SPURTKANONER: Peter Sagan, Marcel Kittel, Mark Cavendish og André Greipel under presentasjonen før Tour de France-start i Leeds. MONTASJE: NTB scanpix
SPURTKANONER: Peter Sagan, Marcel Kittel, Mark Cavendish og André Greipel under presentasjonen før Tour de France-start i Leeds. MONTASJE: NTB scanpix

Disse spurtgigantene skal Kristoff slåss mot

38-0 er statistikken den norske spurteren kjemper mot, skriver Tour-blogger Ole Kristian Stoltenberg.

Historien er ikke på langt nær alt, men det er tunge meritter hos spurtkanonene som Alexander Kristoff i dag starter sin kamp mot.

Trekker vi frem de fire mest markante profilene de siste årene, har kvartetten Mark Cavendish, Andre Greipel, Marcel Kittel og Peter Sagan til sammen 38 etappeseire i Tour de France. Tar vi med etappeseire hos disse fire i alle Grand Tours (Giro, Tour og Vuelta), er tallet 68. Vår mann står med null.

Jeg vet Kristoff knapt har fått sjanser i Tour’en og disse rittene, og jeg skriver ikke dette fordi jeg ikke har troen på Kristoff, men fordi vi skal forstå hvor tøff bransje han opererer i, og hvor stort det vi være hvis han faktisk klarer å slå disse fire, samt en haug av andre utfordrere.

Den største av alle som starter i 2014 er Mark Cavendish. Han har vunnet 25 etapper i løpet av de foregående seks Tour de France-utgavene. Rekken med 4-6-5-5-3-2 er imponerende tall.

Men det gjorde nok vondt når unge Marcel Kittel vippet briten av spurttronen i fjor. Kittel debuterte i 2012, men stod av på femte etappe etter mageproblemer. I fjor tok han rittet med storm og stakk av med fire etappeseire.

Begge disse to har stort sett hele laget som dedikerte hjelpere i avslutningene. Der ligger det også en duell, hvem har det beste «toget» av Omega Pharma-Quick Step og Giant-Shimano? Det har jeg ikke svaret på, det ser ganske likt ut på papiret. Men jeg setter disse to som de største sprinterne, med lag som de mest markante i finalene på de flate etappene.

Det ropes om at Cavendish er på hell, ikke samme fart og tenning i avslutningene som før. Jeg er ikke så sikker på det, la oss se hva som skjer når sommerens vakreste eventyr innledes i Storbritannia i dag.

Andre Greipel er litt eldre og litt mer stillfaren type. Han har et drøyt «halvt lag» i beredskap. Lotto-laget vet hva de skal gjøre, de kan også opptrekksgamet godt. Greipel er en av kanonene å se opp for, han er råsterk. Totalt fem etappeseire fordelt 1-3-1 i de tre foregående utgavene. Blir det tøft kjør og litt kupert, sitter han normalt lengre med i feltet enn Cavendish og Kittel.

Jeg har også tatt med Peter Sagan på denne lista, det eneste som er sikkert med slovaken er at man aldri vet hva han finner på. Da tenker jeg ikke på sykling på bakhjulet og ablegøyer etter målgang, men det gjelder også i avslutningene. 

Fargerik type som kler grønn trøye. I utgangspunktet ikke helt rask nok på de flateste etappene, men han kommer til å være der. Og Alexander Kristoff sine muligheter er nok størst på etapper hvor Cavendish, Kittel og kanskje Greipel ramler av, mens Kristoff selv klamrer seg fast. Der vil Peter Sagan være. Tøft blir det, men sjansen er der.

Den overlegne seieren i Milano-Sanremo viste oss råskapen Stavanger-gutten besitter, mulig den fremste egenskapen Kristoff har. Han har kanskje våget hakket tøffere trening enn andre ryttere i spurtkategorien. Ned i kjeller’n, og litt til, for så å mobilisere en avslutning ingen matcher.

Også tror jeg at Kristoff er raskere enn de fleste har oppdaget.

Han har hatt vanskelige arbeidsvilkår, ofte kommet i gang med spurten med dårlig utgangspunkt og vært sjanseløs før det egentlig har startet. Det handler om perfekt timing, antagelig med like små marginer som på hoppkanten for gutta med V-stil.

Spørsmålet er om det halve Katjusja-laget som bistår Kristoff i finalene klarer plasseringsjobben og opptrekksjobben perfekt. Jeg tror de skal få det tøft, men vi får gi de en sjanse. Timing og plassering må stemme hundre prosent.

Og det handler ikke bare om å være i form, det må være toppform for å kunne lykkes. Kristoff virker litt usikker på formen. Heldigvis er rittet langt så mulighetene vil komme. Sjefene i det russiske Katusha-laget har sagt at Alexander skal være avslutteren i dette rittet. Spørsmålet er om det er vår Alexander eller den russiske utgaven med Porsev til etternavn.

Den norske Alexander starter med tilliten, men jeg tror ekspertene har rett i at han må levere raskt for å beholde den. Det presset er tøft å ha på seg, men det er toppidretten. Kristoff er tøff under hjelmen. Jeg tror ikke vår «Sasha» vinner allerede i dag, men med bittelitt bedre treff på hoppkanten enn resten av feltet kan han fort få både champagne og gul trøye på sin egen bursdag. Det hadde vært noe!

De fleste sier Marcel Kittel på dagens etappe, jeg tror på Mark Cavendish. På hjemmebane. Så får vi se om det er nok. Allerede i morgen er det en tøffere etappe med mange korte bakker. Det spås at de med de raskeste muskelfibrene ramler av, kanskje henger Alexander Kristoff med.

For å understreke i eminent Johann Kaggestad-stil: Da kan Kristoff ende opp i gul trøye, vær klar over det!

Nå braker det løs, riktig god Tour alle sammen!