Ni evakuert etter skogbrann i Sel

Minst 500 mål er svidd av. Politiet anslår at det vil ta flere dager å slukke brannen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det blir vakthold i natt. Til sammen er det fjorten mann som er oppe og holder vakt, sier operasjonsleder Alf Harald Rosenberg ved Gudbrandsdalen politidistrikt til TV 2. 

Etter et intenst slukningsarbeid ble det besluttet at brannhelikoptrene skal ligge i beredskap natten gjennom. Brannhelikoptrene gjenopptar slukningsarbeidet klokken ni lørdag morgen.

– Det er fortsatt et stort område som brenner, og det er tørt, men de har såpass kontroll at det er greit å ha den beredskapen de har. Det kan blusse opp igjen, men da er helikoptrene kun en kort telefon unna, sier Rosenberg. 

Han tror slokningsarbeidet kommer til å fortsette ut i helgen. 

– Vi vet ikke helt sikkert hvor lang tid det går. Det avhenger av været. Nå er det spådd regn på søndag, så det vil nok hjelpe noe, sier Rosenberg. 

Ber skuelystne holde seg unna veien

Klokken 21.30 var brannen ved Rosten i Sel i Oppland fortsatt ikke under kontroll. Slukkingen fortsatte med uforminsket styrke med to brannhelikopter og bakkemannskaper.

– Hvis vi er heldige, løyer vinden litt, og da håper vi å få kontroll. Det er litt væravhengig, sier operasjonsleder Arvid Røste til TV 2.

Operasjonslederen ber folk om ikke å gå ut i Europaveien om de vil se på brannen. Politiet har mottatt flere meldinger om at folk beveger seg i veibanen ved avkjøringen sør for Høvringen og at dette kan skape farlige situasjoner, spesielt når det begynner å mørkne.

Det er tørt og frisk vind i området. Slukkearbeidet er vanskelig fordi terrenget er kupert og vanskelig tilgjengelig. Røste antar at 500-600 mål skog er berørt av brannen.

Evakuerte hyttegrend

Like før klokken 17.30 åpnet jernbanen forbi brannstedet etter at banen hadde vært stengt i fire timer på grunn av brannen. 

Politiet vurderte en periode å stenge E6 på grunn av all røyken, men dette blir neppe nødvendig.

– Brannen startet nede ved jernbanen og veien, og vinden har ført til at brannen har trukket opp i lia, sier Røste.

Totalt ni personer er evakuert på grunn av brannen, sju personer fra et hytteområde og to fra et småbruk. Det er ikke meldt om personskader som følge av brannen.

Jernbanen måtte stenge

Brannen er på vestsiden av Gudbrandsdalslågen, ved Rosten mellom Sel og Brennhaug i Oppland.

Jernbanen var stengt forbi brannstedet. Jernbaneverket kuttet kjørestrømmen av sikkerhetsmessige grunner klokken 13.15. Klokken 17.27 ble det meldt det at trafikken er i gang igjen.

– Det pågår etterslukking langs sporet, så vi må ta forbehold om at det kan bli stengt igjen. Men det ser lovende ut. Det er ikke meldt om skader på våre anlegg, sier pressevakt Harry Korslund i Jernbaneverket til TV 2.

Det hender at gnister fra tog antenner branner om sommeren, men det er ikke kjent om dette er årsaken til denne brannen.

Ekstra beredskap

Beboere i et hytteområde er evakuert på grunn av røyken, men det skal ikke være fare for at hyttene skal gå tapt i brannen.

Skogbranner og forventet tordenvær gjennom helgen gjør at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har satt tre skogbrannhelikoptre i beredskap.

Se intervju med operasjonsleder Arvid Røste i Nyhetskanalens 17-sending: