Christian Berge blir ny landslagssjef for håndballherrene likevel. Det bekreftet Elverum fredag ettermiddag. 

Berge har fungert som midlertidig landslagssjef siden Robert Hedin sluttet i januar.

– Elverum og Håndballforbundet er enige om betingelsene for at Berge nå kan bli landslagssjef, sier daglig leder i Elverum Håndball Jostein Borkhus til TV 2.

– Det er en lettelse at vi er i mål. Vi er veldige glade på Christian sine vegne. Dette er en vinn-vinn situasjon, leger han til.

Se intervju med Christan Berge i videovinduet øverst!

NHF: – Alle de involverte er fornøyde
Generalsekretær i Norges Håndballforbund Erik Langerud sier til TV 2 at det har vært en vanskelig prosess, men at alle de involverte nå er fornøyde.

– Dette er en god løsning som både NHF og Elverum er fornøyde med.

– Hva ble løsningen til slutt?

– Christian Berge er allerede landslagssjef. 1. juli ble NHF og Elverum enige om at han skulle fristilles fra kontrakten med Elverum. Det betyr med andre ord at Norges Håndballforbund tar over lønnsforpliktelsene Elverum har overfor Christian Berge fra den datoen av.

– Hva mer har dere blitt enige om?

– Elverum får en kompensasjon, sier Langerud, uten å ville utdype hvor mye penger det er snakk om.

Tre punkter ble avgjørende
TV 2 vet at det siste kravet fra Elverum, før behandlingene ble brutt, var på 725.000 kroner. Forbundets siste tilbud var på 400.000.

I tillegg til en økonomisk kompensasjon, vil Elverum få arrangere minst én av kampene i en firenasjonersturnering NHF skal arrangere i januar. Deler av arrangørinntektene går til Elverum Håndball.

– Det siste er at Berge kan bistå Elverum i en begrenset periode. Nøyaktig hvordan dette skal gjennomføres, vet vi senest 8. august. Da har vi en plan klar, sier Langerud.

Dermed var det disse tre punktene som til slutt førte til enighet:
1. Økonomisk kompensasjon.
2. Elverum får arrangere minst én kamp i en firenasjonersturnering i januar.
3. Christian Berge kan bistå Elverum i en overgangsfase.

Berge: – Jeg er kjempeglad
Hovedpersonen selv, Christian Berge, har hele tiden vært tydelig på at han ønsket stillingen som landslagssjef.

Jeg er veldig lettet. Det var veldig spennende, og nå er jeg glad for at Elverum og NHF er blitt enige, sier Berge til TV 2, og fortsetter:

– Det har vært mange tanker, for det er jo en jobb som jeg har hatt veldig lyst på. Nå gleder jeg meg til å gå i gang med arbeidsoppgavene.

– Og nå er målet å bli et av verdens beste landslag?

– Med utgnagspunkt i denne spillergruppen, så ser jeg ingen grunn til at vi ikke kommer til å det.

Se intervju med Christan Berge i videovinduet øverst!

Brøt forhandlingene

De siste dagene har det vært mye frem og tilbake mellom de to partene. Håndballforbundet brøt forhandlingene med Elverum om å få Berge ansatt som ny landslagssjef. Årsaken var at Elverum krevde 2,5 millioner kroner i kompensasjon for å løse 40-åringen ut av sin nåværende kontrakt.

Bakgrunnen for kravet var knyttet til restverdi av Berges kontrakt. Han hadde tre år igjen av kontrakten sin med Elverum, som også mente at ansettelsen kommer svært tett opp mot neste sesong.

Ettersom NHF åpnet med et bud på 200.000 kroner, var det ingen vits å fortsette forhandlingene, hevdet de. 

– Vi kan ikke selge Christian Berge til NHF for summer som risikerer å sette klubben i et økonomisk uføre, skrev daglig leder i Elverum Jostein Borkhus i en pressemelding på klubbens hjemmeside.

Kravstore

Senest torsdag kveld gikk NHH ut med nye opplysninger om at Elverum krevde å få bruke Berge som kampleder i tillegg til en utkjøpssum på 750.000 kroner, noe de så på som uaktuelt.

Kravet mente de var fremsatt 1. juli, men i en pressemelding fredag sier Elverum at de «gjennom hele prosessen har fremholdt betydningen av å kunne utnytte Christian Berge i en rolle for klubben sesongen 2014/15».

Ettersom Elverum måtte gi svar til Berges erstatter fredag – som etter det TV 2 erfarer er svenske Michael Appelgren – om de ønsker ham eller ikke, ga de NHH frist til klokken 12.00 i dag å svare.

Klokken 16.14 kom bekreftelsen. Berge tar over landslaget.