Mercedes 540 K cabrioleten fra 1940/41 er håndbygget til en
helt spesiell kunde. Foto: Scanpix
Mercedes 540 K cabrioleten fra 1940/41 er håndbygget til en helt spesiell kunde. Foto: Scanpix

Ville ikke selge unik bil - fortiden var for grusom

Annonsen til den verdifulle bilen med en helt spesiell historie måtte slettes.  

annonse
Laster inn forumet...

Om vi begynner med bilen, så er det ikke bare fortiden til den som er spesiell. Den er svært spesiell i seg selv.

Det nemlig en veldig sjelden Mercedes 540 K cabriolet fra 1940/41 vi snakker om. Ikke nok med det. Denne er i tillegg håndbygget av Mecedes-Benz for å kunne tilfredsstille kundens ønsker og spesifikasjonskrev.

Er en gammel Mercedes en pålitelig bruktbil?

Eid av Hermann Göring

Da skjønner vi fort at det ikke er hvem som helst som har bestilt den en gang så flotte bilen. Bilens eier var nemlig ingen ringere enn Hermann Göring, mannen som av mange regnes for Adolf Hitlers nærmeste fortrolige.

Bilen
bar spesialtilpasset  Görings ønsker og hadde blant annet hevet baksete
og paradeplattform. Her på oppdrag med tyske offiserer.
Bilen bar spesialtilpasset  Görings ønsker og hadde blant annet hevet baksete og paradeplattform. Her på oppdrag med tyske offiserer.

Hermann Göring var mannen som grunnla det hemmelige politiet Gestapo, og han var tyskernes leder av flyvåpenet under den andre verdenskrig. Han ansees også være en av "arkitektene" bak Holocaust.

Så fortolige var de, at i 1941 bestemte Hitler at Göring skulle etterfølge ham som Tysklands fører, dersom han selv skulle dø eller på annen måte bli satt ut av spill.

Måtte fjerne annonsen

Det er altså denne mannens bil som ble forsøkt solgt på den amerikanske auksjonssiden ebay, men ebay ba eierne om å fjerne annonsen.

Det har vakt reaksjoner, da bilen anses som historisk svært interessant og verdifull.

Ebay selv sier de har retningslinjer som forbyr salg av støtende materiale og innhold, som inkluderer oppføringer som fremmer eller forherliger hat, vold eller rasistisk, seksuell eller religiøs intoleranse, og mener denne kommer innunder disse retningslinjene.

Staslig
og sjelden bil!  Bildet viser en 1937
modell 540 K cabriolet som skal være ganske lik bilen som Göring brukte.
Staslig og sjelden bil!  Bildet viser en 1937 modell 540 K cabriolet som skal være ganske lik bilen som Göring brukte.

Mercedes SEC: Nå er den et veterankupp

Kun 419 eksemplarer

Mercedes-Benz produserte 540 K fra 1936 til 1944. Men ikke veldig mange biler så dagens lys i løpet av disse årene. Kun 419 eksemplarer ble laget i løpet av åtte år.
Bilene fantes som cabriolet, 4-seters coupé og som 7-seters limousine.

Motoren er en 5,5-liter åttesylindret sak som gav 115 hestekrefter, men de hadde en Roots kompressor som kunne kobles inn manuelt for en kort periode, og motoren gav da 180 hestekrefter.

Du kunne velge mellom 4- eller 5-tinns manuell girkasse. Bilene ble sett på som svært eksklusive for sin tid.

Og når det gjelder akkurat dette eksemplaret, så er det enda mer dramatikk rundt den...

Hva har Arnardo, Idi Amin og Elvis til felles?

Beslaglagt 

Trofé!
Etter å ha beslaglagt bilen malte den amerikanske hæren den i hærens grønnfarge
med hvite stjerner. Den forble i USA-kontrollerte Tyskland til
slutten av okkupasjonen, da den ble solgt som overskudd til en amerikansk stabssersjant,
som tok den med seg hjem til USA
Trofé! Etter å ha beslaglagt bilen malte den amerikanske hæren den i hærens grønnfarge med hvite stjerner. Den forble i USA-kontrollerte Tyskland til slutten av okkupasjonen, da den ble solgt som overskudd til en amerikansk stabssersjant, som tok den med seg hjem til USA

Etter Hitlers selvmord i 1945, overga Göring seg til den amerikanske hæren i Østerrike. Han ble funnet skyldig i krigsforbrytelser og ble dømt til døden, men klarte å ta livet av seg selv på cella før henrettelsen.

Bilen ble beslaglagt av amerikanske myndigheter på den siste dagen av andre verdenskrig, og bilen ble ansett som et trofé på de alliertes seier.

Mercedesen kom til USA i 1955 og har vært der siden. Den ble solgt til en kar fra North Carolina, som har eid den helt fram til nå.

Veldig verdifull

Den skal være i timelig grei forfatning, men krever likevel en god del jobb. Det anslås at den må påkostes ca 750.000 dollar (ca 4,5 millioner kroner) for at man skal få satt den tilbake til fordums prakt.

På den annen side så er verdien slik den står nå anslått til mellom 5 og 7 millioner dollar - eller mellom 30 og 40 millioner kroner.

Vi kan vel med det fastslå at det forsatt koster å være kar - eller skal vi si bil, selv om fortiden er både brokete og tvilsom.

Unik sportsbil med adelig fortid – funnet i en hekk