seg først over toppen, men bak ham fulgte en gruppe bestående av Voeckler, Nicolas Edet, Markus Burghardt og Cyril Gautier i tillegg til tempokongen Tony Martin.

Samlet med fire mil igjen

Hovedfeltet ville imidlertid ikke slippe utbryterne for langt foran seg, og 37 kilometer før mål var hovedfeltet samlet.

En gruppe med spurtkanonene André Greipel og sammenlagtleder Marcel Kittel var kjørt av lasset opp andrekategoristigningen.

Garmin-Sharp kjørte knallhardt opp neste bakke - Midhopestones. Det gjorde at de fleste spurterne som hadde klart å henge med opp forrige stigning falt av. 

Kristoff bet seg fast

Det inkluderte Alexander Kristoff, men nordmannen bet seg fast i halen på en gruppe som kjørte seg opp til hovedfeltet før det var tid for neste bakke.

Opp den nest siste kategoriserte stigningen så det ut til å være en Kristoff i krise når det kom til å henge med feltet.

Pierre Rolland dro fra resten av feltet og prøvde å kjøre helt til mål. Det ville ikke Peter Sagans Cannondale-lag ha noe av og satte seg i bukken og kjørte for å hente franskmannen.

Dermed fikk Kristoff ingen hvile før den avsluttende fjerdekategorien.

Tøff ledergruppe

Der satte Cannondale opp tempoet, og det var han og sammenlagtkanonene i tilegg til en del av klassikerrytterne. Chris Froome var først over toppen, mens Alexander Kristoff var frakjørt før den avsluttende utforkjøringen.

Så var spørsmålet om noen kunne kjører seg opp til den første gruppen, men Peter Sagan kjørte opp tempoet for å unngå å få opp de andre med gode spurtegenskaper.

Kilometerne før mål ble preget av ulike som prøvde seg på å rykke fra resten av tetgruppen.

 To kilometer før mål lurte Vincenzo Nibali alle sammen og stakk fra. De andre ble sittende og se på hverandre, men med en kilometer igjen hadde han ti sekunder å gå på.

Det holdt helt inn for den italienske mesteren.